2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Elkészült a Nemzeti Mintaházpark első épülete
ÉMI

Elkészült a Nemzeti Mintaházpark első épülete

magyarepítok.hu, ÉMI

2023.10.03. 16:00 - Móré Levente

Szeptember 29-én átadták a komplex ágazati tájékoztató központnak szánt kiállítási- és rendezvénycsarnokot, az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont első épületét, amelyet Szentendrén, a Solar Decathlon Europe versenyre épített házak mellett helyeztek el.

Hirdetés

Ágazati fórumot tartott az idén 60 éves ÉMI Nonprofit Kft., ahol sor került a szentendrei Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont első építményének átadására is. A tájékoztató központot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója nyitotta meg.

 

 

A jövö lakóházait mutatják be

A Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont új kiállítás- és rendezvénycsarnoka közel 1100 m2- en adhat helyszínt különböző ágazati eseményeknek (kiállításoknak, szakmai konferenciáknak, rendezvényeknek vagy oktatási projekteknek). A csarnokot is magában foglaló tájékoztató komplexum több mint 25 ezer m2-en várja majd a fenntartható és elérhető árú építés iránt érdeklődő lakossági és szakmai látogatókat. A területen első ütemben, megközelítőleg 7,5 ezer m2-en, 12 új mintaház épül a 2019-es Solar Decathlon Europe házépítő verseny épületei mellé. A kiállító- és rendezvénycsarnok, valamint az életnagyságú mintaházak mellett a komplexumban helyet kap majd egy mini „energiaváros” is, ahol a rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat és azok beépítési lehetőségeit mutatják be az érdeklődőknek.

 

 

Zöld átállás

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója úgy fogalmazott, az ÉMI-nek már 60 éve a legfontosabb feladata a minőségi építés ügyét szolgálni. A Társaság arra vállalkozott, hogy minden helyzetben támogassa az építéságazat fejlődését és zöld átállását, az épített örökség megőrzését és fenntarthatóságát. Ennek ad majd teret a várhatóan 2024 nyarán megnyitó látogatóközpont, amelynek fő célja, hogy a teljes ágazatot ellássa információval, tudással, kapcsolatteremtési lehetőséggel. Az ÉMI vezérigazgatója beszédében buzdította a jelenlévő, meghatározó ágazati szereplőket, hogy legyenek részesei a Mintaházparknak, hiszen „a saját fejlesztéseinkről, gyarapodásunkról úgy gondolkodunk, hogy az közösségi és nem öncélú”.

A komplexum terveiről készült animációs bemutatófilm itt tekinthető meg: https://youtu.be/W9kiuw4Z02

Mi épül?zöld megoldásokfenntartható építési megoldásokÉpítésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.ÉMISzentendre

Hírlevél

Hirdetés