2024.03.29, Péntek
11 kilométer hosszan erősítették meg a Közép-Tisza védvonalát

11 kilométer hosszan erősítették meg a Közép-Tisza védvonalát

magyarepitok.hu, MTI

2022.02.10. 18:30 - Kolinek Nóra

A Zagyva és a Tisza árvízvédelmi infrastruktúrájának fejlesztését a Magyar Vakond végezte el.

Hirdetés

Árvízvédelmi fejlesztés fejeződött be a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően − közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán.

A beruházás az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában, a Duna Csoporthoz tartozó Magyar Vakond Kft. kivitelezésével készült el. A projekt érintette Szolnokot, Zagyvarékast, Tiszakécskét, Szászbereket, Jászberényt.

A projekt során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épült ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.

Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt 7,85 kilométeren. A belterületen egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló szerkezetet alakítottak ki, mellette a terület sétányként is szolgál - írták.

A Tisza mentén, Tiszakécskén 500 méteren töltésfejlesztés és töltéskorona-burkolás történt, emellett további 700 méteres töltésszakasz kapott szilárd burkolatot.

Gyakorlatozással avatták fel a kontinensen egyedülálló tanpályát

A fentieken túl Szolnokon megépült a Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópálya, mely lehetőséget biztosít az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül.

Az új tanpályán valamennyi általános védekezési feladat szimulálható és gyakorolható. Nyúlgát építésre, szivattyúzásra, mobil árvízvédelmi fal összeszerelésére, valamint bordás megtámasztásra, buzgárelfogásra, az elhabolt töltésrézsű bevédésére, vagy épp az ideiglenes vízmérce állítására is alkalmas.

Az Európában egyedülálló létesítményben tavaly októberben országos árvízvédelmi gyakorlatot tartottak, ahol mindezeket be is mutatták.

Megújultak emellett az új kenderéri, a határ menti, a zámbori és pinczi, bogárzói zsilipes műtárgyak, továbbá korszerűsítették a határmenti szivattyútelepet, megépült a nagyfenéki zsilip és szivattyúállás. Korszerűsödtek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek és komplex vízrajzi mérőállomás létesült Szászberken és Jászberényben - tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

 

Galéria

Best PracticesMagyar Vakond Út és Építőipari Kft.Duna Aszfalt Zrt.árvízvédelemSzolnokTisza

Hírlevél

Hirdetés