2024.10.12, Szombat
Egyedülálló projektelemekkel épült meg a magyar kajak-kenu fellegvára - fotók

Egyedülálló projektelemekkel épült meg a magyar kajak-kenu fellegvára - fotók

magyarepitok.hu

2024.10.12. 10:50 - Hegedűs Gergely

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. kivitelezésében megvalósult Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia számtalan funkciót képes betölteni világszínvonalon.

Hirdetés

A Fejér vármegyei Sukorón október 12-én átadták a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát. A Velencei-tó partján létrejött komplexum a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésében épült fel, Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, valamint a Planbau Kft. tervei alapján.

Az átadó esemény fotói: Erdei Mihály/magyarepitok.hu


A szombat délelőtti átadón Orbán Viktor miniszterelnök; Kovács Katalin, háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok kajakos, az intézmény elnöke; valamint Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő is beszédet mondott. 


Jelentős méretű sportközpont jött létre

A 2021 novemberében elrajtolt projektben egy közel 27 ezer négyzetméteres alapterülettel bíró épületegyest hoztak létre. Ezen belül az akadémia főépületében 19 ezer négyzetméteren sportuszoda, multifunkcionális sportcsarnok, étterem, főzőkonyha, konferenciaterem, irodák és szállásépületek is helyet kaptak. A másik, 7 ezer négyzetméteres épületben mérési központ, fedett tesztpályák, edzőtermek, öltözők, edzői irodák, hajójavító műhelyek és a hajók tárolója épült meg.

Fotó: WHB


A komplexumhoz egy jelentős méretű szabadtéri terület tartozik: a 137 ezer négyzetméteres udvaron műfüves labdarúgópályát, salakos teniszpályákat, rekortán futópályát, szabadtéri fitneszparkot és homokos strandröplabda-pályát hoztak létre.


Különleges projektelemek valósultak meg a beruházásban

A multifunkciós sportcsarnokban edzőtermeket, konditermet, fallabda-pályát és sportdiagnosztikai labort létesítettek, az összekötő épületrészekben pedig a klubhelyiségeket és a tantermeket alakítottak ki. A sportuszoda tízpályás tanmedencével, 250 férőhelyes lelátóval, wellness-részleggel jött létre. A kollégiumi épületszárnyakban 66 szobát, valamint edzői apartmanokat alakítottak ki. Emellett az országban egyedülállóan magaslati oxigénterápiás szobák is szolgálják majd a sportolókat.

A projekt egyik egyedi elemeként a mérési központban ellenáramoltatott evezős medencét alakítottak ki. Az akár 6 m/s sebességű mesterséges vízáramlat a világversenyekre való felkészülésben jelent egyedülálló lehetőséget, akár téli edzéseket is lehetővé téve - a világszínvonalú eszközről lapunk részletesen is beszámolt.


A vizes sportokban mindig is az élen jártunk

A szombati átadó ünnepségen Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, tartani kell a lépést a világ élvonalával, nemcsak a pályán, nemcsak a vízben, hanem a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is. Hozzátette, a magyarokat különleges viszony fűzi a vizes sportokhoz. "Bár vannak gyönyörű folyóink és csodaszép tavaink, de Magyarország mégiscsak a szárazföld közepén helyezkedik el - mutatott rá. "Ennek ellenére a vízilabda, az úszás és a kajak-kenu mindig is a magyar élsport zászlóshajójának számított."

Orbán Viktor, miniszterelnök


Hangsúlyozta: válságok, járványok és háborúk ellenére világszínvonalú sportközpont jött létre a Velencei-tó partján. Adott tehát az elsőrangú sportpálya, adott a színvonalas oktatás, és ott van a jó közösség is. Minden megvan, ami a sikerhez kell, „a jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” – fogalmazott. A következő években nagy dolgok várnak a magyarokra, és a kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodni a világ tetejére – zárta szavait a miniszterelnök.


A középiskolákkal, egyetemekkel és általános iskolákkal is együttműködnek

Az akadémia névadó elnökeként Kovács Katalin beszédében felidézte pályafutása legfontosabb pillanatait, az aranykorszakot, majd a befejezéshez vezető utat, gyermekei születését és 2016-os visszavonulást. "Még mindig hihetetlen érzés, hogy ez az álom válóra vált, és lehetőséget kaptam arra, hogy visszaadjak valamit annak a sportágnak, amelynek oly sokat köszönhetek" - utalt az akadémia születésére a 48 éves Kovács Katalin.

Kovács Katalin, az intézmény elnöke

Elmondta, nem titkolt céljuk, hogy a létesítmény a magyar kajak-kenu és a magyar sport fellegvára legyen. "Emellett a térség és az egész ország közösségi sportjának otthona szeretnénk lenni" - fogalmazott Kovács Katalin. Amellett, hogy segíteni szeretnék az élsportot, együttműködésre törekednek a középiskolákkal, egyetemekkel is, továbbá folyamatosan népszerűsítik a sportágat, már több általános iskolában elindultak kajak-kenu osztályaik.


Már több mint 200 gyermek sportolását biztosítja az intézmény

Az átadón az is kiderült, hogy a beruházással párhuzamosan 2021-ben megkezdte működését a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia is. A sportszervezet már több mint 200 gyermek sportolását biztosítja az előkészítő korosztálytól az U23-as korosztályig.

Az eseményen Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője is felszólalt. A politikus úgy fogalmazott, büszkék arra, hogy az akadémia Sukorón valósult meg, és ahogy egy lenyűgöző sportteljesítmény, ez a létesítmény is sok ember együttes erőfeszítésének köszönhető.

Galéria

AktuálisWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Sukorósportcsarnokuszoda

Hírlevél

Hirdetés