2024.05.25, Szombat
Angol vidéki kastélyt idéző tudásközpont lesz az egykori kőszegi MÁV gyermekotthonból
Látványtervek: nyugat.hu

Angol vidéki kastélyt idéző tudásközpont lesz az egykori kőszegi MÁV gyermekotthonból

magyarepitok.hu, TED

2021.12.09. 08:01 - Füzi Nikolett

A West Hungária Bau Kft. alakíthatja ki a kőszegi volt MÁV gyermekotthonból a Kutatási és fejlesztési központot és campust, ahol többek között foglalkoznak majd a globalizáció-, illetve a trendkutatással is.

Hirdetés

Nagyszabású állami magasépítési beruházás veszi hamarosan kezdetét a Vas megyei Kőszeg településén: a kedden megjelent közbeszerzési értesítésben nyertes kivitelezőt hirdettek a kőszegi egyetemi és általános oktatási kampusz megvalósítására.

Ahogyan arról korábban már beszámolt lapunk, a Kreatív város, fenntartható vidék (KRAFT) program keretén belül egy Kutatási és fejlesztési központot és campust alakítanak ki a volt MÁV Gyermekotthonban. A beruházást a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízásából, a Perfektum Mérnöki Kft. generáltervezésében, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. fogja kivitelezni, több mint nettó 8,9 milliárd forint értékben.

Az átalakítást és a felújítását követően itt fog elhelyezkedni a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Pannon Egyetem új kőszegi kampusza is.

A projekt célja, hogy ideális alkotókörnyezetet adjon a legkiválóbb hazai és külföldi kutatók számára a Kőszegen történő munkához, továbbá, hogy nemzetközi szinten biztosítsa a tudományos élet infrastrukturális és technikai feltételeit.
 


Új funkciókkal születik újjá a több mint 100 éves épület 

A létesítményben egy 7715 négyzetméteres főépület és egy 596 négyzetméteres vendégház található, amelyeknek egyaránt szükségessé vált a felújítása. A nyertes kivitelező feladatát képezi többek között az épületegyüttes teljeskörű korszerűsítése a részbeni bontásokkal, épület-rekonstrukcióval és felújítással, továbbá ide tartozik a villamos és gépészeti közműkiváltások és új közművek építése is.

A felhívás kitér arra is, hogy a beruházásban érintett területen térburkolatok/utak/parkolók kialakítása, valamint környezetépítési munkálatok elvégzése is szükséges. A tervezett zöldfelület nagysága 55537 m2, azaz 70,9 %.

A munkálatok emellett kiterjednek a külső homlokzati fal, illetve a magas és lapostetők hő- és hangszigetelésére, továbbá térkő burkolatok beépítésére, de egy 200 adagos főzőkonyha kivitelezése és 2 db új személyfelvonó beépítése is része a projektnek.

Ezzel együtt megújul a park, külön szobákat kapnak a professzorok, illetve kávézót, sportközpontot és adminisztratív irodákat is átadnak majd.
 

 

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Perfektum Mérnöki Kft.Kőszegoktatási beruházáskutatás-fejlesztéscampuszfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés