2024.10.25, Péntek
Nem mindennapi feladatot hajt végre a Duna Aszfalt a Paks II. projektjében
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Nem mindennapi feladatot hajt végre a Duna Aszfalt a Paks II. projektjében

magyarepitok.hu

2024.10.25. 08:01 - Hegedűs Gergely

Újabb 2 millió köbméternyi föld megmozgatása a feladat; a korábbi tapasztalat sokat ér, de ez a munka egészen más paraméterekkel bír.

Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szeptember vége óta végzi a leendő 5-ös blokknál a teljes talajkitermelést a Duna Aszfalt. Az öt géplánccal zajló, páratlan léptékű földmunkát első lépésben nappali üzemmódban kezdte el a magyar infrastruktúra építés piacvezető vállalata, majd egy hét eltelte után teljes fordulatszámra kapcsolt, és immár 24 órában végzi a kitermelést. Lapunk ezúttal fotókkal és a legfőbb információkkal tájékoztat a munkálatokról.


Újabb 2 millió köbméter földet termelnek ki

Hogy érzékelhető legyen a beruházás léptéke, érdemes újra elővenni a korábbi részprojektnél leírt számokat. A két új blokk területén az alapozási munkagödör talajvíz szintig történő földkitermelésekor 1,5 millió köbméter földanyagot termelt ki a Duna Aszfalt, amely közel 27 kilométernyi átlagos szerkezetű autópálya földmunkájának felelt meg.

Lapunk értesülése szerint most további 2 millió köbméter föld kitermelésére kerül majd sor több ütemben. A most zajló földkiemeléssel a blokkok alatt a 23 méteres mélységet is eléri majd a munkagödör, amelynek kialakítása 2022-ben indult.


Ezzel a gépi kapacitással folyik a kitermelés

A hazai viszonylatban páratlan mennyiségű földmunkához hasonló nagyságrendű kapacitások szükségesek: a magyar vállalat a nappali üzemmódban az öt gépláncban

  • 5 db bontó fogas kotróval,
  • 5 db rakodó kotróval,
  • 19 db négytengelyes tehergépkocsival,
  • 1 db vashengerrel,
  • 1db locsoló traktorral
  • illetve számos további géppel dolgozik, a felmerülő igényeknek megfelelően.

Éjszakai üzemmódban másik négy darab géplánc áll munkába. „Összesen tehát a fent említett géppark duplán áll rendelkezésre jelenleg a kivitelezés teljesítéséhez” – írták. „A gépek a legmagasabb technikai felszereltségűek és a legtapasztaltabb szakemberek irányítják az előírt célok megvalósítása érdekében.”


A földkitermeléshez kapcsolódó víztelenítés is komoly kihívás

Tavalyi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a talajvíz szintig történő kitermelést jóval a határidő előtt fejezte be a Duna Aszfalt. A lapunkhoz eljuttatott összegzés szerint most is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy mihamarabb teljesítsék a tervezési szintig történő talajkiemelést. 

A beszámolóban arra is kitértek, hogy a vállalás teljesítése érdekében közel 60 fő gondoskodik a tervszerű földkiemelésről. Fontos kiegészítő munkát jelent a földkitermeléshez kapcsolódó víztelenítési technológia kiépítése és üzemeltetése, amelyen további közel 15 ember dolgozik egy rendkívül szigorú és szabályozott környezetben. „A feladat még a hagyományosan nagyméretű projekteken dolgozó Duna Aszfalt Zrt. részére is nem mindennapi” – írták az összefoglalóban. „Komoly erőforrásokat szükséges allokálni a munkához, rendkívüli munkavédelmi előírások betartása mellett.”

Rámutattak, nagy segítséget jelent a társaság számára a Paks II. beruházás korábbi projektjein nyert tapasztalat, mely során meg tudta ismerni a terület sajátosságait és magáévá tudta tenni a rendkívüli előírásokat, követelményeket, nem utolsó sorban a megbízó orosz partner speciális elvárásait is. „Ugyanakkor jelentős kihívást is jelent, hiszen bár a helyszín ugyanott van, maga a munka egészen más, eltérő paraméterek jellemzik.”

AktuálisDuna Aszfalt Zrt.Duna GroupPaks IIPakspaksi atomerőműPaks II. Atomerőmű Zrt.

Hírlevél

Hirdetés