2024.05.23, Csütörtök
Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Kanizsa Aréna
Fotók: Paulinyi&Partners

Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Kanizsa Aréna

magyarepitok.hu, Paulinyi&Partners

2021.12.21. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A sportlétesítmény az akadálymentes kialakítás és a fenntarthatóság jegyében készült a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében. Így megvalósult az első olyan épület Magyarországon, amely egy hatékony térlefedést biztosító acélszerkezeti megoldást alkalmaz, így két keresztirányú kézilabdapálya is helyet kaphatott a létesítményben.

Hirdetés

Ahogyan lapunk is megírta, december elején átadták az ötezer fős befogadóképességű multifunkcionális sportcsarnokot Nagykanizsán. A Kanizsa Aréna a korábbi laktanya helyén, a Modern Városok Program keretében épült fel a Paulinyi&Partners tervezésében és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében. A CLC-Contstruct Kft. a szerkezetépítésért felelt.

A sportcsarnok fix és mobil lelátói háromezer fő számára biztosítanak helyet, emellett a küzdőtéren még kétezer hely nyílik meg a látogatók előtt – olvasható a Paulinyi&Partners közleményében.

A Kanizsa Aréna a sportesemények mellett nemzetközi, kulturális és közösségi rendezvényeknek, vásároknak, koncerteknek és fesztiváloknak is helyet ad majd; a sportegyesületek edzéseit, valamint az iskolai és közösségi sportrendezvények megtartását is biztosítja.

Fotók: Paulinyi&Partners

A küzdőtér harmadolható, így egyszerre három kosárlabdapályán lehet sportolni

A Paulinyi&Partners tervezői törekedtek az épület tereinek tagolhatóságára, így egy időben többféle sportág művelői is helyet kaphatnak a csarnokban. Kiemelt figyelem irányult az akadálymentesítésre is: a parasportolók, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók akadálymentesített öltözőket, mosdókat, bútorokat és páholyt vehetnek igénybe a közösségi és a versenysportolói területeken egyaránt.

A létesítményben külön bemelegítő terem épült a verseny- és közösségi sportolók számára. További öt edzőterem áll rendelkezésre a küzdősportot űzők számára, és tükörrel felszerelt edzőtermet is kialakítottak. A küzdőtér harmadolható, így egyszerre három kosárlabdapályán lehet majd edzeni vagy testnevelés órát tartani. Az épületben dopping ellenőrző állomás, valamint egy állandó üzemelésű büfé is helyet kapott. A hangsúlyos belső tér, valamint a könnyű tájékozódás pedig növelik a csarnok térhasználati élményét.

A szerkezetépítés szén-dioxid lábnyoma rendkívül kedvező

A fenntarthatósági szempontok az épület szerkezeti felépítésének kialakításában is megjelentek. A tervezők előregyártott szerkezeti elemek alkalmazására törekedtek.

Magyarországon először itt alkalmaztak „RejHtett” acélgerendás síklemez födémet, valamint alakoptimalizált X rácsozású főtartót, amely a költséghatékony térlefedést és a kézilabdapályák keresztirányú elhelyezését tette lehetővé.

Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a szerkezetépítés szén-dioxid lábnyoma rendkívül kedvező legyen 0,42 t/ m2 (összehasonlításként: a müncheni Allianz Aréna esetében ez több mint 1t/m2).

Megoldásaikkal csökkentik a csarnok ökológiai lábnyomát

Az épület környezete is megújul, összesen 32 ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki. A tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően létrejön egy több száz ember egyidejű befogadására alkalmas kültéri rendezvénytér, valamint egy magas minőségű, egyedi utcabútorokkal gazdagított, zöld pihenőpark is. A földfelszínen elhelyezett parkolóban akadálymentesített és elektromos töltésre alkalmas parkolóhelyeket is létesítettek.

“Összességében elmondható, hogy a Kanizsa Aréna túlmutat egy hagyományos multifunkciós sportcsarnokon. Elsődlegesen annak az igénynek kívántunk megfelelni, hogy a létesítmény ne csak a versenysportolók, hanem a közösségi sportot választók számára is kiemelkedő használati élményt nyújtson. A lakosság és a családok számára is biztosítja az egészséges életmódra nevelés tárgyi feltételeit. Emellett fontos szempont volt a fenntarthatóság is: arra törekedtünk, hogy az árnyékolók és az előregyártott elemek alkalmazásával jelentősen csökkenteni tudjuk a csarnok építésének és működésének ökológiai lábnyomát” - foglalta össze Mészáros Béla, a Paulinyi&Partners projektvezető építésze.

Best PracticesZÁÉV Építőipari Zrt.CLC-Construct Kft.Paulinyi-Reith & PartnersNagykanizsasportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés