2024.10.05, Szombat
124 év után leemelték helyéről Gábriel arkangyal szobrát

124 év után leemelték helyéről Gábriel arkangyal szobrát

magyarepítok.hu

2024.10.05. 08:00 - Móré Levente

A Hősök terének monumentális központi figuráját először veszik le 36 méter magas díszoszlopáról, amelyhez Layher állványzatot vontak Gábriel köré.

Hirdetés

124 éve őrködik hazánk felett Zala György szobra, amelyet 1900-ban történt felállítása óta első ízben emelnek le helyéről. Gábriel arkangyal szobrát a Városliget Zrt. és a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából restaurálják. Layher állványzatot emeltek 34 méter magasságig a Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében, a Museum Complex Kft. megbízásából.

 

 

A nemzet emlékműve

Magyarország ezredéves létének lelkesedéssel fűtött korszakában, Budapest világvárossá fejlődésének csúcspontján,1881-ben merült fel először egy a magyar múltat és nemzeti összetartozást szimbolizáló, monumentális emlékmű felállításának gondolata. Végül 1894-ben vette napirendre a kérdést a képviselőház, ahol az elhelyezését illetően az Andrássy út végpontját jelölték ki – ehhez azonban először le kellett bontani az Ybl Miklós tervezte Gloriettet, amely azóta a Svábhegy legmagasabb csúcsán, a Széchenyi-hegyen áll.

Nemzetünk panteonjának tervezésével Zala Györgyöt és Schickedanz Albertet bízták meg. Míg az építész Schickedanz a kolonnádért és a központi oszlopért, Zala György szobrász a szobrok kivitelezéséért felelt. Utóbbiak nagysága miatt Zalának a munkálatokhoz a nyugati pályaudvar egyik raktárát kellett használnia, itt mintázta meg 1897-ben Gábriel arkangyal és Árpád lovasszobrát.  Némi közjáték után – a mérnöki hivatal úgy ítélte meg, az oszlop nem fogja bírni a szélterhelést, ezért az eredetit lebontották és a sóskúti mészkövet a keményebb, haraszti mészkőre cserélték – 1900-ban került a helyére Gábriel arkangyal szobra, amely a Gladenbeck bronzöntödében készült. A teret egy évvel később avatták fel. 

 

 

Isten hírvivője

36 méter magas korinthoszi oszlop tetején áll Gábriel arkangyal, amely osztatlan sikert aratott: alkotója még felállításának évében Grand Prix-t nyert művével a Párizsi kiállításon. Gábriel szoboralakja egyedinek mondható Magyarországon:

a középkori keresztény állam létrejöttét, egyben a királyi hatalom isteni eredetét szimbolizálja, jelképeivel együtt pedig a nemzeti függetlenséget és az európai integrálódás eszméjét hirdeti.

Géniuszként áll a kitárt szárnyú Gábriel a modern világváros új jelképe, az Andrássy (Sugár) út felett a magyar koronával, kezében kettős kereszttel. A 4,8 méter magas bronzszobor két nagy háborút és számos forradalmat, politikai irányváltást átvészelve őrködik a magyarság felett, a több mint 120 évnyi erózió miatt ugyanakkor mára erősen restaurálásra szorul.

 

 

Egyszerű és elegáns geometria

Amint Pruzsinszki Gusztáv, az állványzatot tervező mérnök (Pruzsinszki Terv Kft.) tájékoztatta lapunkat: egy olyan állvány építésére kaptak megbízást a Belvárosi Építő Kft. munkatársaival, amelyről Gábriel arkangyal szobra megközelíthető.
A cél a szobor vizsgálata és a leemelés előkészítése volt. Az alkotást ezután leemelték és elszállították a restaurálás helyszínére. Az állványt ezek után lebontják, majd a restaurálás befejezéséhez közeledve újra felépítik, hogy lehetővé váljon a szobor visszaemelése. Mindehhez Layher Allround térállványt, az áthidalásokhoz pedig Layher Bridge rendszert választottak.

„A szélteher kezelése jelentette a legnagyobb kihívást a tervezés során, mivel az Andrássy út gyakorlatilag egy nyílt szélcsatornát képez a Hősök terétől egészen az Oktogonig. A megoldást (mint általában ilyen esetekben) ballasztok elhelyezése jelentette, illetve az állványzat alaprajzi méreteit is a szélteher befolyásolta leginkább – mesélte Pruzsinszki Gusztáv.”

 

 

Besey László végezte az emlékmű tartószerkezeti vizsgálatát, ő készítette az örökségvédelmi tervfejezetet. Vele egyeztett tehát elsősorban a szerkezettervező a letalpalásokkal kapcsolatban.

„Az alapvető elvárás – részletezte Pruzsinszki Gusztáv – az volt, hogy az emlékműből kiemelkedő oszlophoz ne rögzítsük a szerkezetet. Ennek érdekében Besey Lászlóval egyeztetve határoztuk meg az emlékmű talpazatán azokat a zónákat, ahol a szerkezetet le lehet támasztani.”

Mint megtudtuk, bár a Vezérek szobrai feletti áthidalás nem volt követelmény, a szerkezet teherbírása és a szűk hely miatt úgy döntöttek, egyszerűbb megoldás áthidalni a szobrok felett, mint közöttük keresni a letalpalási lehetőségeket.

 

 

Légiesnek tetsző, mégis 85 tonna a Layher állványzat

A rendelkezésre álló terület kötött volt, a megrendelő előre meghatározta a munkaterületet és nyilvánvaló okokból nem lehetett azt teljesen állvánnyal elfoglalni. „A végleges geometriát a kivitelező Belvárosi Építő munkatársaival közösen határoztuk meg” – tette hozzá a tervező.

Az így kialakult szerkezet összsúlya nagyjából 85 tonna és megközelítőleg 15 ezer elemből áll.

Az állványzat magassága közel 34 méter, alaprajzi befoglaló mérete pedig 22 x 27 méter. A feljutást egy GEDA felvonó biztosítja, ehhez készült egy menekülő útvonal is létrás feljáró elemekből.

Mindehhez e tervező összefoglalóan hozzátette: „úgy gondolom, a szerkezet önmagában is érdekes, de a legkülönlegesebb benne mégis a helyszín, ahol felépült. Egy ilyen, minden szempontból kiemelt helyre tervezni mindig nagy megtiszteltetés és felelősség. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségem hasonlóra!”

 

 

Galéria

AktuálisLayher Kft.Layher AllroundBelvárosi Építő Kft.Pruzsinszki Terv Kft.állványzatrestaurálásemlékműszobor

Hírlevél

Hirdetés