2024.09.16, Hétfő
Hagyománytisztelő sziluett, kortárs karakter – bemutatjuk a mezőhegyesi Ménesbirtok sportcsarnokát

Hagyománytisztelő sziluett, kortárs karakter – bemutatjuk a mezőhegyesi Ménesbirtok sportcsarnokát

magyarepitok.hu

2024.09.04. 08:01 - Móré Levente

Hazánk egyik legnagyobb mintagazdaságának és agrárszakképző iskolájának új sportcsarnokáért a DAW Építész Stúdió tervezőként, míg a Bulid It Mérnökiroda Kft. kivitelezőként felelt. Az egykor világhírű, császári és királyi ménesbirtok campusának legújabb tagja visszafogott formálásával és erőteljes karakterjegyeivel hirdeti az épületegyüttes új korszakának szemléletét.

Hirdetés

Európa legelső állami birtokát, a Mezőhegyesi Ménesbirtokot 1784-ben alapították, a 10 ezer hektárnyi terület pedig ma is az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a lótenyésztéséről híres intézmény jogutódjaként Mezőhegyes évszázados értékeit és tradícióit is továbbviszi – így van ez az 1911-ben indított lovász és agrár szakképzéssel is.


Új korszak

Három-négy év alatt alapjaitól változott meg a világhírű ménesbirtok képe: az elméleti és a gyakorlati oktatást szolgáló épület, a tavaly ősszel átadott kollégium, illetve az 1860-as években épült, valamikori állatorvosi villából kialakított tanári épület felújításával igazi campus jött létre. Mint arra Mucsi László, a Ménesbirtok beruházási és fejlesztési igazgatójától is felhívta a figyelmet:

„istállók és lovaspálya építése van most folyamatban, de hátra van még a szállodaépület felújítása is. Itt áll egy hatalmas belső fesztávú tartókkal épített régi, fedeles lovarda, amely egész Magyarország első ilyen építménye volt. Ennek is most készülnek a felújítási tervei.”

Az eredeti formájában és funkciójában fennmaradt, több mint 230 éves műemléképületekben működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban gazda – azon belül lovász – és  mezőgazdasági gépész szakképzés zajlik. A mintegy 300 tanulónak tornateremre, míg a település lakosságának többfunkciós térre volt szüksége, ami a DAW Építész Stúdió tervezóit az épített örökség iránti tisztelet mellett a funkcionalitás és a 21. század igényeinek való megfelelés felé irányította. Amint a tervezés alapkérdéseivel kapcsolatban Mucsi Lászlótól megtudhattuk:

„Csak számadatok szintjén irányítottuk a koncepciót, szabad kezet adtunk a tervezőknek.”

Funkcionálisan két meghatározó térre oszlik a mintegy 3300 négyzetméteres épület: a küzdőtér és a fejépület bár a belsőben két jól lehatárolt részt alkot, homogén homlokzatképzése egy egységben tartja őket. A keleti oldalon található fejépületbe az előcsarnokot, valamint a belső funkcionális magot helyezték el a tervezők, amely az utcafronti bejárattól, míg a nyugati központi tér egy külön kapun keresztül az iskola tanulói számára védett közlekedési útvonalon is megközelíthető.


Ismerős formák, dinamikus jegyek

Racionális térszervezése egyszerű téglalap alaprajzot eredményezett, ami jól rezonál a környező épületek struktúrájával, de az épület magassága is a környezethez igazodik: a küzdőtérben az előírt legkisebb belmagasság 10 méter, az illeszkedés miatt tehát a helyiség padlósíkját egy teljes szinttel (3 méterrel) lejjebb helyezték. Átörökítették a birtok jellemző tetőhajlásszögét is a sportcsarnokra, méretének vizuális feloldása miatt azonban két kissé eltérő méretű, egymáshoz az aranymetszés szabályai szerint illesztett oromfalra bontották fel a hátsó és a főhomlokzatot. Így nyílt lehetőség a szabályos téglatest lezárását izgalmas, változó geometriájú ferde tetőrendszerrel dinamizálni.

Rétegelt-ragasztott fatartórendszer adja az épület tartószerkezeti vázát, ami több szempontból szerencsés választásnak bizonyult: nem csak feloldja a csarnok kényszerű merevségét, de a természetes fa melegséget, humánus atmoszférát is teremt. A fa nem csak a szerkezetben, hanem lamellázatként a tartószerkezetre reflektáló, pattogós ritmust adó, nagyméretű homlokzatburkolatként és a belső térben a teret otthonosabbá lágyító falburkolatként is megjelenik. E belső-külső anyaghasználati és formanyelvi azonosságra erősítenek rá az épület minden terében érzékelhető átlátások: a transzparens függönyfalak és a belső megnyitások, amelyeknek köszönhetően egész nap természetes fény jut a központi térbe.

Tervezői bravúr, hogy a süllyesztett padlószint miatti bevilágítást egy külső nézőtér, afféle görög színház-parafrázis nyitásával kezelték az északi oldalon – így került az épület az ’50-es években emelt könyvtárépülettel szinte közvetlen kapcsolatba. A külső lelátó rézsűjét közösségi helyként használhatják a diákok, kitelepülhet ide tanóra is; de a legfontosabb feladata, hogy délután fényt kapjon általa a sportcsarnok belső tere. Járulékos előnyként pedig a keleti oldalon indított rámpa segítségével akár egy koncert eszközeit is egyszerű a sporttérbe juttatni.


Nem csak értékőrzés, de valódi értékteremtés

A függőleges osztású faelemek nem csak a külsőben vezetik a tekintetet, a belső tér burkolataként is a folyamatos mozgás érzetét keltik. A hibrid szerkezetet (fa tartópillérek és acél rácsostartók) mindenhol fedő faburkolatot csak az öntött műgyanta padló, a nyílászárók és a fémkorlátok sötétszürke árnyalata töri meg. A látvány monotonitását azonban kiválóan oldják a többrétegű átlátások, amelyek az épület összes terében érzékelhetők.

Korszerű gépészettel (talajszondás hőszivattyúrendszerrel, napelemekkel és jelenlétérzékelő lámpákkal) felszerelt belső terében, a két szinten elhelyezett hat öltöző, a konditerem, valamint a bírói és tanári szobák is a figyelmes tervezés bizonyítékai.

„Háromrészre lehet felosztani a központi teret, de építettünk mászófalat is, így az egyszerre akár több célra is használható lesz.”

 – mesélte Mucsi László. A bordásfal pedig nem csak a központi tér vizuális egységének megtartása miatt fontos, de térbe süllyesztésével a biztonságot is nagymértékben szolgálja. Jó példa erre a tanári szoba több irányból üveggel határolt, átmeneti tere is, ami optikai kapcsolatot teremt az előcsarnok és a pálya között.

Számos feladat vár tehát még a Ménesbirtok kezelőire, ha pedig munkájukat nem csak a régi épületek állagmegóvása, de a DAW Stúdió sportcsarnokán is látható környezeti érzékenység és a mértéktartó, mégis minden elemében kortárs megoldások megjelenése is uralja majd; eredményük nem csak értékőrzés, de valódi értékteremtés is lehet.

Galéria

AktuálisMezőhegyesÉpítési és Közlekedési Minisztériumsportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés