2024.04.15, Hétfő

Aktuális

Elstartolt az Év Építőipari Marketingkommunikációs Eseménye

2024.03.27

Az ÉVOSZ Médiatagozata által első ízben szervezett konferencián az ágazat kommunikációs és marketing szakemberei teszik le egy közös tudástár alapjait.

Kibővített konferenciára várják az ingatlanpiac és az építőipar szereplőit

2024.03.22

Az ingatlanpiac az elmúlt 50 év legjelentősebb átalakulásán megy keresztül, a digitalizálódás a teljes vertikumot érinti. Mutatjuk az esemény legfőbb tudnivalóit és fő irányvonalait!

Így tud meghatározóvá válni egy magyar cég egy külföldi óriásberuházásban

2024.03.09

Többek közt a feszes határidő, a páratlan volumen és a részfolyamatok külön tendereztetése is komoly kihívásokkal járt a debreceni SEMCORP-gyár építési projektjében. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. ezzel együtt sorra nyerte el a tendereket a belépése után a kínai beruházónál. Suppán Máté projektvezető a kulturális különbségekről és áthidalásukról is beszélt a lapunknak adott interjúban.

Szemléletváltással is elérhető a hatékonyságnövelés, avagy fókuszban a Lean-módszer

2024.03.02

A Market Építő Zrt. kezdeményezésére és vezetésével alakult meg az ÉVOSZ Lean-fókuszú munkacsoportja.

Koji László: „Jó évet zárunk”

2024.02.21

A Spakli’21 legfrissebb adásában Koji László, az ÉVOSZ elnöke volt Bene János beszélgetőpartnere.

Az új paksi blokkok manőverezőképessége

2024.02.20

A villamosenergia-rendszerben minden egyes pillanatban annyi villamos teljesítménynek kell rendelkezésre állnia, amennyit a fogyasztók igényelnek. Az időjárásfüggő megújuló energia térnyerése miatt a rendszer teljesítményegyensúlyának megtartása egyre nagyobb kihívás. Ennek okán az újonnan épülő atomerőművel szemben is elvárás, hogy a teljesítménye bizonyos határokon belül változtatható, „manőverezhető” legyen.

Ingyenes szűréssel támogatta dolgozói egészségügyi prevencióját a Szabadics

2024.02.11

A cég munkatársainak háromnegyede élt a rendkívüli lehetőséggel, hogy a legfontosabb vizsgálatoknak alávesse magát.

A megújult Nyugati pályaudvaron sétálva beszélgettünk a Hónap Mérnökével

2024.02.03

Dávid András, a Magyar Építő Zrt. létesítmény főmérnöke élete elmúlt mintegy három és fél évét Magyarország egyik legfontosabb építkezésével, a Nyugati Pályaudvar homlokzati részének és tetőszerkezetének műemléki felújításával töltötte. A hazai magasépítésben és műemlékfelújításban meghatározó szerepet betöltő vállalat 2020 májusában kötötte meg a Nyugati Pályaudvar felújításának első ütemére vonatkozó szerződést, a második ütem utolsó, nagyobb részét pedig 2023 decemberében adta át. Dávid András volt az, aki ezt a folyamatot végig vezette.

Szabadalmakkal erősíti pozícióját hazánk egyik legfelkészültebb acélszerkezet-gyártója

2024.01.26

Minőség, megbízhatóság és folyamatos fejlődés jellemzi az Orha Műveket.

Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása? Itt az első lépés

2024.01.24

Hamarosan minden adatot megtudhatunk a felhasználni kívánt építőanyagok környezeti hatásairól és műszaki adatairól.

Magyarországon megalapozott, Skandináviában gyarapított tudással érkezett Bánáti József a Paks II. projektbe

2023.12.27

A Paks II. projektben különleges szerepet tölt be a nukleáris biztonság, olyannyira, hogy több specializált szakterületen is foglalkoznak vele: ezek közül a DSA (Deterministic Safety Assessment) a pontos előrejelzések és a negatív események elkerülésének tudománya. Nemzetközileg is elismert szakértője, Bánáti József, a Paks II. projekt DSA szakterület vezetője diplomáját a BME-n szerezte, első kutatásait a KFKI Atomenergetikai Kutatóintézetében (AEKI) végezte, majd ezt követően karrierje vett egy kanyart: Finnországban abszolválta a PhD-jét és ott, illetve Norvégiában és Svédországban dolgozott kutatóként és oktatóként a nukleáris biztonsági elemzések és szimulációk területén. Ezt a szaktudását hozta haza Magyarországra 2017-ben.

Újabb autógyár épül Magyarországon - a kínai BYD Szegedre érkezik

2023.12.22

Elektromos járműveket gyártanak majd, óriásberuházás indul.

Mindig kifizetődik a precíz munka

2023.12.14

Az idén huszonharmadik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíj pályázat díjainak ötödét ítélték oda a Market Építő Zrt. által kivitelezett projekteknek.

Lendületben a CATL gyár építése: újabb feladatokat nyert a WHB

2023.12.13

Szerkezetépítés után a tető és oldalfal burkolást és a befejező munkákat is a WHB nyerte a CATL debreceni fejlesztésében.

Megfelelő eszközökkel szélsőséges időjárás ellenére is telepíthető műgyanta padló

2023.12.11

10.800 négyzetméter műgyanta padlót készítettek a Mapei termékeivel.

Nehéz helyzetű családok életminősége javult a Szabadics karitatív munkájával

2024.03.24

A nagykanizsai cég a helyi Családok Átmeneti Otthonában újította fel a vizesblokkot.

Már látszik a paksi bővítés kritikus pontjának számító első betonozás időpontja

2024.03.12

Ugyanilyen kritikus pont a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is.

Hatalmas életművet hagyott örökül Vadász György

2024.03.04

Több mint 100 éve megkerülhetetlen hazánkban a Vadász építészdinasztia, amelynek tagjai mind kiemelkedő építészek, saját koruk fontos személyiségei. Március 3-án elhunyt a modern építészetet újraalkotó tervező, a 20. század építészetének egyik legjelentősebb alakja, Vadász György. A Kossuth-, Ybl-, Prima Primissima- és Steindl-díjas építész, DLA egyetemi tanár, a Nemzet Művésze életének 92. évében távozott közülünk.

Megérkeztek az első bérlők a BEM Center irodaházba

2024.02.22

A Bem tér legrégibb épületéből újjászületett komplexum kivitelezését 2023 végén fejezte be a Market Építő Zrt.

Tradíció és innováció: operatív igazgatósággal erősíti pozícióját a SZABADICS Építőipari Zrt.

2024.02.21

Nyugat-Magyarország meghatározó építőipari vállalata komoly célokat tűzött ki maga elé. A gyökereket megtartva a folyamatos megújulásra, trendkövetésre törekszik. Az építőipar új kihívásaira adott válaszok megvalósításában komoly szerepet tölt be Szabadics Roland operatív igazgató, aki gyerekkorától kezdve aktívan részt vesz a családi vállalatcsoport fejlődésében. Nem is kérdés számára az új irányvonalak meghatározása.

Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás

2024.02.13

Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”.

„A tudatos tervezés és előre gondolkodás a kulcsa egy projekt sikeres megvalósításának” – interjú Germán Gézával, az Óbuda Group építészeti stúdiójának ügyvezetőjével

2024.02.10

Az építészirodáknak manapság már nem elég egyszerűen a tervezési rutinjukra támaszkodniuk ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. A jelenlegi építőipari és gazdasági helyzetben kiemelten fontos az újabb és újabb szinergiák keresése, továbbá egyedülálló szakembereken keresztül egy kiterjedt tudásbázis kiépítése, amely révén a legkomolyabb szakmai kihívásokra is megoldást nyújthatnak. Az Óbuda Group építészeti stúdiójánál ezt idejekorán felismerték, ennek köszönhetően a projektjeiken keresztül valós építészeti értéket teremtenek. Germán Gézával, az Óbuda Group tervezőirodájának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Kapacitásbővítéssel oldották meg Piliscsaba szennyvízkezelési gondjait

2024.01.26

A fővároshoz közeli település teljes szennyvízmennyiségét fogadni tudja a 358 millió forintból fejlesztett szennyvíztisztító-telep.

Digitalizációval és fenntartható megoldásokkal tud szintet lépni az építőipar 2024-ben

2024.01.25

Nagyszabású projektekben való közreműködéssel és újabb jubileumok ünneplésével zárta a 2023-as évet a KÉSZ Csoport. Vida Tamással, a KÉSZ Csoport vezérigazgatójával 2024-es várakozásaikról, az ágazat jövőbeli kihívásairól és kilátásairól, a nemzetközi terjeszkedésről, valamint a digitalizáció és a fenntarthatóság fontosságáról beszélgettünk.

Új szikkasztórendszert fejlesztett a Pureco

2023.12.27

Újrahasznosított anyagból, megújuló energiával, hazánkban gyártott új termék a piacon: a PureBOX®.

A budai Széllkapu felépítésére a legbüszkébb a WHB projektigazgatója

2023.12.23

A művezetői pozícióból indulva végigjárta a ranglétrát és közel két évtized alatt az építés teljes spektrumával találkozhatott Köllő László, akivel a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. biatorbágyi székházában beszélgettünk.

Akár egynapos határidővel is gyártható betonacél

2023.12.22

Gyorsabb gyártás és kellemesebb környezet segíti a munkát az ÉPI fővárosi üzemében.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

2023.12.14

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Gyermeki kreativitás a vállalati összetartozásért

2023.12.11

Idén is nagy sikerrel rendezték meg a Szabadics Zrt. karácsonyi gyermekrajzpályázatát.

Kiosztották az építőipari szakemberek legrangosabb elismeréseit

2023.12.07

Az ágazat kiemelkedő képviselői december 7-én vehették át az ÉVOSZ, az MMK és a MÉK díjait.