2024.04.19, Péntek

Paks

Nyugat-Afrikától Új-Zélandig – világlátott hidrogeológus a Paks II. projektben

2024.03.25

Iparági hírek

Vajon mi köti össze Új-Zélandot, Indonéziát, Burkina Fasót és Angliát Pakssal? Egy, ma a Paks II. projekt csapatát erősítő szakember: Sidló Tibor Gábor személye. A Műszaki Igazgatóság Építészeti Osztályának geotechnika szakterület-vezetője a felsoroltak mellett még legalább féltucatnyi országban dolgozott azt megelőzően, hogy a Paks II. Zrt. munkatársa lett.

Átgurult a hordó Magyarország legújabb Duna-hídján

2024.03.14

Útépítés

A Duna Aszfalt kivitelezésében zajló projekt a záró szakaszában jár, a tervek szerint májusban már a műszaki átadás-átvétel is elkezdődhet.

Már látszik a paksi bővítés kritikus pontjának számító első betonozás időpontja

2024.03.12

Aktuális

Ugyanilyen kritikus pont a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is.

Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás

2024.02.13

Iparági hírek

Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”.

Videón is megmutatjuk az új Duna-híd történelmi pillanatait

2024.02.06

Youtube

A középső elemet képező mederhíd is bezárult, így egybefüggővé vált a pályalemez.

Fenyvesi Csaba: Erőműépítésben részt venni ajándék az élettől

2024.01.25

Iparági hírek

A mérnöki hivatást egy Verne-regény hatására választotta Fenyvesi Csaba. Repülni, repülőgépet tervezni vágyott, de a sors más pálya felé sodorta, amit cseppet sem bánt meg. Egy hasonlóan unikális terület, az atomenergia mellett köteleződött el egy életre. Immár üzemfelkészítési főmérnökként a Paks II. projekt szakembergárdáját erősíti több évtizedes tapasztalatával.

Videón mutatjuk a paksi Duna-híd építésének látványos pillanatait

2024.01.01

Youtube

A helyenként szakadó hóesés ellenére minden a terveknek megfelelően valósult meg.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

2023.12.14

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Florida mocsaraitól a Kaukázusig szerezte tapasztalatait a Paks II. kivitelezését ellenőrző szakember

2023.11.29

Iparági hírek

Szulovszky András két különleges – és látszólag egymástól távol álló területen is otthon érzi magát. A Paks II. Zrt. vezető létesítési szakértője a mélyépítés területén dolgozik. Napi munkája végeztével azonban a magasba tör: az amatőr csillagászat és az asztrofotózás köti le az érdeklődését.

Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson

2023.11.21

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén annak érdekében, hogy megkezdődhessen a két új blokk alapozása. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatoknak három szakasza van: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. Mindhárom tevékenység folyamatosan zajlik, a résfalazás a befejezéséhez közelít.

Jócskán a határidő előtt készült el a paksi bővítés egyik kulcselemével a Duna Aszfalt

2023.11.14

Aktuális

A 1,5 millió köbméter földanyag kitermelése közel 27 kilométernyi átlagos szerkezetű autópálya földmunkájának felel meg.

A Paks II műszaki főmérnöke úgy ismeri a hazai elektromos hálózatot, mint a tenyerét

2023.10.30

Aktuális

Tari Gábor a Mátravidéki Erőmű lakótelepén nőtt fel, amely valamikor Európa egyik legkorszerűbb erőműve volt. Egyenes vonalban felívelő pályáján azóta a magyar villamosenergetikai rendszer egyik legelismertebb szakemberévé vált. Műszaki egyetemi tanulmányai után egyszerű hálózattervező mérnökként kezdte a munkáját, majd eljutott a MAVIR vezérigazgatói székéig is. Jelenlegi munkahelye, a Paks II. beruházás Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére, ahol az 1969 és 1987 között felépült magyar atomerőmű négy 500 MW-os blokkja közvetlen szomszédságában további két 1200 MW-os blokk épül meg a közeli jövőben.

Magyarország legnagyobb hídépítési projektjében látványosan halad előre a Duna Aszfalt

2023.10.21

Útépítés

A mederhíd kalocsai ága már közel jár a záráshoz.

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe

2023.10.06

Mi épül?

A Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatója a beruházásban való részvételre ösztönzi magyar építőipari cégeket, melyek előtt így megnyílnak a lehetőségek a nemzetközi atomerőmű-építési piacon is.

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek

2023.09.25

Aktuális

Részletes adatok érkeztek a résfalazásról, a földmunkákról és arról is, hogy mikor rajtol el a talajszilárdítás.

Így tréfálták meg az ördögöt az egyik legnagyobb hazai építési projekten - videó

2024.03.22

Youtube

Többek közt a hídpálya szigetelése- és aszfaltozása, a burkolatjel festések, korlátok- és más hídtartozékok elhelyezése van még hátra a paksi Duna-híd építési projektjén.

Nagyok vagyunk az atomenergiában

2024.03.13

Energetika

„Gyakorlatilag mindent a magyarok találtak ki” – fogalmazta meg Alvin Martin Weinberg, az atomenergetika kiemelkedő tudósa, aki az atomerőművek születéséről nyilatkozva nem sokat túlzott ezzel a kijelentéssel. Az amerikai tudós társszerzője volt a reaktorok alapművének számító „Neutronok láncreakciójának fizikai elmélete” című könyvnek – a másik szerzőt Wigner Jenőnek hívták.

Az új paksi blokkok manőverezőképessége

2024.02.20

Aktuális

A villamosenergia-rendszerben minden egyes pillanatban annyi villamos teljesítménynek kell rendelkezésre állnia, amennyit a fogyasztók igényelnek. Az időjárásfüggő megújuló energia térnyerése miatt a rendszer teljesítményegyensúlyának megtartása egyre nagyobb kihívás. Ennek okán az újonnan épülő atomerőművel szemben is elvárás, hogy a teljesítménye bizonyos határokon belül változtatható, „manőverezhető” legyen.

Így halad majd idén a paksi bővítés

2024.02.06

Mi épül?

Vízválasztó munkafolyamatokra kerül sor 2024-ben.

Elkészült a mederzárás az új Duna-hídon, létrejött a kapcsolat a paksi és a kalocsai part között

2024.01.26

Útépítés

A Duna Aszfalt által kivitelezett projektben a mai napon lényegében előállt az a végleges statikai váz, mely az átadást követően legalább 100 évig átkelőként fog szolgálni a folyam felett.

Paks II. – aktív és passzív rendszerek szolgálják a biztonságot

2024.01.16

Iparági hírek

Minimum hatvan, de akár száz éven keresztül is szolgálják majd a fogyasztókat az újonnan épülő atomerőművi blokkok Pakson. Nemcsak a tervezett üzemidő hosszában múlja felül elődeit az új típus, hanem számos műszaki és biztonsági paramétert tekintve is.

Télies hangulatban, havazás kíséretében valósult meg a paksi Duna-híd balparti zárása – FOTÓK

2023.12.22

Útépítés

A Duna Aszfalt Zrt. fővállalkozásában zajló projektben egyre közeledik az az időpont, amikor a teljes hídon át lehet menni gyalog.

Építési szakaszban a Paks II. projekt

2023.12.11

Mi épül?

Nemzetközi együttműködésben, a legmodernebb technológiával épül a Paks II. Atomerőmű. A beruházás hazánk ellátásbiztonságát és szuverenitását szolgálja. A projektben, amely Magyarország legnagyobb zöld beruházása, jelentős lépések történtek 2023-ban, a terület-előkészítési munkák jól haladnak.

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz

2023.11.21

Iparági hírek

A vezető fogja koordinálni a blokkok építését, az építkezéshez szükséges anyagbeszerzéseket, valamint a dokumentációval kapcsolatos feladatokat is.

Így halad a paksi Duna-híd projektje – közel a parti záráshoz a mederhíd mindkét ága - GALÉRIA

2023.11.20

Útépítés

A Duna Aszfalt fővállalkozásával készülő projektben egy kéthetes, komplex munka eredményeként fog összeérni a mederhíd kalocsai parti ága; a paksi parti ág pedig várhatóan az év végére éri el ezt a munkafázist. A projekt összetett, még ezután is lesz egy utolsó illesztés a hídon a 2024-es év elején, ezt követően lehet majd a teljes átkelőn száraz lábbal átsétálni.

A legdurvább külső behatásoknak is ellenállnak a paksi bővítésben készülő blokkok

2023.11.06

Aktuális

Akár egy robbanás vagy egy repülőgép lezuhanása esetén is ellenállnak a készülő létesítmények.

Ezúttal videón mutatjuk meg, hol tart az új Duna-híd építkezése

2023.10.29

Youtube

A kalocsai oldalon, a mederhídon és a jobb parton is nagyon közel járnak a végkifejlethez a munkálatok a Duna Aszfalt generálkivitelezésében zajló projektben.

Nagy gondossággal tervezték meg az új blokkok hűtését

2023.10.18

Aktuális

A meglévő hidegvíz-csatornát mélyítik, szélesítik és egy új csúcshűtőkkel is ellátott melegvíz-csatornát építenek, ezek segítségével biztosítják az új atomerőmű működéséhez szükséges hűtővizet Pakson. A rendszer tervezésénél nagy körültekintéssel jártak el, figyelembe vették a Duna vizének az évszázad végéig várható hőmérséklet-emelkedését és vízhozamváltozását is.

Paks II: újabb kapacitásokkal gyorsul a jelenleg is erős tempó – videó

2023.10.02

Youtube

A projekt fővállalkozója megrendelte a hosszú gyártási idejű berendezéseket, többek közt a reaktorpalást előállítása is megkezdődött Oroszországban.

Paks II: gyorsítják a beruházást, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen - galéria

2023.09.23

Mi épül?

Már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem; jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.