2024.09.15, Vasárnap
Átadták az utóbbi évek legnagyobb és legösszetettebb hazai oktatási beruházását - fotók

Átadták az utóbbi évek legnagyobb és legösszetettebb hazai oktatási beruházását - fotók

magyarepitok.hu

2024.08.31. 09:08 - Hegedűs Gergely

A WHB és a LATEREX kivitelezésében 13 hektárnyi területen egy páratlan épületegyüttes jött létre, amely az érintett intézmények mellett egész Dunakeszi számára komoly előrelépést jelent.

Hirdetés

Augusztus 31-én átadták a hét, összesen 30.000 négyzetméter hasznos területű épületből álló, mintegy 123 ezer négyzetméteren megvalósult Dunakeszi Diáknegyedet. Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében megépült komplexum az utóbbi évek legnagyobb hazai oktatási beruházásának számít. A szombat délelőtti átadó eseményen Szijjártó Péter külügyminiszter és Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter is részt vett.


Ezek az épületek jöttek létre a beruházásban

A 13 hektárnyi területen az Incorso Design tervei alapján felépített Dunakeszi Diáknegyed az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése volt a Pest vármegyei városban. A 2022 márciusában elrajtolt projektben az alábbi épületek jöttek létre:

  • a IV. Béla Gimnázium 20 tanteremmel;
  • a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 26 tanteremmel és hozzá kapcsolódó tanműhelyekkel;
  • a gimnáziumi és technikumi szárnyakhoz kapcsolódó egy-egy tornacsarnok együttesen 2500 négyzetméter alapterülettel, multifunkcionális kialakítással;
  • a 450 fő ültetését és kiszolgálását biztosító közös konyha és étkező;
  • valamint a közel 5000 négyzetméteres uszodaépület úszóversenyek, illetve vízilabda mérkőzések megrendezésére alkalmas kialakítással.


A gimnáziumi tornaterem lelátóval épült meg

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is megírtuk, a két iskolaépület nettó alapterülete 26 569 négyzetméter, tágas közösségi terekkel, aulákkal. A tantermeken, csoporttermeken kívül szertárak, igazgatási és nevelőtestületi szárny, büfék, valamint három szolgálati lakás is helyet kapott bennük.

Mindkét iskolához épült egy-egy 1185 négyeztméteres küzdőterű, három részre osztható tornacsarnok, egy-egy kisebb féltornaterem, illetve gyógytestnevelési terem is. A gimnázium tornaterméhez kapcsolódik még egy 265 fős lelátó is.


Tágas és világos terek az étteremben

A két középiskola közötti részben helyezkedik el az 1784 négyzetméteres konyha és étterem, amely 450 főt tud befogadni, így a tervek szerint városi rendezvények megtartására is alkalmas lehet. A tervezésének köszönhetően nemcsak tágas, hanem világos térrel bíró épületegyüttesről ebben a cikkben írtunk bővebben, amikor egy üzempróbával tesztelték.

Az olimpiai bajnok vízilabdázóról, Dömötör Zoltánról elnevezett sportuszodában a földszinten található az előcsarnokon keresztül megközelíthető uszodatér egy 25x33 méteres úszómedencével. A fejlesztésben tanmedence, valamint öltözők, irodák, raktárak, közlekedők is épültek. A konditermet, büféket, lelátókat, mosdókat és egyéb kiszolgálóhelyiségeket az emeleten alakították ki.

Mindezek mellett az iskolaudvarokon két gumiburkolatú sportpályát is építettek a két középiskolához. Ezek háromsoros lelátóval 160 méter hosszú futókörrel, 60 méteres síkfutásra alkalmas futópályákkal, valamint hármasugró és távolugró pályákkal jöttek létre.


Az uszoda vizét hasznosítják újra az öntözéshez

A gyepesítés, fásítás keretében több, mint 65 ezer örökzöldet, cserjét, évelő növényt ültettek el, valamint 2500 fát telepítettek - pihenőkkel, padokkal, kerti sétányokkal kiegészítve. Az öntözőrendszer működéséhez a vizet az uszodából származó víz szolgáltatja alapos tisztítás és szűrés után, szem előtt tartva a környezettudatosságot.

A projekt részeként egy 15 ezer négyzetméteren elhelyezkedő véderdőt is telepítettek a komplexum mellé, amely elválasztja az intézményt a város kertvárosi lakóövezetétől. Az uszoda előtt nagyobb zöldfelületekkel tagolt közpark létesült, amelyet bárki igénybe vehet.

A Dunakeszi Diáknegyed további kiemelkedő zöldfelülete az étkező helyiséget lefedő zöldtető. A terület így tulajdonképpen egy zárt, parkosított udvart alkot, melyet körbeölelnek a gimnázium és a szakközépiskola ’C’ formájú épületei.


A 2-es főútról és az M2-es gyorsforgalmi útról is könnyen elérhető a Diáknegyed

A megfelelő közlekedés érdekében az infrastruktúrát is megteremtették: az épületegyüttes autóval három irányból is megközelíthető, a bejáratánál pedig új körforgalom épült. Ide kapcsolódva a legfontosabb fejlesztés az északi irányban megépített bekötőút: ez a komplexumtól közvetlenül elvezeti a forgalmat a 2019-ben átadott 2113-as bekötő útra, amely Göd déli határából indulva köti össze a 2-es főutat az M2-es gyorsforgalmi úttal.

Az iskola körüli területek nyilvánosak, bárki által használhatók. Ennek megfelelően a terület északi, déli és keleti irányból a kapcsolódó városrészek felől gyalogosan, kerékpárral is megközelíthető. A komplexum ugyanakkor tömegközlekedéssel is elérhető: ehhez kapcsolódva buszmegálló és várakozóhelyek létesültek.

A nagyszabású projektben létrehoztak egy 300 férőhelyes parkolót és kerékpártárolókat is.


Magyarország történetének valaha volt legnagyobb iskolaépítése zajlott le

Az átadó ünnepségen elmondott beszédében Szijjártó Péter külügyminiszter kiemelte, Dunakeszi lakosaként büszke arra, hogy a város az elmúlt időszakban a magyar oktatás fejlődésének és modernizálásának szinonimájává vált.

Emlékeztetett, hogy 7-8 éve hasonló körben adták át az akkori egyik legnagyobb iskolaberuházást, és most Magyarország történetének valaha volt legnagyobb iskolaépítésének eredményét mutathatják be. Gimnázium, technikum, szakképző iskola, közösségi terek, sportcsarnok, uszoda és "egy csomó rekord, ami itt most létrejött" - tette hozzá. A tárcavezető köszönetet mondott az építőknek, mindenkinek, aki ebben a kivitelezésben részt vett, és azoknak is, akik "be fogják lakni, be fogják népesíteni ezt az intézményt".   

Nemcsak a beruházás nagysága miatt mehet híre az iskolának

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a rendezvényen elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az intézmény elkészült épületeit élettel kell megtölteniük azoknak, akik ott tanulnak majd. "A diákok és az ott dolgozók feladata az is, hogy megteremtsék a diáknegyed hagyományait is" - tette hozzá.

"A felelősség azért is nagy, mert az a kép, ami kialakul erről az iskoláról meghatározó lesz hosszú távon, és hogy ha az a kép alakul ki erről az iskoláról, hogy ez egy jó iskola, érdemes ide járni, ide hozni a gyerekeket, mert nemcsak az épület szép, hanem a tanítás is színvonalas, akkor ennek híre tud menni országosan" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ebben az esetben nemcsak arról lehet beszélni, hogy ez az ország legnagyobb oktatási beruházása, hanem bizony ez az ország egyik legjobb iskolája.

Galéria

AktuálisWEST HUNGÁRIA BAU Kft.LATEREX Építő Zrt.Dunakeszi Diáknegyedoktatási beruházásDunakesziIncorso Építész és Építő Műhely Kft.

Hírlevél

Hirdetés