2024.09.12, Csütörtök
Tőzsdén adható-vehető az otthonfelújítási támogatással elért megtakarítás
Unsplash

Tőzsdén adható-vehető az otthonfelújítási támogatással elért megtakarítás

magyarepitok.hu

2024.08.05. 14:58 - Móré Levente

Szakértők segítenek megérteni a program működését a Spakli’21 aktuális adásában.

Hirdetés

Összetett rendszert hoztak létre az állami szervek az Otthonfelújítási Programban, amelynek célja, hogy az érintett vállalkozásokat versenyhelyzetbe hozva a lakosság a lehető legjobb áron korszerűsíthesse otthonát. Ennek részleteiről szól az ÉVOSZ Spakli’21 podcastjánek aktuális adása

Az egy hónapja meghirdetett Otthonfelújítási Programról szóló beszélgetésen Bene János műsorvezető vendége volt Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Papp Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium Lakáspolitika Fejlesztéséért Felelős Főosztályának osztályvezetője, valamint Mayer András, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója. A beszélgetés során a meghirdetett pályázattal kapcsolatban szóba került, hogy

  • mi az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szerepe és hatásköre ebben a programban?
  • mi az az energiamegtakarítás, amivel számolnak egy sikeresen lebonyolított program esetén? Mi történik az így megtakarított energiával?
  • mi is pontosan a HEM – hitelesített energia megtakarítás?
  • mi motiválja a tanácsadókat, kivitelezőket, hogy csatlakozzanak a programhoz, a lakosság hol érheti el őket, hol találhatnak információt?
  • mi az ÉMI szerepe a programban?
  • miért fontosak a kulcstermékek?
  • milyen hiányosságok, problémák merültek fel a program kapcsán?
  • hozzájárulhat-e a program a piac tisztulásához, a kontármunka, a nem megfelelő anyagok kiszorításához?
  • Mikor fogják sikeresnek értékelni a programot?

 

Tőzsdén az otthonok felújítása

Az energiaválság enyhítése a fő feladatunk. Magyarország energetikai kitettsége rendkívül magas, aminek csökkentését szolgálja részben az otthonfelújítási program is

 – fogalmazott Steiner Attila, hozzátéve: legalább 30%-os megtakarítást kell elérni a felújítások során, ezzel ingatlanonként 50-80 GJ megtakarítás várható, így országosan akár 1,5 PJ megtakarítás érhető el. Kiemelte:

„A gázfogyasztásnál várunk jelentős megtakarítást, de akár árammennyiségben is érzékelhető lehet majd.”

Papp Roland mindehhez kapcsolódva elmondta: „A program célja, hogy ösztönözze a magyar építőipart és építőipari gyártókat, így a GDP-hez is hozzájárulhat.”

„Mi úgy látjuk, hogy egységnyi elköltött pénzből – hangsúlyozta – nagyon jó eredményeket lehet elérni. Ehhez pedig a HEM-ek is szükségesek (Hitelesített Energia Megtakarítás), amelyek számszerűsítéséhez tanácsadókra érdemes hagyatkozni. Természetesen a lakosság ehhez minden segítséget megkaphat. A HEM az érintett vállalkozások számára pénzt ér, így mindenki abban érdekelt, hogy a felújítás sikerrel végig menjen.

A HEM szinte tőzsdei részvényhez hasonló módon adható-vehető – tudtuk meg az osztályvezetőtől, mert 1 GJ megtakarítás adott mennyiségű pénzt ér, amiért cserébe szolgáltatást vagy kedvezményt is ajánlhatnak a vállalkozások a lakosság számára.

Egy jól sikerült felújításhoz és a program gazdasági hasznához pedig hozzájárulnak a megfelelő minőségű hazai termékek is. amint Mayer András vezérigazgató felhívta rá a figyelmet:

„Az ÉMI figyelemmel kíséri az energiamegtakarítási projekteket, ezért nem csak a program tervezésében, de a megvalósításában is részt veszünk. Az Otthonfelújítási Program egyik alapvető tétele, hogy megfelelő anyagot válasszunk a felújítás során, ami az ÉMI minősítési rendszerének segítségével kiválóan ellenőrizhető.”

 

A podcast az alábbi linkre vagy a képre kattintva érhető el:

 

 

Iparági hírekÉVOSZotthonfelújítási programSpakli21podcastNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)Energiaügyi MinisztériumÉMI Nonprofit Kft

Hírlevél

Hirdetés