2024.07.18, Csütörtök

interjú

Így válik egy szállodaépítés motorjává a fenntarthatóság

2024.06.23

Aktuális

Kiemelkedően magas újrahasznosítási arányt és nagy mértékű megújuló energia felhasználást mutatott fel a szegedi Hotel Gerardus projekt, amely immár egyike a LEED-minősítéssel rendelkező négy hazai szállodának. Az Óbuda Group lebonyolításában és fenntarthatósági tanácsadásával, illetve a Market Építő generálkivitelezésében lezajló beruházás nem csupán emiatt példaértékű, hanem a szereplők együttműködése miatt is, amely nagyban hozzájárult a projekt sikeréhez. A fejlesztés kiemelt szereplőivel beszélgettünk.

„Nemzetközi viszonylatban is magas színvonalú a magyar légtechnika” – Vigh Gellért a Hónap Mérnöke

2024.06.03

Hónap Mérnöke

Nem csak a magyar piacra, de a régióra is kiváló rálátása van a gépészmérnöknek, aki az oktatás, a professzionális terméktámogatás és az innovatív megoldások segítségével járult hozzá a Lindab Légtechnika széleskörű elismertségéhez. A májusi Hónap Mérnöke Vigh Gellért, a Lindab Kft. oktatási és fejlesztési vezetője és regionális fejlesztési vezetője.

„Jelentős előny lenne a legtöbb nagy magyar magánvállalat számára, amit a KÉSZ Csoport most meglép”

2024.05.07

Iparági hírek

Nyugat-európai nagyvállalati mintát honosít meg itthon a KÉSZ Csoport. Kozma András és Dale András Martin külső felügyelőbizottsági tagokként új struktúra felállításával kívánják erősíteni hazánk egyik legnagyobb építőipari fókuszú, technológia-vezérelt cégcsoportjának hatékonyságát.

Mi valósítjuk meg a belsőépítészek gondolatait – Dombi László a Hónap Mérnöke

2024.04.28

Hónap Mérnöke

Nyolc éve dolgozik a KÉSZ Építő Zrt. legnagyobb projektjein a Székelyföldről származó Dombi László belsőépítészeti projektvezető. Munkája bár ritkán kerül reflektorfénybe, egy egész beruházás minőségét és megítélését határozhatja meg. Az áprilisi Hónap Mérnökével izgalmas életútjáról és változatos feladatairól is beszélgetünk.

Építőiparosként és zempléniként is sikerre ítélve – interjú Derczó Istvánnal

2024.04.12

Aktuális

A 90 százalékban versenypiacon működő Weinberg 30 éve minőségi szereplője a magyar építőiparnak, több iparág meghatározó beruházóinak is visszatérő partnerként dolgozva. A klasszikus csarnoképítő vállalatból mára nagy bonyolultságú projekteket kivitelező céggé sikerült fejlődniük, ám a szaktudás mellett legalább ekkora súlyt fektetnek az emberközpontúságra és a folytonosságra. A zempléni térség lokálpatriótájaként is élen járó alapító-tulajdonossal, Derczó Istvánnal beszélgettünk.

Nyugat-Afrikától Új-Zélandig – világlátott hidrogeológus a Paks II. projektben

2024.03.25

Iparági hírek

Vajon mi köti össze Új-Zélandot, Indonéziát, Burkina Fasót és Angliát Pakssal? Egy, ma a Paks II. projekt csapatát erősítő szakember: Sidló Tibor Gábor személye. A Műszaki Igazgatóság Építészeti Osztályának geotechnika szakterület-vezetője a felsoroltak mellett még legalább féltucatnyi országban dolgozott azt megelőzően, hogy a Paks II. Zrt. munkatársa lett.

A Hónap Mérnöke tudja a nyerő receptet az egyre élesedő építőipari versenyben

2024.03.03

Hónap Mérnöke

A német építőiparból hazatérő Krivarics Ádám néhány évvel ezelőtt egészen új lendületet hozott a WHB vállalkozási osztályán. Az állandó változások embereként széles látókörrel keresi a válaszokat a piaci változásokra, és a magyar cég eredményei alapján hatékony a munkája. A vállalkozási igazgatóval a társaság biatorbágyi székhelyén beszélgettünk.

Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás

2024.02.13

Iparági hírek

Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”.

Fenyvesi Csaba: Erőműépítésben részt venni ajándék az élettől

2024.01.25

Iparági hírek

A mérnöki hivatást egy Verne-regény hatására választotta Fenyvesi Csaba. Repülni, repülőgépet tervezni vágyott, de a sors más pálya felé sodorta, amit cseppet sem bánt meg. Egy hasonlóan unikális terület, az atomenergia mellett köteleződött el egy életre. Immár üzemfelkészítési főmérnökként a Paks II. projekt szakembergárdáját erősíti több évtizedes tapasztalatával.

Munkáltatóként is maradandót! Ezúttal a brandépítésben ért el sikert a WHB

2024.01.23

Iparági hírek

A magyar építőipar meghatározó vállalata 26 éves fennállása óta először pályázta meg a tavalyi év végén a Kiváló Munkáltatói Márka díjat, és rögtön sikert könyvelhetett el.

A budai Széllkapu felépítésére a legbüszkébb a WHB projektigazgatója

2023.12.23

Aktuális

A művezetői pozícióból indulva végigjárta a ranglétrát és közel két évtized alatt az építés teljes spektrumával találkozhatott Köllő László, akivel a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. biatorbágyi székházában beszélgettünk.

Mindig a munka kezdete a legnehezebb, de egyben a legizgalmasabb is – Ilkei Péter a Hónap Mérnöke

2023.12.02

Hónap Mérnöke

„Nem csak az egyetem, hanem a gyakorlat tehet valakit igazán jó létesítmény főmérnökké” – vallja a novemberi Hónap Mérnöke, az ÉPI létesítmény főmérnöke, Ilkei Péter.

„Az építőipar lobbitörvénye lett mindkét új törvény” – interjú Lázár Jánossal

2023.11.24

Aktuális

Nagyon kemény, egyéves munka kellett az ágazat új szabályozásának kidolgozásához: státuszkonzervatívak voltak az érintett szereplők a miniszter tapasztalatai szerint, aki a tervezett állami beruházásokról is beszélt lapunknak.

A Paks II műszaki főmérnöke úgy ismeri a hazai elektromos hálózatot, mint a tenyerét

2023.10.30

Aktuális

Tari Gábor a Mátravidéki Erőmű lakótelepén nőtt fel, amely valamikor Európa egyik legkorszerűbb erőműve volt. Egyenes vonalban felívelő pályáján azóta a magyar villamosenergetikai rendszer egyik legelismertebb szakemberévé vált. Műszaki egyetemi tanulmányai után egyszerű hálózattervező mérnökként kezdte a munkáját, majd eljutott a MAVIR vezérigazgatói székéig is. Jelenlegi munkahelye, a Paks II. beruházás Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére, ahol az 1969 és 1987 között felépült magyar atomerőmű négy 500 MW-os blokkja közvetlen szomszédságában további két 1200 MW-os blokk épül meg a közeli jövőben.

„Most válunk igazán multinacionális céggé” – interjú a Colas új HR- és kommunikációs igazgatójával

2023.09.03

Iparági hírek

Nem kecsegtették könnyű tereppel az építőiparban, de olyan tapasztalati tudásra alapozhat, amellyel több iparág nagyvállalatainál is sikerrel kezelte a változásokkal járó HR-kihívásokat. A lehetőségekre irányítja a fókuszt a hiányosságok helyett, elsősorban nem kritikus, hanem megfigyelői szemlélettel építkezik Grátz Melinda, aki szerint a Colas vezetői érzik a változáshoz szükséges tempót.

Pályakezdőként egy nagyvállalatnál? Ilyen a Vasúttechnika a fiatalok szemével

2024.06.15

Vasútfejlesztés

Három ambiciózus fiatallal beszélgettünk arról, milyen a SWIETELSKY Vasúttechnika munkatársaként megismerni jövendőbeli szakmájukat, de arról is szó esett, hogyan látja jövőjét egy frissen végzett mérnök.

Kósa Olga: „A jó tolmács láthatatlan”

2024.05.27

Iparági hírek

Járt a világ számos atomerőművében, látta hogyan készül a nukleáris üzemanyag, dolgozott üzemelő atomerőműben, most pedig az Európai Unió egyetlen létesítés alatt álló atomerőművi projektjének csapatát erősíti tolmácsként Kósa Olga.

Bánki Attila: Ebben a projektben minden izgalmas

2024.04.29

Aktuális

Szenvedélyesen szereti a munkáját, az atomerőművi nagyberendezésekért szinte rajong Bánki Attila. Hatalmas élmény volt számára a Paks II. Atomerőmű első nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda gyári átvétele. Most egyebek mellett ennek Paksra szállítását készítik elő. A Paks II. Zrt. programelem-felelősét már gyerekkorában magával ragadta az atomenergia világa.

Kiemelkedni a versenytársak közül – így működik a marketing egy vezető építőipari cégnél

2024.04.19

Aktuális

Az új megoldások terén élen járó társaságként a WHB a Facebook után a TikTokon is az elsők közt jelent meg a hazai építőiparban, ugyanakkor a marketingkampányai is rendre sikereket érnek el a szakmai megmérettetések során. Az emögött húzódó stratégiáról Szikszai Zsanett, marketing vezetővel beszélgettünk, akinek a pályafutása együtt haladt a WHB fejlődésével, így komoly tapasztalatokra alapozhat a magyar vállalat marketingstratégiájában.

Nagy dolgok létrehozásának megtisztelő feladata a miénk – Visy Gergely a Hónap Mérnöke

2024.03.29

Hónap Mérnöke

Hazánk egyik legnagyobb papírgyártó vállalata számára építhetett gyárépületet Visy Gergely, a STRABAG projektvezetője. A márciusi Hónap Mérnökét a szakmájáról, kihívásokkal teli feladatairól és örömeiről is kérdeztük.

Így tud meghatározóvá válni egy magyar cég egy külföldi óriásberuházásban

2024.03.09

Aktuális

Többek közt a feszes határidő, a páratlan volumen és a részfolyamatok külön tendereztetése is komoly kihívásokkal járt a debreceni SEMCORP-gyár építési projektjében. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. ezzel együtt sorra nyerte el a tendereket a belépése után a kínai beruházónál. Suppán Máté projektvezető a kulturális különbségekről és áthidalásukról is beszélt a lapunknak adott interjúban.

Kontinenseken átívelő eredménye van a Market high-tech nagyberuházáson nyújtott teljesítményének - interjú

2024.02.18

Iparági hírek

A CATL kínai központjában, exkluzív konferencián szereztek benyomást a Market képviselői az óriáscég vezetőségéről és céges kultúrájáról. Ennek alkalmából egyrészt magáról a konferenciáról, másrészt a debreceni gyár építkezésén szerzett tapasztalataikról, valamint az együttműködés hozta eredményekről és a Market jövőbeli hasonló beruházásokkal kapcsolatos terveiről is kérdeztük a cég két vezetőjét.

„A tudatos tervezés és előre gondolkodás a kulcsa egy projekt sikeres megvalósításának” – interjú Germán Gézával, az Óbuda Group építészeti stúdiójának ügyvezetőjével

2024.02.10

Aktuális

Az építészirodáknak manapság már nem elég egyszerűen a tervezési rutinjukra támaszkodniuk ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. A jelenlegi építőipari és gazdasági helyzetben kiemelten fontos az újabb és újabb szinergiák keresése, továbbá egyedülálló szakembereken keresztül egy kiterjedt tudásbázis kiépítése, amely révén a legkomolyabb szakmai kihívásokra is megoldást nyújthatnak. Az Óbuda Group építészeti stúdiójánál ezt idejekorán felismerték, ennek köszönhetően a projektjeiken keresztül valós építészeti értéket teremtenek. Germán Gézával, az Óbuda Group tervezőirodájának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Digitalizációval és fenntartható megoldásokkal tud szintet lépni az építőipar 2024-ben

2024.01.25

Iparági hírek

Nagyszabású projektekben való közreműködéssel és újabb jubileumok ünneplésével zárta a 2023-as évet a KÉSZ Csoport. Vida Tamással, a KÉSZ Csoport vezérigazgatójával 2024-es várakozásaikról, az ágazat jövőbeli kihívásairól és kilátásairól, a nemzetközi terjeszkedésről, valamint a digitalizáció és a fenntarthatóság fontosságáról beszélgettünk.

Magyarországon megalapozott, Skandináviában gyarapított tudással érkezett Bánáti József a Paks II. projektbe

2023.12.27

Iparági hírek

A Paks II. projektben különleges szerepet tölt be a nukleáris biztonság, olyannyira, hogy több specializált szakterületen is foglalkoznak vele: ezek közül a DSA (Deterministic Safety Assessment) a pontos előrejelzések és a negatív események elkerülésének tudománya. Nemzetközileg is elismert szakértője, Bánáti József, a Paks II. projekt DSA szakterület vezetője diplomáját a BME-n szerezte, első kutatásait a KFKI Atomenergetikai Kutatóintézetében (AEKI) végezte, majd ezt követően karrierje vett egy kanyart: Finnországban abszolválta a PhD-jét és ott, illetve Norvégiában és Svédországban dolgozott kutatóként és oktatóként a nukleáris biztonsági elemzések és szimulációk területén. Ezt a szaktudását hozta haza Magyarországra 2017-ben.

Kihívások az építőiparban, avagy BIM nélkül fejlődés sincs – interjú Szalados Lászlóval

2023.12.11

Iparági hírek

Az építőipar dinamikus átalakulása és a technológia fejlődése jelentős változásokat hozott a tervezés, az előregyártás és a kivitelezés terén egyaránt. A KÉSZ Csoport a teljes építőipari értékláncot lefedő BIM módszertani alkalmazások cégcsoport szintű stratégiai összehangolásán dolgozik már második éve. Ennek lépéseiről, mérföldköveiről és jó gyakorlatairól beszélgettünk Szalados Lászlóval, a KÉSZ Holding Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, a cégcsoport BIM integrációjának felelős vezetőjével.

A 3D betonnyomtatás hazai úttörőjével beszélgettünk – porondon az egyediség

2023.11.30

Iparági hírek

A 3D nyomtatás már nagyjából két évtizede elérhető technológia. Egyre elterjedtebb hazánkban is, ugyanakkor az építőipart lassabban érte el a többi szektornál, ami az ágazat korábban tapasztalt alacsony digitalizációs fokával magyarázható. Ahogyan azonban a robotika és a 3D modell alapú tervezés egyre elterjedtebb lett az iparágban, úgy lehetőség nyílt arra, hogy a pionír vállalatok is magukévá tudják tenni a 3D nyomtatást, a betonnyomtatás által.

Akár rendszeres sétákkal is milliárdokat spórolhat az építőipar

2023.11.21

Iparági hírek

A tengerentúlon már versenyelőnyt jelent alkalmazása, hazánkban elsőként a Market Építő vezette be a Leant, amely napjaink népszerű hatékonyságnövelő eszközeivel szemben elsősorban nem szoftveres megoldásokat jelent. Emberközpontúság, előre tervezés, átláthatóság és nyitott információk fémjelzik az autóiparból származó filozófiát, amelyről a magyar magasépítő cég szakemberével beszélgettünk.

Íme az áttörés az épített környezetünk rendezésében!

2023.09.26

Aktuális

A mára legdivatosabb szóvá vált fenntarthatóság a különböző szabályok helyett a helyi felelősségvállalás által válhat élővé: ennek teremtett kiváló közeget a mára 35 ezer regisztrált felhasználóval működő Járókelő Közhasznú Egyesület. A Market Építő által támogatott közterületi hibabejelentő rendszer megszelídítette a bürokráciát, és bosszankodás nélkül nyújt sikerélményt a nyitott szemmel járó állampolgároknak. Egy hármas interjúban mutatjuk be a lényegét és a mozgató erejét.

Profizmus és minőség: „Célunk, hogy ezen a területen is maradandót alkossunk”

2023.07.07

Iparági hírek

Egy cég életében a közbeszerzésen elnyert projektek mellett elengedhetetlen az erős piaci részvétel. Ebben a szektorban jellemzően sokkal erősebb a verseny, sokkal több feltételnek kell megfelelni.