2021.01.27, Szerda

Aktuális

A hónap végéig eldőlhet, ki építi a Budapest-Belgrád gyorsvasutat

2019.04.09

Varga Mihály pénzügyminiszter Kínában tárgyalt.

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

2019.04.04

A repülőteret a jövőben kifutópályával és gurulóutakkal bővítik majd.

A KÉSZ munkájával épül meg Nyugat-Magyarország új gigaberuházása

2019.03.21

A több mint 300 milliárd forintos fejlesztéssel ötezer munkahelyet teremtenek.

Idén kerül piacra a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserép

2019.03.19

A Terrán Generon felületére olyan speciális módon vannak integrálva a napcellák, hogy a tetőcserepek felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos termékkel.

New York-i építésziroda teremti meg az új Közlekedési Múzeum arculatát

2019.03.18

Az új épületnél nagy szerepet kapnak a műemléki szempontok, a fenntarthatóság, a közösségi terek kialakítása, valamint illeszkedése a városképbe. Várhatóan 350 ezer látogatót vonz majd évente.

A Hónap Mérnöke: Ilyen projektünk még sose volt!

2019.03.13

A magyar útépítés történelmében talán soha nem készült el a határidőtől annyival korábban egy beruházás, mint 21-es főúton a HE-DO Kft. kivitelezésében. A projekt vezetője ráadásul korábban a cég salgótarjáni főépítősvezetőségének kiépítését is irányította, amit úgy kellett létrehozniuk, hogy közben teremtették meg a hozzá szükséges piacot. Reichardt Jenő készségesen válaszolt a sikerek titkát kutató kérdéseinkre.

Ennek a beruházásnak sokan örülnek Dunaújvárosban

2019.03.12

Egykori rendelőintézetből épített modern járási hivatalt a Grabarics Kft., a Renalpin Kft. és a Pont Plan Kft. konzorciuma, a feszes határidőt és egy nem várt körülményt is sikeresen kezelve. A közel kétmilliárdos fejlesztésről Plank Antal, projektvezetőt kérdeztük.

Magyar aréna lett az év stadionja egy nemzetközi versenyen

2019.03.08

A Market által kivitelezett 15 ezres stadion többek közt orosz, kínai, török és ausztrál létesítményeket utasított maga mögé; tavaly egy 80 ezres stadion nyert.

Márciusban elrajtol Komáromban az óriás-akkumulátorgyár építkezése

2019.02.28

A 239 milliárd forintos fejlesztéssel felépülő 117 ezer négyzetméteres gyárban elektromos autókhoz készülnek majd az alkatrészek.

Kulcsterület a magyar építőiparban, mégsem beszélünk róla

2019.02.24

Szinte kizárólag akkor lehet hallani róluk, amikor gondot okoz a kapacitáshiányuk, pedig kulcselemeket szolgáltatnak, és egyre nő a jelentőségük a nagy projektekben. Ráadásul van közöttük egy olyan magyar cég, amely innovatív megoldásaival sikerrel veszi fel a versenyt a nála jóval nagyobb versenytársakkal. A szerkezetépítés fő kérdésköreit a KÉSZ Csoporthoz tartozó DVB Kft. ügyvezetőjével, Török Mihállyal jártuk körbe.

ÉVOSZ 30: nagy szükség van az Építőipari Nívódíjra - galériával

2019.02.18

Tavaly év végén hirdették ki az Építőipari Nívódíj győztes pályázatait, a projektek részletes bemutatására pedig egy külön rendezvényen került sor, ahol az ÉVOSZ is kerek évfordulót ünnepelt.

A DVTK és a MOL Vidi stadionja is nyerhet az egyik legnagyobb nemzetközi versenyen

2019.02.15

Most először ítélhetik oda magyar építménynek az Év Stadionja címet. Egy díjat a szakmai zsűri, egyet pedig a közönség szavazatai alapján osztanak ki március elején.

Már a nyitás előtt bejártuk az új Nemzeti Táncszínházat - fotók

2019.02.15

A ZÁÉV kivitelezésében egy korábbi ipari épületből született meg a magyar táncművészet új központja a MIllenárison.

A Szabadics szívügyének tekinti a zalakarosi fürdőfejlesztést

2019.02.13

Egyedülálló sós medencével már idén nyárra elkészül a Zalakarosi Gyógyfürdő megújult épülete. Lapunknak adott interjújában az építkezés jelenlegi állásáról és a kihívásokról Szabadics Roland, a projekt építésvezetője számolt be.

Szabadstrand létesülhet a Római-parton

2019.02.09

A strand megvalósíthatóságának megállapítása után elkészülhetnek a kialakítására vonatkozó részletes tervek.

Metrófelújítás: szombaton rajtol el a dél-pesti szakaszon a munka

2019.04.05

A Strabag a főváros egyik legfontosabb közlekedési útvonalának újabb szakaszát éleszti fel.

Németországi vállalatok ássák alá Németország jó megítélését

2019.04.01

Előfordulhat az, hogy egy német állami beruházáson figyelmen kívül hagyják azt, hogy a fővállalkozó az alvállalkozók pénzét nem fizeti ki? Hogyan lehetséges, hogy a Hochtief Construction AG és az Eiffel Deutschland Stahltechnologie GmbH egy-egy ilyen fejlesztés során megengedhette azt magának, hogy ne fizesse ki a magyar beszállítóját?

Duplájára növelte kapacitását új sóskúti üzemével a Mapei

2019.03.20

A Market által felépített gyár beindulásával újraindult az alapanyaggyártó cég exporttevékenysége is.

„Ha a nemzetnek és a világnak építkezünk, több száz évre előre kell tervezni”

2019.03.19

Nem a londoni International Property Awards-on mérette magát meg először nemzetközi mezőnyben a Néprajzi Múzeum új épülete és annak tervezője. A Liget Budapest projektben az egyik legnagyobb érdeklődés által övezett épület tervével már a tervpályázaton is a nemzetközi építészszakma nehézsúlyú irodáit győzték le.

A Szabadicsnál állandóan meg kell ugrani a magas lécet

2019.03.16

Ki ne szeretne egy olyan cégnél dolgozni, ahol az ember másfél év eltelte után már a nyugdíjig szeretne maradni és ahol nincs olyan év, ahol ne látnák előre az előttük álló feladatokat? A cég 30 éves évfordulója alkalmából készített interjún többek közt ezekről is szó esett.

Így újul meg a pesti belváros legfontosabb közlekedési csomópontja

2019.03.12

Közzétették a várhatóan a Blaha Lujza tér látványterveit, melyek jövő őszre válhatnak valósággá.

Egyedülálló lakóprojektet kivitelez a Grabarics Rákospalotán

2019.03.11

A lakótömbök nagy kertekkel és emberléptékben készülnek a Grabarics Development fejlesztőcég beruházásában, élhető teret biztosítva a lakóknak.

Kiderült, melyik vállalat újítja fel az M3-as metró déli állomásait

2019.03.05

A 24 milliárd forintos projekt során öt állomást fejlesztenek és építenek át. A munkálatok során a két sínpálya közül egyet naponta kétszer is üzemképes állapotba kell majd hozni, hogy a többi szakaszon közlekedő járatok eljuthassanak a kocsiszínbe.

Nagyot lépett a Ke-Víz a zöld útépítés irányába

2019.02.26

Az aszfaltkeverés fejlesztésénél számos gazdasági és környezetvédelmi szempontot érvényesített az építőipari cég.

Minél többet segítesz, annál jobban élsz – az építőiparban is működik!

2019.02.20

Akár hajnali 2 és 4 között is megoldanak egy problémát, a vevőnek nem terméket akarnak adni, hanem hozzásegíteni egy szép nappalihoz. Markovich Bélát a rekordokat döntő Mapei Kft. 2018-as évéről kérdeztük, de szokás szerint az eredeti témától sokkal messzebbre jutottunk.

Így lett a mélyépítés meghatározó szereplője egy 8 fővel induló cég

2019.02.16

Idén ünnepli alapításának 30 évfordulóját a Dunántúl egyik jelentős építőipari vállalata: a Szabadics Zrt. portfóliója a Kis-Balaton évtizedes vízrendezési munkáitól az új zalaegerszegi autóipari tesztpálya építkezéséig terjed. A jubileum kapcsán adott interjút lapunknak Szabadics Zoltán igazgatótanácsi elnök, aki maga is 25 éve dolgozik a cégnél.

46 éve van a szakmában a Mesterek Mestere

2019.02.15

Pénteken negyedszer rendezték meg az Országos Építőipari Szakember Találkozót a budapesti Lurdy Házban.

A Párisi Udvarban beszélgettünk a Hónap Mérnökével

2019.02.14

Húsz éve oszlopos tagja a Market Zrt.-nek, műszaki ismerete egyedülálló, de vele interjúzva sokkal inkább a szerénysége és elhivatottsága a szembetűnő. Miközben profin vezérli az ország legjelentősebb építőipari projektjeit, az alvállalkozókkal is közvetlen viszonyt ápol. Interjú a Hónap Mérnökével, Bajnok Sándorral.

Tram-train: már idén elkészülnek a hódmezővásárhelyi pálya legfontosabb részei

2019.02.11

A Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti és villamos-összeköttetést megteremtő közlekedési beruházáson a Strabag, a Swietelsky, a Sade, illetve a Délút is dolgozik.

2019 az útügy éve: ünnepségsorozattal vonzza a fiatalokat a 25 éves MAÚT

2019.02.07

Családi napra és tudományos szimpóziumra is készül az ismét az új műszaki előírások kiadására fókuszáló szervezet. Lapunknak adott interjújában Nyiri Szabolcs elnöksége legfontosabb céljairól is beszámolt.