2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elrajtolt Dunakeszi gigaberuházása: letették az alapkövet  

Elrajtolt Dunakeszi gigaberuházása: letették az alapkövet  

magyarepitok.hu

2022.03.11. 12:25 - Bíró Beáta

Gimnázium, szakközépiskola, uszoda, két tornacsarnok, két sportpálya - ezek alkotják majd a Pest megyei város új diáknegyedét, amelyet a Laterex és a WHB alkotta konzorcium kivitelez. 

Hirdetés

Az ünnepélyes alapkőletétellel hivatalosan is elkezdődött a Dunakeszi Diáknegyed építése a város északi határán. 1530 fiatal tanulhat majd a komplexumban, amelynek nyertes kivitelezőit nemrég az európai közbeszerzési értesítőben hozta nyilvánosságra a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. Az oktatási és sportközpontot a Laterex Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építheti meg nettó 37,2 milliárd forintból, amelynek támogatásáról már korábban megszületett a kormányzati döntés.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyareptiok.hu

 

A diáknegyed az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a városban, amely újabb sportolási lehetőségeket nyújt a diákoknak, hiszen a középiskolán és a kéttannyelvű gimnáziumon túl két tornacsarnok, két sportpálya és egy uszoda is épül a Klapka utcánál.  

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató szerint a kivitelezők feladata a 20 tantermes Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium, a 26 tantermes VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megépítése, emellett egy uszodát is kap a komplexum.

 

Látványterv: incorso.hu

 

A belső tereket a kor igényeinek megfelelően alakítják ki

A két iskolaépület nettó alapterülete 26 569 négyzetméter, tágas közösségi terekkel, aulákkal. A tantermeken, csoporttermeken kívül szertárak, igazgatási és nevelőtestületi szárny, büfék, valamint három szolgálati lakás is helyet kap.   

Az előírásoknak megfelelően mindkét iskolához tartozik egy-egy 1 185 négyeztméteres küzdőterű, három részre osztható tornacsarnok, egy-egy kisebb féltornaterem illetve gyógytestnevelési terem is. A Gimnázium tornaterméhez kapcsolódik még egy 265 fős lelátó.

 

 

A két épület közötti részben helyezkedik el az 1784 négyzetméteres konyha és étterem, amely 450 főt tud befogadni, így a tervek szerint városi rendezvények megtartására is alkalmas lehet. 

 

A komplexummal újabb uszodát kap a város

A beruházás egyik fontos eleme Dunakeszi új, Kárpáti Györgyről elnevezett uszodája, külön épületben. A földszinten található majd az előcsarnokon keresztül megközelíthető uszodatér a 25x33 méteres úszómedencével. A fejlesztésnek része a tanmedence, valamint az öltözők, irodák, raktárak, közlekedők. A pincében az uszodagépészet és doppingszoba kap helyet. A konditermet, büféket, lelátókat, mosdókat és egyéb kiszolgálóhelyiségeket az emeleten alakítják ki.

 

 

A sportpályákhoz lelátókat is terveztek

Az iskolaudvaron két gumiburkolatú sportpályát építenek, háromsoros lelátóval. Kialakítanak

  • egy-egy 160 méter hosszú futókört,
  • 60 méteres síkfutásra alkalmas futópályákat,
  • valamint hármasugró és távolugró pályákat.

A kivitelezők feladata a gyepesítés, fásítás, melynek keretében csaknem 400 fát és több ezer cserjét ültetnek.  Mindezek mellett az iskola előtt díszudvart és parkolót építenek ki, ahol az iskolabuszoknak is biztosított lesz a parkoló a ki- és beszálláshoz, valamint a tornacsarnokok is rendelkezni fognak önálló parkolóval. Fedett kerékpártárolók és kerékpártámaszok is készülnek.

 

 

A komplexum autóval három irányból is megközelíthető lesz, elsősorban egy újonnan megépülő északi összekötő útról, amelynek kialakítása a közmű építési munkákon túl szintén a kivitelezők feladata lesz.

 

Mintaberuházás a Dunakeszi Diáknegyed 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára ünnepi beszédében kiemelte: ez az első ilyen típusú beruházás Magyarországon, ahol egy középiskolai campus közös, mégis elkülönített létesítményekkel jön létre és szolgálja a városiak érdekeit is.  

Juhász Roland államtitkár az oktatás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, hogy a gyermekekben szunnyadó tehetség megfelelő körülmények között bontakozhasson ki.

 

 

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere arról is beszélt, hogy a beruházás a város és a képviselőtestület együttes összefogásával jöhetett létre.

   

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.LATEREX Építő Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Dunakesziiskolaépítéssportberuházások

Hírlevél

Hirdetés