2024.04.19, Péntek
Kádár-kockából érzelmekre reagáló ház született a házépítő versenyen
A nyertes ház (MTI/Illyés Tibor)

Kádár-kockából érzelmekre reagáló ház született a házépítő versenyen

MTI

2019.08.01. 11:12 - Almási Krisztina

A környezettudatos és energiahatékony mintaházakat létrehozó versenyt többek között a WHB és az Épkar támogatta.

Hirdetés

A Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny célja az volt, hogy a zöldtechnológiák népszerűsítése és innovatív fejlesztések mellett szorosabb kapcsolatot hozzon létre az egyetemek és a piaci szereplők között. A A West Hungária Bau Kft. és az Épkar Kft. által is támogatott eseményen a versenyzők feladata a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépület megtervezése és felépítése volt.

A házépítő versenyt a francia, habiter2030 elnevezésű csapat nyerte. A 10 versenyző csapatnak összesen két hét állt rendelkezésére az innovatív és energiahatékony mintaházak megépítésére.

Az értékelés szempontjai között szerepelt, hogy a bemutatott technológiák megfizethető áron legyenek elérhetőek. A román csapat, amely a 4-6 szintes panelházakra épített árnyékoló teraszt, már el is kezdte a házak értékesítését.

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Az érzelmekhez igazítja a fényviszonyokat a miskolci csapat munkája

A Miskolci Egyetem csapata beszédfelismerő szoftver segítségével emberi érzelmekre reagáló, ökológiai lábnyom nélküli lakóházzá alakított Kádár-kockaházzal nyert több díjat a házépítő versenyen.

Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetők. Az emberi érzelmekre például olyan módon reagált, hogy e szerint alakítja a házban uralkodó fényviszonyokat.

 

A Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ elnevezésű projektet, amellyel az építészeti kategóriában 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerték el. Ezen kívül megszerezték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Magyarország első alkalommal volt házigazda a 17 éves versenyen

A 17. alkalommal megrendezett nemzetközi házépítő versenynek Magyarország idén először lehetett a házigazdája, a verseny helyszíne pedig Szentendre volt. A megmérettetésen 10 csapat közel 400 versenyzője vett részt, akik három földrész nyolc országának huszonhét felsőoktatási intézményét képviselték. Két magyar csapat indult: a Miskolci Egyetem konzorciuma mellett a BME csapata vett részt az innovatív házépítő versenyen.

Az elkészült házak szeptember végéig megtekinthetők. A házak nagy része Szentendrén marad "modern skanzent" alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki.

 

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.innovációokostechnológiatechnológiamegújuló energiaSzentendre

Hírlevél

Hirdetés