2021.09.19, Vasárnap

Aktuális

Felpörög a Digitális Falu Program

2021.03.25

A Digitális Jólét Program a vidékfejlesztéstől az építőiparon át a közigazgatásig mindenre hatással van, sokmillió ember életszínvonalának növelését célozta meg, így érdemes vele megismerkedni! Balla Attilával elsőként a kistelepülések számára indított Digitális Falu Programról beszélgettünk.

Minősített szakember képzést indít a Mapei

2021.03.14

A képzésben részt vevő szakembereknek elméleti és gyakorlati képzésen kell részt venniük, majd vizsgán számot adni felkészültségükről.

Értéket mentenek és jövőt építenek a Nyugati pályaudvar felújításával

2021.03.01

Az ágazat podcastjában meghallgathatják, mi zajlik jelenleg Magyarország legforgalmasabb pályaudvarának rekonstrukcióján.

68 év után először új vasúti pályaszakasz a Duna felett Budapesten (részletes fotógaléria)

2021.02.23

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében beemelték a helyére a hatodik, utolsó szelvényt is a Déli összekötő vasúti híd új elemei közül, mely immár átér Budáról Pestre, az eddig kétpályás hidat hárompályássá bővítő projektben.

Elrajtol az M5-ös autópálya új csomópontjának előkészítése

2021.02.16

A beruházások célja, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá tegyék a környéken élő családok közlekedését, és megkönnyítsék a térség vállalkozóinak munkáját.

Európa legjobb középülete lett a Liget restaurációs központja

2021.02.05

A Strabag által felépített 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák mellett itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is.

Aláírták a szerződést: hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása

2021.02.02

A patinás fővárosi híd az A-Híd munkájával újul meg, a cég a lehető legmagasabb színvonalú munkát vállalta a 380 méter hosszú, 172 éve átadott történelmi műtárgy munkálatain.

Az újjáépült Bozsik-stadionban beszélgettünk a rendkívüli projektek mérnökével

2021.01.30

Páratlan gyorsasággal és profizmussal oldja meg a legkülönbözőbb és legnehezebb fejlesztéseket, ezért a szűk határidő esetén bátran számítanak rá. Az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb stadionja épült fel az irányításával, amire a WEST HUNGÁRIA BAU-tól kapott 16 évnyi bizalom gyümölcseként tekint. A januári Hónap Mérnöke rendkívül tudatosan halad előre a pályáján, és lapunknak azt is elárulta, mi a titka az egyre komolyabb eredményeinek.

A legoptimistább forgatókönyvét is felülmúlta a 30. születésnapját ünneplő gyártó cég

2021.01.28

A Cemix Hungary vírussal terhelt évben is rendre meg tudta valósítani, amit a piac igényelt, így végül a tavalyi rekordját is túlszárnyalta. A magyar szakembergárda kiemelkedő tudására és egy erős vállalati kultúrára alapozó vállalat ügyvezető igazgatója további növekedést vár az elkövetkező 3-4 évben.

Így lett a Merkbau egyik hajtóereje a kereskedelem

2021.01.23

A folyamatos kihívások tartják a cégnél már több mint két évtizede, a konzervatív értékek mellett a töretlen fejlődés és az innováció szükségességében hisz, a forgalom helyett pedig az árrésre és az eredményre fókuszál. A Merkbau kereskedelmi igazgatójától azt is megtudtuk, hogy legfontosabb értéknek a csapatot, a közös célokért való együtt dolgozás képességét tartja.

Így fog kinézni a Déli Körvasút Népliget megállója – látványtervek

2021.01.15

A fővárosi és agglomerációs közlekedésnek nagy előrelépést jelentő projektet a BFK és a NIF közösen valósítja meg. Most nem csupán a látványterveket tették közzé, hanem a tervezőket is megnevezték.

Nem egy projektet, hanem magát az építőipart szereti

2021.01.13

Bár a Párisi Udvar saját bevallása szerint is az eddigi legszebb projektje volt, az azóta eltelt másfél évben sem csökkent a lendülete Bajnok Sándornak, aki 2020-ban elnyerte a Magyar Építész Kamara díját. A Market szakembere a mostani projektjeiről és a sikerek titkáról is mesélt a lapunknak.

Így épül ki a Dél-budai Centrumkórház közlekedése

2021.01.06

Magyarország legmodernebb kórháza 1,2 millió ember számára nyújt majd egészségügyi szolgáltatást.

„Aki építkezik, legalább 50-100 évre hoz döntést” - sikeres évet zárt a Leier

2021.01.04

A vírushelyzet olyannyira nem késztette meghátrálásra a Leier Hungária Kft.-t, hogy gyakorlatilag az egész évet a terveknek megfelelően teljesítette. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a munkatársak fél szavakból is értik egymást. Évösszegzés és kitekintés a jövőre Komlós Andor ügyvezetővel.

21. századi innováció az M3-as metrón - így halad hét megálló rekonstrukciója

2020.12.29

Cikkünkben bemutatjuk milyen feladatokon dolgozik jelenleg a SWIETELSKY Építő Kft. azokon az állomásokon, melyek közül az első kettőt tavasszal, további kettőt nyáron, a legutóbbi hármat pedig november elején zárták le.

Nemcsak fejleszt, hanem egy teljesen új oldaláról is bemutatkozik idén a Weinberg

2021.03.18

A tavalyi évben 27 éves fennállásuk óta először gyártottak acélszerkezetet hídhoz, idén beüzemelik automata hegesztőrobot-rendszerüket, és egy merőben új területen is szerepet vállalnak.

Ahol generációkon átível a hídépítés szeretete

2021.03.02

Az A-Hídnál méltóképpen búcsúztatják a hosszú éveken át kitartó munkát végzőket.

Akinek a Puskás Aréna projektje nyitott új fejezetet az életében – Interjú a Hónap Mérnökével

2021.02.28

Már az általános iskola végén tudta, hogy építészmérnök lesz, egyenes úton haladt előre a pályán, és 17 évet töltött egy vezető építőipari cégnél, amikor úgy döntött, váltania kell. Rögtön egy óriás projekten kezdett dolgozni az otthonról hozott kitartás és maximalizmus értékeit szem előtt tartva.

Fontos szerepük van az építőiparban: átveszik, majd újrahasznosítják a nem veszélyes hulladékokat

2021.02.23

A Scorpio-Trans Kft. saját, nem veszélyes hulladék átvevő és kezelő teleppel, illetve kavicsbányával rendelkezik, amely nagyban segíti a generál kivitelezési munkálatok elvégzését.

Kérdések a Lánchíd felújítása kapcsán

2021.02.16

Tételről tételre indokolt a Lánchíd felújításának árváltozása, ráadásul az építőiparban jártas olvasók számára egyetlen meglepő részlete sincs. Most megpróbáljuk az ágazatot kevésbé ismerők számára is világossá tenni az okokat. Az elemzéshez az egyik legilletékesebb szereplőt hívtuk segítségül: az árajánlatokat kidolgozó vállalat vezérigazgatóját, Sal Lászlót.

„A tavalyi év nem csak az életünket változtatta meg, hanem az építőipar átalakulására is katalizátorként hatott”

2021.02.04

Mozgalmas és tevékeny évet zárt 2020-ban a piac egyik vezető építőanyag gyártója, a Baumit Kft. A rendkívüli időszak tanulságairól, az előttünk álló hónapok és évek lehetőségeiről, valamint a Baumit változatlan filozófiájáról is beszélgettünk Illy Gábor ügyvezetővel.

Horvátországi építkezésüket nem befolyásolta a katasztrófa, de az újjáépítésben segítenek

2021.02.01

Miután a Szabadics Zrt. szakemberei jelenleg is dolgoznak horvátországi projekten, így testközelből tapasztalták meg a földrengés okozta károkat.

Aláírták a megállapodást: márciusban rajtolhatnak el a magyar fejlesztéssel épülő híd munkálatai a Zambia-Kongó határon

2021.01.29

A Duna Aszfalt szakmai befektetésével és támogatásával, valamint leányvállalata, a GED Africa közreműködésével nem csak egy több mint 300 méter hosszú híddal, hanem közel 200 kilométernyi úttal is gazdagodhat Afrika. Zambia és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányai aláírták a fejlesztésről szóló megállapodást.

Így küzdik le a közelgő időjárási akadályokat a Magyar Közút szakemberei - videó

2021.01.26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján vasárnap délutántól a Dunántúlon elsősorban Baranyában, valamint Bács-Kiskun megye déli részein friss, tapadó hó hullhat az éjszakai órákig. A Duna vonalától keletre hétfőn gyakorlatilag minden megyében intenzívebb havazás kezdődhet, amely a reggeli, forgalom szempontjából csúcsidőszakot is érintheti majd. Vasárnap késő délutántól az ország nagy részén, főleg a Dunántúl déli és középső tájain, valamint a Dél-Alföldön viharos, 40-60 km/órás széllökésekre is számíthatnak a közlekedők, éppen a havazásban érintett területeken, amelyek hófúvást is eredményezhetnek.

A legjelentősebb hagyományokkal bíró hídépítő cég nyerte el a Lánchíd projektjét

2021.01.19

Az immár több mint 70 éves múltra visszatekintő cégcsoporthoz tartozó A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Sal Lászlót a Lánchíd közbeszerzésének zárása után kérdeztük.

Európa nincs messze! – ezt üzeni a külföldön is sikeres magyar építőipari cég

2021.01.14

Olyan értékek miatt találtak egymásra a Bayer Constructtal, melyeknek köszönhetően a hazai piacon egyedülálló tervező vállalatot építettek fel. A LIMA Design központi szerepet szán a szárnyaló fiataloknak, és a tulajdonosa minden munkavállalót üzlettársának tekint. Madosfalvi Zoltánnal beszélgetve azt is megtudtuk, két ember hogyan tudott a semmiből indulva 20 év alatt olyan 110 fős építőipari céget építeni, mely a nemzetközi piacon is megállja a helyét.

Új székházzal ünnepli az építőiparban töltött 40 évét az Épkar

2021.01.09

Az új irodaház mintegy 850 négyzetméter alapterületű, háromszintes kialakítású, földszinttel és két emelettel rendelkezik.

A gépkocsik számának csökkenését várják ettől a fejlesztéstől a Zsámbéki-medencében

2021.01.04

Cél, hogy a felgyorsított buszokra a most még gépkocsival járók minél nagyobb része váltson át.

Azt élvezi, amikor a legjobban kell pörögni – interjú a Hónap Mérnökével

2020.12.30

Egy-egy nagy projekten a legnehezebb időszak a legszebb a Hónap Mérnöke számára, amikor még egy sokváltozós egyenlet kezd kibontakozni. Az ÉPI szakembere azonnali megoldásokra törekszik a homokba dugott fej helyett, és igyekszik a mindenkit összetartó közös érdekre alapozni.

Ezek a nagy útépítések jönnek a következő években: három újabb határig érő gyorsforgalmi kapcsolat is a projektek között

2020.12.28

Hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg, az állam összesen 82 milliárd forintot biztosít a projektekre – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).