Elkészült Dunakeszi épülő iskolakomplexumának konyhája, melyet ún. mintáztatás keretében mutatott be a megrendelőnek a kivitelező WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciuma.
Az országos szinten mintaprojektnek számító Dunakeszi Diáknegyed 2024 júniusában kerül átadásra. A dinamikusan fejlődő Pest vármegyei városban uszodával, tornacsarnokkal, saját konyhával, étteremmel ellátott 46 tantermes iskolakomplexum épül a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében.
A munkálatokat Tóth Tibor Gábor projekt igazgató (WHB) és Bálint Zsolt főmérnök (LATEREX) irányítja. Bálint Zsolt korábban Hónap Mérnöke rovatunkban részletesen bemutatta az iskolanegyed organizációs kihívásait.
A 123 ezer négyzetméter alapterületű beruházásban az alábbi hét épületből álló komplexum valósul meg:
A már elkészült konyha terheléses üzempróbájára 2023. december 5-én került sor.. A rendezvény során tesztelésként próbafőzés is történt. Az eseményt megelőző napon bemutatták a kiszolgáló egységeket és a különböző gépeket a leendő üzemeltetőnek, a konzorciumi partnerek szerződéses kötelezettségeként. Az eseményen Dunakeszi Város polgármestere, Dióssi Csaba is részt vett.
A 450 fő ültetését és kiszolgálását biztosító étterem, valamint a konyha a két főépület (a gimnázium és a szakgimnázium) között, a földszinten helyezkedik el. Így mindkét iskolaépületből, valamint a főbejáraton át közvetlenül megközelíthető. A tágas tér több funkciónak is megfelel, nagyságából fakadóan városi rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A tervezés során fő szempont volt a lehető legtöbb természetes fény beengedése, ezáltal a tér nemcsak tágas, hanem világos is.
A spanyol antibakteriális hidegburkolatot fehérre festett falak emelik ki, melyet asztalosipari design elemek tesznek egyedivé.
Az étterem egyik különlegessége, hogy felette zöldtető található, aminek közöségi tér funkciót szánnak, s külső szemmel egy domb hatását kelti.
Az épületegyüttes 1784 nm-es, korszerű gépekkel felszerelt ipari méretű konyhája különálló egységként is üzemeltethető, melyben 1500 adag étel elkészítésére lesz lehetőség. A konyhaüzem gazdasági bejárata tehergépkocsival is megközelíthető.
A helyiséget a hatályos jogszabályok figyelembevételével alakították ki, műszaki felszereltsége megfelel a szigorú előírásoknak, melyeket a tervezés során a majdani üzemeltetővel is egyeztettek. Ennek lényege, hogy az étel útja – a beszállítástól az előkészítésen és a főzésen, tálaláson át, egészen a hulladék kezeléséig – egymástól elkülönített helyiségekben történik, tulajdonképpen egy körutat bejárva.
A főzőkonyhában modern konyhatechnológiai eszközökkel, nagy teljesítményű, energiatakarékos, multifunkcionális gépekkel készítik el az ételeket a megtisztított alapanyagokból. A sütő-főző berendezéseket jól körbejárható, központi blokkokba telepítették, ami jelentősen megkönnyíti a munkavégzést. A központi főzőblokkok mellett két kombi gőzpároló biztosítja a magas minőségű, egészséges ételek készítésének lehetőségét. A meleg ételek tálalása a főzőtérhez kapcsolt átadó pulton keresztül történik.
A konyhában ezen kívül megtalálhatók speciális hűtőkamrák, mélyhűtő-hűtő berendezések, tárolók, raktárak, valamint hús-és baromfi előkészítő, zöldségelőkészítő, rozsdamentes fogyasztói edénymosogató és a személyzet számára kialakított szociális blokkok, öltözők és vizesblokkok.
A főzőhelyiséget a beépített hővisszanyerő szellőztetés energetikai szempontból is modernné teszi.
Nemzeti függetlenségünk egyik legfontosabb szimbóluma, a Magyar Tudományos Akadémia székháza hatalmas átalakuláson esik át. A Fejér-B.Á.L.- ÉPKAR Zrt.-Vitruvius Kft. hármas konzorciumi fővállalkozásában zajló kivitelezésen már több fontos munkafázist sikerült lezárni.
Az akkumulátorcella-gyár épülete elkészült, jelenleg az épületgépészeti és villamossági szerelések zajlanak.