2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Építőiparosként és zempléniként is sikerre ítélve – interjú Derczó Istvánnal
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Építőiparosként és zempléniként is sikerre ítélve – interjú Derczó Istvánnal

magyarepitok.hu

2024.04.12. 08:01 - Hegedűs Gergely

A 90 százalékban versenypiacon működő Weinberg 30 éve minőségi szereplője a magyar építőiparnak, több iparág meghatározó beruházóinak is visszatérő partnerként dolgozva. A klasszikus csarnoképítő vállalatból mára nagy bonyolultságú projekteket kivitelező céggé sikerült fejlődniük, ám a szaktudás mellett legalább ekkora súlyt fektetnek az emberközpontúságra és a folytonosságra. A zempléni térség lokálpatriótájaként is élen járó alapító-tulajdonossal, Derczó Istvánnal beszélgettünk.

Hirdetés

Immár három évtizedes működésre tekinthet vissza a sárospataki székhelyű, generálkivitelezéssel és  acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg ’93 Építő Kft. A zempléni gyökereihez minden szempontból hű maradó társaság történetéről és legfőbb hajtóerejéről Derczó István  ügyvezető igazgatóval beszélgettünk. A magyar építőipar egyik meghatározó szakemberének értékes gondolatait monológok formájában jegyeztük le.

Derczó István - Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu


Miért pont Weinberg?

A zempléni Hercegkúton a mai Gombos-hegyet régen Bor-hegynek hívták az öregek, ennek német változatából kapta a cég a nevét 30 évvel ezelőtt, a helyhez fűződő érzelmi kötődésem miatt.


A gyerekkorról, a borász és a lemezlovas szerepről

A bodrogközi Ricsén születtem, és a szomszédos Lácacsékén nevelkedtem. Édesanyámtól örököltem a kereskedelmi szemléletet és a gyors megoldások képességét. Édesapám gazdálkodó volt, ő egy nyugodtabb, de nagyon következetes és kitartó, szívós temperamentumot képviselt.

Úgy szoktam mondani, hogy a szőlőben nőttem fel. Folyamatosan jártunk a család  szőlőbirtokára, kisebb koromban még játszani, aztán 5-6 éves koromtól már dolgozni is. Később a bor készítésébe is bekapcsolódtam, ezzel végképp kialakult bennem a borászat szeretete. Ennek köszönhetően 1989 óta foglalkozom szőlészettel, borászattal Tokaj-Hegyalján, a cégünk névadásához kötődő hercegkúti Gombos-hegyen van a pincénk.

A borászat előtt tíz évig disc jockey is voltam, eleinte mellék-, később már főállásban, ami heti négy estés elfoglaltságot  jelentett. A sárospataki, bodrogközi, hegyközi, hegyaljai települések mellett  Miskolcon is dolgoztam a diszkókban.


Az elindulás éveiről, amihez nagy lökést adott a kapcsolati tőke

Az építési tevékenységet az 1991-ben alapított kisvállalkozásommal kezdtem el, amely az akkori postahatóságnak végzett felújításokat. Három akkori munkatársam ma is velem dolgozik a Weinbergnél, amelynek a története lényegében 1994-ben indult. Akkori  üzlettársaimmal Kárpátalján dolgoztunk egy konvektor összeszerelő üzem kivitelezésén. Az ott kialakult kapcsolatoknak köszönhetően a Weinberg ’93 Kft. 1995-ben a Pest megyei Ócsán megbízást kapott egy 3300 négyzetméteres gyártócsarnok kivitelezésére a FÉG Konvektor Zrt. számára Vér Ivánnak és Orosz Ferencnek köszönhetően.

Ez lett a cégünk első referenciája. Abszolút bizalmi alapon, a személyes kapcsolatokra alapozva, bankgarancia és referencia nélkül indulhattunk el, ráadásul egy 5 millió forintos előleget is kaptunk a kivitelezéshez. Ez a munka megmutatta számunkra, hogy van piaci lehetőség a könnyűszerkezetes csarnoképítések területén, és hamarosan le is szerződhettünk Fazekasné Mária megbízásából Sátoraljaújhelyen a Prec-Cast Öntöde Kft. csarnoképítésére is. Az említett munkák sikeres befejezésével, immár a két  referencia  birtokában könnyebben tudtunk megbízásokhoz jutni, megnyíltak cégünk előtt azok a lehetőségek, melyekkel élve az idők során egyre  jelentősebb piaci szereplőkké váltunk, mint generálkivitelezők. 

Elmondható, hogy napjainkban is a generálkivitelezési tevékenységünk a hangsúlyos: az elmúlt éveinkre nagyságrendileg jellemző évi 30 milliárd forintos árbevétel mintegy 80 százaléka ebből származik, emellett 20 százalékot tesz ki az acélszerkezetgyártás és szerelés bevétele. Utóbbi üzletágon belül a forgalom mintegy 20-30 százaléka származik exportból.


Egy szökőnapon köttetett házasság jelentőségéről

Fontos fordulópont volt, hogy 1995-ben megnősültem, majd 1996-ban a feleségem, Renáta a cégben is társam lett. Innentől kezdve, azaz 1996. február 29-től családi vállalkozásként működünk. 1998-ban megvásároltuk Sárospatakon a volt malomkőgyár területét. Folyamatos fejlesztéssel, illetve bővítéssel, lépésről-lépésre haladva beindítottuk, és azóta is működtetjük acélszerkezet-gyártó tevékenységünket:  2000-ban épült meg az első gyártócsarnokunk, melyet 2003-ban, 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2022-ben újabb beruházások követtek.

A 2022. február 18-án avatott E jelű gyártócsarnok Sárospatakon


Így alakult ki mára a 15 ezer négyzetméteres daruzott gyártóbázisunk, illetve egy hasonló nagyságrendű kültéri raktár területünk. Magyarország egyik legkorszerűbb acélszerkezetgyártó üzemével büszkélkedhetünk, amelyben a legmodernebb berendezésekkel, hegesztőrobot rendszerrel, profilmegmunkáló lézerüzemű, illetve plazmaüzemű szabász gépekkel, megmunkáló központokkal gyártunk heggesztett és megmunkált szerkezeteket. Erre alapozva nagy pontosságú épületszerkezeteket és kiváló megoldásokat tudunk nyújtani.


A 90 százalékban versenypiacról élő cég fő erősségéről

Bár voltak hullámhegyek és hullámvölgyek az elmúlt 30 évben, a cég folyamatosan nyereséges. Összességében a klasszikus csarnoképítő vállalatból sikerült kifejleszteni nagy bonyolultságú technológiával felszerelt gyárak építésére is képes vállalatot, komplex megoldásokat  kínálva. Munkáink több mint 90 százalékát a versenyszférából nyerjük el.

A Weinberg számára Németországban kifejlesztett hegesztőrobot - Fotó: Weinberg 

Fontos mérföldkő volt az életünkben a svájci faipari multinacionális cég, a Swiss Krono vásárosnaményi beruházása a 2010-es évek közepén. Az OSB-lapokat gyártó üzem kivitelezésével tudtunk ugyanis szintet lépni: ekkor indultunk el a komplexebb üzem és gyárépítések irányába.

Az igazi erősségünk a design and build jellegű fejlesztésekben nyilvánul meg: ezekben a zöldmezős projektekben az első lépéstől a kulcsrakész állapotig visszük a projektet, a technológiai előkészítéssel együtt. Így juthattunk be többek közt Kazincbarcikán a BorsodChem gázturbina építési projektjébe is, belépve az erőmű iparba.


Ezekre a munkákra a legbüszkébbek a Weinbergnél

A hazai referenciák előtt kiemelném, hogy több emlékezetes külföldi projektünk is volt: többek közt mi kiviteleztük Bergenben a TV2 központjának az  acélszerkezeti munkáit. Szintén különleges referencia, hogy tavaly a washingtoni NASA-múzeum főbejárati kapuját mi gyártottuk le a sárospataki bázisunkon, ami egy nagyon bonyolult, összetett szerkezet volt.

A magyarországi referenciák közül a Haladás-stadion acélszerkezetgyártását emelném ki, akárcsak a tatabányai multicsarnok hasonló munkáit. Ugyanakkor nagyon sok ipari jellegű csarnokhoz szállítunk acélszerkezetet. Nagyon büszkék vagyunk a Budapest Airport területén megépült ACE hangárra, amelyet az AEROPLEX Közép-Európai Kft. repülőgép hangárjaként építettünk meg generálkivitelezőként úgy, hogy az acélszerkezetet sárospataki üzemünkben gyártottuk le. Ezt az épületet két hangár közé kellett beépíteni 70 centiméteres munkahézaggal, 96 méteres fesztávolsággal, a kivitelezés által Építőipari Mesterdíjat, illetve Építőipari Nívódíjat nyertünk el.

A Haladás stadionja - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az utóbbi években immár a hídépítés terén is vannak referenciáink, a Tisza-tó projektjében: a Szomorka-patak híd acélszerkezetét a Weinberg gyártotta. Ugyanakkor az M6-os zárószakaszán 2022-ben megépült 73 méteres vasúti híd íves főtartója és ortotróp pályaszerkezete is a mi bázisunkon készült.


Így válik megtartó erővé a hosszú évek alatt kivívott bizalmi tőke

Hogy a bizalmi tőke mit jelent számunkra, arra a 2008-as és a mostani válság mutat rá. Akkor még  kisebb volt a partnerkapcsolati hálónk, feleakkora múlttal a hátunk mögött.

Mára viszont a plusz 15 évvel elértük azt, hogy sokkal szélesebb, stabilabb és erősebb az ügyfélkapcsolati tőkénk. Ebből eredően számos esetben számíthatunk arra, hogy újabb megbízásokat kapunk: sok esetben hívnak vissza minket akár a negyedik, ötödik ütemre is egy-egy beruházássorozatban.

Erre jó példa, hogy Pilisszentivánon elnyertünk egy 3 hónapos munkát a WET Hungary számára, majd a megrendelő pozitív tapasztalatai miatt újabb és újabb megbízásokat kaptunk. Négy év alatt az egész telepet átépítettük egy összességében 3,3 milliárd forintos beruházás-sorozatban. Ennél a projektnél leltem egy igaz barátra az azóta sajnos már elhunyt Szabó János ügyvezető személyében. Az ő mentorálása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mai napon a cégünk fel tudja mutatni az elért eredményeket.

Az ipari beruházások terén olyan nagy gyógyszergyártó cégekkel dolgoztunk, illetve dolgozunk együtt, mint az Euroapi, a TEVA és a Becton Dickinson. Szintén fontos partnerünk az ingatlanfejlesztő piac egyik vezető cégeként a WING Zrt., amellyel az East Gate különböző épületein évek óta dolgozunk együtt, a negyedik épület jelenleg is a mi generálkivitelezésünkben épül. Emellett a Budapesti Logisztikai Szabadkikötő területén is számos épületet építettünk.

Az East Gate Pro Park az M0-ásnál - Fotó: Wing Zrt.


Az ipari automatizálás multija, a Festo csillaghegyi bővítését mi kiviteleztük, jelenleg pedig a sátoraljaújhelyi gyárukat építjük. Ugyancsak jelentős projektünk a Volvo új üzletági központjának építése Ecseren az M0-ás mellett, ami már a befejezési fázisban tart. A korábban említett projekteken  túl jelenleg a Szabó Fogaskerék, a Praktiker  Veszprém, a Stobag, a Meleghy és a Hagleitner  beruházásain is dolgozunk. A gyártás szempontjából most már a debreceni autóipari beruházásokban is érintettek vagyunk: a Semcorp és a CATL projektjeihez gyártunk acélszerkezetet.


A két sikerfaktor: a gyorsaság és a folytonosság nem zárja ki egymást

Hogy mire tudunk alapozni a döntően külföldi, részben hazai beruházások egyre élesebb  versenyében? Én a gyors reakcióidőt, a hosszú évek óta képviselt, megbízható minőséget és a már említett bizalmi tőkét emelném ki.

A gyors reakcióidőnk alapja, hogy a felsővezetői kommunikáció a vállalatnál gyors és hatékony: nem kell várni a döntési mechanizmusokra. A direkcióvezetők és köztem szinte óránként van élő kapcsolat, egyeztetés; de ugyanez jellemző a direkcióvezetők és a közvetlen munkatársaik között. Ráadásul az alvállalkozói, beszállítói körünket is ebben a szellemiségben próbáltuk meg összeválogatni, egyben tartani.

Mindezek mellett kiemelt értékünk a folyamatosság: van, aki 30 éve van a cégnél, de 20 év feletti munkaviszonnyal is sokan rendelkeznek, a 10-15 éve tartó ittlét pedig egészen gyakori. Nem mondom, hogy a fizikai részlegen nincs fluktuáció, de ott is megvan a bázist adó kemény mag. A felsővezetői szinten pedig minimális a mozgás. Két ügyvezetőtársammal: Bodnár Sándorral  és Lovas Róberttel stabil, kiegyensúlyozott baráti- üzleti kapcsolatot ápolok évtizedek óta.


Ha egy potenciális partner elmegy Sárospatakra, annak általában jó vége lesz

Az új partnereknél  a munkák elnyeréséhez az is fontos segítséget ad, ha egy előkészítési fázisban tartó projekt beruházóját el tudjuk hívni Sárospatakra, bemutatva neki a gyártófelületünket.

Ezen esetek jelentős hányadában meg is tudunk egyezni, akár generálkivitelezéseket is elnyerve – annak köszönhetően, hogy betekintést nyernek az innovatív szemléletünkbe és cégkultúránkba, és ezáltal jelentősen megnő a bizalmuk cégünk iránt.

A 2021. december 16-án átadott Magyar Zene Háza - Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Erre az innovatív működésre és a komplex megoldásainkra jó példa a már említett NASA-múzeum mellett a Magyar Zene Háza is, ahol az acélszerkezeti munkák során a gyártást és a szerelést végeztük, a ház különleges formavilágához hozzájárulva. De ugyanide tartoznak azok a norvégiai fejlesztések, amelyekhez kombinált szerkezeteket gyártunk: előregyártott vasbetonból és acélszerkezetből álló HSQ-rendszert biztosítva.  Gyártási tevékenységünket  2021 óta heggesztőrobot-rendszer támogatja.


Már 2008-ban talajszondával építették az irodaházukat

A norvég közbeszerzési piacon történő megjelenési, majd folyamatos jelenléti  törekvésünkhöz szükséges volt, hogy megszereztük az ottani zöldház minősítést az acélszerkezetgyártásunkat tekintve. Ezen a piacon elvárás, hogy ismertté váljon   a projekt ökölógiai lábnyom terhelése.

A fenntartható működés hátterét már a korábbi években elkezdtük megalapozni, hiszen a 2008-ban megépített irodaházunkat már akkor talajszondás rendszerrel láttuk el, ami 50 százalékos csökkentést hozott  a széndioxid kibocsátásban. Csarnokaink nagy része víz-levegő szivattyús rendszerrel épült. Ugyanezt szolgálja a  gyártócsarnokainkra telepített 500 kilowattos napelempark, akárcsak az első csarnokra telepített 50 kilowattos kiserőmű. A környezettudatossági szempontokat kiemelten figyelembe vesszük, többek között az anyaghasználatunkban is. Elektromos cégautókat üzemeltetünk, valamint  elektromos töltőállomást is építünk, ami hiánypótló a térségünkben.


A zempléniségnek nevezett életérzésről

Azt gondolom, hogy aki lehetőséget kap egy térségtől, annak cserében adnia is kell, mindig figyelemmel kell lennünk a környezetünkre. Ugyanezt a gondolkodást tükrözi, hogy a cég összes fejlesztése az eredmények visszaforgatásából kapott fedezetet. Soha nem keveredtem el ingatlanfejlesztési, vagy más iparági területekre, mindig megmaradtam ebben a szegmensben. Igaz ez a térségre is, hiszen minden támogató erőmet erre a területre összpontosítom.

A Sárospataki Református Gimnázium sportcsarnokának a felépítésén tíz évig munkálkodtunk: végül Wáberer György és Sándor József barátaimmal közösen sikerült ezt véghez vinni: 2018-ra TAO-s forrásból épült meg a létesítmény a Weinberg '93 Kft. kivitelezésében, amihez az önerőt mi hárman biztosítottuk vállalkozóként. Lokálpatriótaként a kezdettől fogva részt vettem a Tokaj-Hegyaljai Egyetem előkészítésében tanácsadói, támogatói szerepkörben, jelenleg a felügyelőbizottság tagja vagyok. Több évtizedes munka eredményeként sikerült két évvel ezelőtt megalapítani az új egyetemet, ami nagy siker a térség életében.

A zempléniség fontos eszközeként kilenc évvel ezelőtt elindítottuk az úgynevezett dűlőtúrákat is: a meghívott közéleti és gazdasági szereplőkkel megismertetjük  Hegyalja alapértékeit és kincseit egy kicsit más szemszögből. A kezdeményezés zárt klubként működik, de a közösségépítés mellett társadalmi jelentősége is van, hiszen a kapcsolatépítés akár a térség fejlődésének is lendületet adhat.


Együtt és összehangoltan sokkal eredményesebb lehet a tokaji borászat

A zempléniség mellett egy külön érzelmi szál is köt Hercegkúthoz, hiszen  fiatal koromban ott diszkóztam a Gombos-hegyi csárdában, és a pincéim is ott vannak. De számos más egyéb okból is a magaménak érzem a település sorsát, amelytől több mint tíz évvel ezelőtt díszpolgári címet kaptam. Egyik ottani szívügyünk volt, hogy Hercegkúton egy 14 stációból kialakított kálváriához 15. stációként megépítettük a kápolnát két barátommal, Grabarics Gáborral, illetve Bognár Árpáddal. A projekt közben más támogatók is érkeztek, de a fő támogatói mi voltunk a beruházásnak. 

Nagy megtiszteltetés számomra az is, hogy a Magyar Borakadémia rendes tagjává választottak, ugyanakkor ez egy küldetést is jelent. Emellett részt veszek a tokaj-hegyaljai borlovagrend újra építésében, a Felügyelőbizottság elnökeként.

A kezdeményezés értéke a borászok összehangolása és integrálása lehet, mert még most is szét vannak szóródva, és külön utakat járnak, holott együtt sokkal hatékonyabb és eredményesebb tudna lenni a szakma. Nem véletlen, hogy a Tokaj-Hegyaljai Egyetem előkészítésénél masszívan támogattam, hogy az egyetem vegye át a legnagyobb tokaji borászat, a Grand Tokaj szervezését. Én úgy gondolom, hogy ebben még rengeteg kiaknázható lehetőség van.


A három évtized sikereinek egyik legfontosabb hátteréről és a generációváltásról

A munkám és társadalmi szerepvállalásaim miatt nagyon sokat vagyok távol a családtól, ugyanakkor mindenben támogatják a munkámat, ez a bázis nagyon sokat jelent. A nagylányom Eliza 25 éves, a kisebbik, Eszter pedig 16 éves: ők direkt módon valószínűleg nem fognak a cégben dolgozni, de indirekt módon hozzájárulnak a munkához.

Emellett a közlekedési balesetben elhunyt bátyám két fia Bálint és Dávid is a Weinbergnél dolgozik, előbbi a minőségellenőrző osztályon, utóbbi pedig az alkatrészgyártó üzemben műszakvezetőként. Mindketten a felmenők szemléletét  képviselik, ami nagy örömömre szolgál. Összességében azt mondhatom, hogy az új generáció kinevelése folyamatban van.


Egy zempléni oktatóközpont is a tervek között

Az utánpótlást más eszközökkel is támogatjuk: immár 20 éve foglalkozunk tanulók gyakorlati  oktatásával, éves szinten 30 diákot kiképezve, ugyanakkor a BME-vel és a Miskolci Egyetemmel is együttműködünk.

Ezt a tevékenységet szeretnénk kibővíteni a felnőttképzés-átképzés irányába, hogy a cég igényeit ki tudjuk szolgálni: hegesztő, lakatos, lemezmegmunkáló szakemberek képzése a cél. Hosszabb távon pedig szeretnénk egy zempléni oktatóközpontot kialakítani, ahol a szakmunkás, a technikus és a mérnökképzés gyakorlati bázisát működtetnénk.


A hamarosan elkészülő új központ is a vállalati filozófiát tükrözi

A családi vállalkozásként működő cégben a saját létszámunk több mint 300 fő, de ekkora állománynál is törekszünk a családias kapcsolatokra. Családi napokat, szakági csoportos foglalkozásokat, borklubot is rendezünk; emellett síelésre, túrázásra, kerékpározásra is szervezünk programokat.

A Weinberg új irodaháza - Látványterv: Weinberg


A Sárospatakon épülő és hamarosan átadásra kerülő új irodaházunk is ezt a szellemiséget képviseli. Az épületben több helyen is vannak lobbik, találkozó helyek, ki lehet ülni a teraszra, lehet előadást és foglalkozásokat tartani, vagy akár meccset nézni.


„Ők valójában kiskabátos nagy szellemek” - ez a filozófia áll az irodaház mellett beindított napközi mögött

Ebben a  filozófiában fogant cégünk egyedi megoldása a nyári időszakra: napközis felügyeletet biztosítunk a kollégák gyermekeinek az irodaház szomszédságában. Amellett, hogy nagy segítséget jelent a szülőknek, amikor az óvodák és bölcsődék zárva vannak, benne van a közösségépítés és a Weinberg szemlélet átadása. Fontos megmutatni a gyerekeknek, hogy a szülők hol dolgoznak, és milyen értékeket teremtenek  a munkahelyen.

Fotó: Weinberg


Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek nevelést: ahogy az egyik ismerősöm szokta mondani, ők valójában kiskabátos nagy szellemek. Nincs értelme sejpítve beszélni velük, ugyanolyan komolyan kell venni őket, mint a felnőtteket, mert minden képesség és lehetőség megvan bennük, ők a jövőnk zálogai.

Fontos, hogy amit verejtékes munkával megteremtettünk, adjuk át, egy kicsivel könnyebb, átláthatóbb pályát teremtve nekik; és azért is, hogy ne kelljen mindig mindent újrakezdeni. A történelmünkben is mindig újrakezdésben vagyunk, holott jó lenne már egyszer az előző alapot igénybe venni, és arra építeni tovább. Ezt a filozófiát tartjuk szem előtt a cégnél is.


A rend szeretete: avagy az emberi tényező egyensúlyba hozása a szakmai oldallal

A munkák bemutatását ugyanúgy megtesszük a felnőttek esetében is: csoportos kirándulásokon szoktuk megmutatni a kollégáknak, hogy mi lett az ő hegesztésükből, vagy épp lemezdarabolásukból. Nagyon fontos, hogy érzelmi szálakkal is kötődjenek a munkához.

 

A hosszú távú sikernek az a kulcsa, hogy a gazdasági és pénzügyi szempontok mellett emberi és morális szempontból is rendbe legyenek az alapok. A Volvo projektünknél  például volt egy előminősítés, amelynek csupán a 20 százaléka szólt a gazdasági, műszaki alkalmasságról; a többi a környezeti, társadalmi megfelelőségről, emberközpontúságról. Nyilván nem kell túlesni a ló másik oldalára, de a szakmai és emberi tényező egyensúlya adja a tőlünk fejletteb gazdaságok sikereit. Úgy érzem, hogy a cégünknél az emberközpontú szellemiséghez gazdasági potenciál társul, ezért sikerre vagyunk ítélve.

Build Together!

 

Galéria

AktuálisinterjúWeinberg '93 Építő Kft.Sárospatakacélszerkezet gyártás

Hírlevél

Hirdetés