2023.10.03, Kedd

Aktuális

Így zajlik Magyarország kulcsfontosságú szénhidrogén-kútjainak karbantartása

2023.09.26

Pusztán az előkészületek 27 kamionfordulót és 3-5 napot igényelnek a Vabeko által folyamatosan végzett munkálatok során, amelyek biztonságos elvégzéséhez állandó képzések és ellenőrzések zajlanak.

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek

2023.09.25

Részletes adatok érkeztek a résfalazásról, a földmunkákról és arról is, hogy mikor rajtol el a talajszilárdítás.

Két évtized után végre befejezték Szentendre egyik legfontosabb kiállítóterét

2023.09.18

Komoly átalakításon esett át Szentendre egyik legfontosabb kortárs művészeti központja. A Művészetmalom középső szárnyának felújítása közel 224 millió forintos beruházással valósulhatott meg.

Nagyszabású munka kezdődött el a Paks2-es beruházás második új blokkjánál is

2023.09.05

Miután a leendő ötös blokk alatt már kivitelezték ezt a feladatot, most a hatos blokk alatt zajlik a talajkitermelés.

A tanévnyitón debütált az ország egyik legkorszerűbb középiskolája - fotók

2023.08.31

A csepeli gimnázium teljes körű felújítással és új épületszárnnyal gazdagodott a LATEREX kivitelezésében. A különleges acélszerkezetnél kiemelten pontos munkára volt szükség.

Elrajtolt az eddigi legnagyobb hazai sportesemény az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb építési projektjének köszönhetően

2023.08.19

Lépésről lépésre bemutatjuk a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében, rendkívül feszített tempóban, ugyanakkor világszínvonalon kivitelezett Nemzeti Atlétikai Központ mérföldköveit.

Átadták Magyarország új világszínvonalú harcjárműgyárát Zalaegerszegen

2023.08.18

A ZÁÉV-KÉSZ konzorcium generálkivitelezésében felépült, legmodernebb védelmi technológiával dolgozó gyár a zalaegerszegi tesztpálya közelében, annak lehetőségeit kihasználva készült el.

Kerékpársávként élednek újjá a metrófelújítás idején kialakított buszsávok

2023.08.15

A biciklisek védett, biztonságos sávban közlekedhetnek a Budapest belvárosát észak–déli irányban átszelő útvonalon.  

Napra pontosan három éve kezdődött a magyar építőipar egyik példaértékű története

2023.07.17

Ilyen rövid idő alatt megduplázni a kapacitást, a betongyártásban túllépni 60 ezer köbméternyi kibocsátását, tökéletesen megfelelve a Market Csoport és a piac elvárásainak, elismerést érdemlő teljesítmény. Főleg úgy, hogy mindezt a nyugat-európai mércével is kiemelkedő szinten érte el a PREbeton.

Ez lehet a motorja egy újfajta tervezői szemlélet kifejlődésének

2023.06.05

Van egy olyan építési technológia, amely egyre jobban terjed, azonban a hatékonyságához átgondolt előkészítés szükséges. Az előregyártás térnyerése ennek köszönhetően éppen azt a kultúrát erősítheti, amire szüksége van a hazai iparágnak - derült ki az INETON előregyártott termékeiről folytatott beszélgetésünkből.

A tudatos és gondosan előkészített generációváltás híve a Duna Csoport tulajdonosa

2023.05.12

Szíjj László elvárja az utódaitól, hogy ne legyenek túl messze a termelési, értékteremtési folyamatoktól, ezért igyekszik beavatni őket a működési részletekbe.

A kastély múltjához méltó műszaki tartalomra törekedett a Merkbau Nádasdladányban

2023.05.10

A projektszereplők együttműködésének és a nem várt problémák profi kezelésének is köszönhető a Nádasdy-kastély sikeres felújítása, amelyet Építőipari Nívódíjjal ismertek el.

Megtervezték, és meg is valósították a nyugat-európai szintet a magyar építőiparban

2023.05.07

Piacra lépésük után sikerült megfelezniük a szerkezetépítés átfutási idejét az ipari csarnokok területén, és a hároméves történetük során eredményes fejlesztésekkel válaszoltak a változó piaci igényekre. A Market Csoporthoz tartozó PREbetonnál látják a többi előregyártó cég eredményeit is, de ellenség helyett partnerként tekintenek rájuk. Interjú Csukás Zoltánnal, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettesével.

Hogyan válhat végre valódi iparrá az építőipar? – interjú Gönczöl Péterrel

2023.04.20

Csak kevesen tudják, hogy az építőipar világszerte olyan problémákkal küzd, amelyek nem köthetőek a pillanatnyi gazdasági ciklusokhoz, és amelyek miatt elképesztő lemaradásai vannak más ágazatokhoz képest. Az alsónémedi előregyártó üzemét április 20-án avató INETON Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetve kiderült, hogy az előregyártás hogyan hozhat megoldásokat az épületfizikától a munkaerő utánpótlásán át a fenntarthatóságig számos területen; eközben egy újfajta építési kultúrát is megteremtve a magyar építőiparban.

Energiamegtakarítás kompromisszumok nélkül

2023.01.31

A bevásárlóközpontok üzleteit járva feltehetően csak ritka esetben fordítunk figyelmet a minket körülölelő levegő minőségére. A plázák levegőjének ideális levegőösszetételét a megfelelő klíma- és légkezelő berendezések biztosítják, nélkülük aligha élvezhetnénk a megszokott módon a vásárlással, plázalátogatással töltött időt.

Íme az áttörés az épített környezetünk rendezésében!

2023.09.26

A mára legdivatosabb szóvá vált fenntarthatóság a különböző szabályok helyett a helyi felelősségvállalás által válhat élővé: ennek teremtett kiváló közeget a mára 35 ezer regisztrált felhasználóval működő Járókelő Közhasznú Egyesület. A Market Építő által támogatott közterületi hibabejelentő rendszer megszelídítette a bürokráciát, és bosszankodás nélkül nyújt sikerélményt a nyitott szemmel járó állampolgároknak. Egy hármas interjúban mutatjuk be a lényegét és a mozgató erejét.

Óriási kapacitás szűk helyen – bravúros munkaszervezéssel halad a paksi bővítés

2023.09.21

Rendkívül összehangolt kivitelezésre és logisztikára van szükség a Paks II. beruházás most zajló építési projektjében, ahol a Duna Aszfalt mellett több társaság is jelentős gépparkkal dolgozik.

Bokrétával ünnepelték Székesfehérvár egyik legfontosabb építkezését

2023.09.18

A Fejér-B.Á.L. és az Épkar közös munkájával elkészülő három és félszintes épület hasznos alapterülete mintegy 6100 négyzetméter lesz.

„Most válunk igazán multinacionális céggé” – interjú a Colas új HR- és kommunikációs igazgatójával

2023.09.03

Nem kecsegtették könnyű tereppel az építőiparban, de olyan tapasztalati tudásra alapozhat, amellyel több iparág nagyvállalatainál is sikerrel kezelte a változásokkal járó HR-kihívásokat. A lehetőségekre irányítja a fókuszt a hiányosságok helyett, elsősorban nem kritikus, hanem megfigyelői szemlélettel építkezik Grátz Melinda, aki szerint a Colas vezetői érzik a változáshoz szükséges tempót.

Kulcsfontosságú munkákat mutatunk be az ország stratégiai kőolajtárolójában

2023.08.30

Nemcsak feltárja, ki is javítja a hibákat a VABEKO az úgynevezett nagyrevíziós munka során, amelyben a részprojektek listája rendkívül szerteágazó.

Aláírták a szerződésmódosítást, új ütemébe lép a paksi bővítés

2023.08.18

Az előkészítési szakasz lezárult.

Nemcsak építenek, mozognak is: vidám sportnapon vettek részt a KE-VÍZ dolgozói

2023.08.17

A nyíregyházi cég jó hangulatú rendezvényén számos sportágban kipróbálhatták magukat a munkatársak. A mérkőzéseknek csak győztesei voltak.

Elkészült a Lánchíd, átadták a főváros történelmi jelentőségű szimbólumát

2023.08.04

Ünnepélyesen átadták az A-Híd kivitelezésében megújult átkelőt, másfél hónappal az eredetileg tervezett időpontot megelőzve.

„Nem a gyors, hanem a minőségi építkezések időszaka jön” – interjú az országos főépítésszel

2023.07.05

Tizenkét alapelv által alapozza meg a jövő építészeti döntéseit az Építési és Közlekedési Minisztérium, többek közt a zöldterületek fokozott védelmét és a kihasználatlan belterületek beépítését is megcélozva. Amellett, hogy gyakorlatilag megszüntetik az új külterületek bevonását, és zöld gyűrűkkel veszik körbe a nagyvárosokat, nagy hangsúlyt fektetnek az életminőségre és a pszichére is visszaható belső építészetre és a hazai ipar támogatására is. Lánszki Regő építészeti államtitkárt, országos főépítészt az új szabályozás elemeiről kérdeztük.

Érik a digitális áttörés az építőiparban? Íme a PERI eszközei!

2023.05.19

Többek közt a beton tulajdonságait folyamatosan nyomon követő, frissülő adatok; a zsalu készletgazdálkodását optimalizáló kalkulátor; a zsalu építését támogató virtuális bejárás és a bármikor lekérdezhető deponált anyagmennyiség is a lehetőségek közé került az elmúlt évek digitális fejlődésének köszönhetően.

Immár a technikai bemutatón is túl van az atlétikai világbajnokság budapesti helyszíne

2023.05.11

A ZÁÉV és a Magyar Építő generálkivitelezésében létrejött Nemzeti Atlétikai Központban száz nap múlva kezdődik meg a világ egyik legjelentősebb sporteseménye.

Kifogástalan késztermékekkel zárult az INETON új előregyártó üzemének próbagyártása

2023.05.09

A művelet elsődleges célja a födémgyártó és a falgyártó részleg párhuzamos működtetésének tesztelése volt.

Kibővített stábbal vett részt a Szabadics Zrt. az idei Pollack Expón

2023.04.25

Az állásbörzeként is működő, nagy presztízsű szakmai rendezvényen 130 kiállító mutatkozott be.

Egyedi designmegoldásokkal újult meg az Indotek Group új székházának homlokzata

2023.03.31

A Váci úti irodafolyosón található V110 irodaház átalakítási és felújítási munkálatai során az S39 Hybrid Design tervezőcsapatát bízta meg az új homlokzatdesign megtervezésével az Indotek Group.

Spakli’21: megcsappanó szerződésállomány, reménykeltő lehetőségek - körkép a magyar építőipar idei várakozásairól

2023.01.13

A Duna Aszfalt Zrt., a Market Zrt., a Mapei Kft., a VIV Zrt. és a FŐMTERV Zrt. vezetői többek között elárulták, mit kívánnak az ágazatnak a 2023-as esztendőre nézve.