2024.07.20, Szombat

Paks II

Megvan a Paks II. Atomerőmű szerkezetépítésének első magyar alvállalkozója

2024.07.01

Iparági hírek

Fontos szerződést írt alá egymással a Titan-2 JSC Concern és a Bayer Construct Zrt.

Tudta, hogy a reaktorban a neutronok dollárban fizetnek?

2024.06.19

Iparági hírek

Nemcsak a két új atomerőmű-blokk építését koordinálják, hanem ismeretterjesztő anyagokat is készítenek a Paks II. projekten dolgozó szakemberek. A nukleáris technológiával, tudománytörténettel és műszaki kérdésekkel foglalkozó írásaik a paks2.hu oldalon olvashatók.

Tesztekkel garantálják a biztonságot a Paks II. projektben

2024.05.16

Mi épül?

A nukleáris iparban bevált gyakorlat, hogy a jelentősebb tevékenységeket próbák és tesztek előzik meg. Nem történik ez másképp az épülő két új paksi atomerőművi blokk esetében sem. Például a reaktortartály a teljes gyártási folyamat alatt mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át.

Paks II: elrajtolt a reaktortartály gyártása

2024.04.26

Aktuális

Napokkal ezelőtt érkezett hír az első paksi óriásszerkezet, az olvadékcsapda elkészültéről, most pedig már el is rajtolt a következő, a reaktortartály kivitelezése.

Legyártották, hónapokon belül Magyarországra érkezhet a paksi bővítésben meghatározó fontosságú óriásszerkezet

2024.03.25

Mi épül?

Az atomerőmű egyik legfontosabb óriásszerkezete már a műszaki átadás-átvételnél jár a gyártás helyszínén.

Nagyok vagyunk az atomenergiában

2024.03.13

Energetika

„Gyakorlatilag mindent a magyarok találtak ki” – fogalmazta meg Alvin Martin Weinberg, az atomenergetika kiemelkedő tudósa, aki az atomerőművek születéséről nyilatkozva nem sokat túlzott ezzel a kijelentéssel. Az amerikai tudós társszerzője volt a reaktorok alapművének számító „Neutronok láncreakciójának fizikai elmélete” című könyvnek – a másik szerzőt Wigner Jenőnek hívták.

Az új paksi blokkok manőverezőképessége

2024.02.20

Aktuális

A villamosenergia-rendszerben minden egyes pillanatban annyi villamos teljesítménynek kell rendelkezésre állnia, amennyit a fogyasztók igényelnek. Az időjárásfüggő megújuló energia térnyerése miatt a rendszer teljesítményegyensúlyának megtartása egyre nagyobb kihívás. Ennek okán az újonnan épülő atomerőművel szemben is elvárás, hogy a teljesítménye bizonyos határokon belül változtatható, „manőverezhető” legyen.

Így halad majd idén a paksi bővítés

2024.02.06

Mi épül?

Vízválasztó munkafolyamatokra kerül sor 2024-ben.

Paks II. – aktív és passzív rendszerek szolgálják a biztonságot

2024.01.16

Iparági hírek

Minimum hatvan, de akár száz éven keresztül is szolgálják majd a fogyasztókat az újonnan épülő atomerőművi blokkok Pakson. Nemcsak a tervezett üzemidő hosszában múlja felül elődeit az új típus, hanem számos műszaki és biztonsági paramétert tekintve is.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

2023.12.14

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Florida mocsaraitól a Kaukázusig szerezte tapasztalatait a Paks II. kivitelezését ellenőrző szakember

2023.11.29

Iparági hírek

Szulovszky András két különleges – és látszólag egymástól távol álló területen is otthon érzi magát. A Paks II. Zrt. vezető létesítési szakértője a mélyépítés területén dolgozik. Napi munkája végeztével azonban a magasba tör: az amatőr csillagászat és az asztrofotózás köti le az érdeklődését.

Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson

2023.11.21

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén annak érdekében, hogy megkezdődhessen a két új blokk alapozása. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatoknak három szakasza van: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. Mindhárom tevékenység folyamatosan zajlik, a résfalazás a befejezéséhez közelít.

A legdurvább külső behatásoknak is ellenállnak a paksi bővítésben készülő blokkok

2023.11.06

Aktuális

Akár egy robbanás vagy egy repülőgép lezuhanása esetén is ellenállnak a készülő létesítmények.

Nagy gondossággal tervezték meg az új blokkok hűtését

2023.10.18

Aktuális

A meglévő hidegvíz-csatornát mélyítik, szélesítik és egy új csúcshűtőkkel is ellátott melegvíz-csatornát építenek, ezek segítségével biztosítják az új atomerőmű működéséhez szükséges hűtővizet Pakson. A rendszer tervezésénél nagy körültekintéssel jártak el, figyelembe vették a Duna vizének az évszázad végéig várható hőmérséklet-emelkedését és vízhozamváltozását is.

Paks II: újabb kapacitásokkal gyorsul a jelenleg is erős tempó – videó

2023.10.02

Youtube

A projekt fővállalkozója megrendelte a hosszú gyártási idejű berendezéseket, többek közt a reaktorpalást előállítása is megkezdődött Oroszországban.

Plásztán Bence: Paks II. legfiatalabb főmérnöke

2024.06.25

Iparági hírek

A „teher alatt nő a pálma” elv alapján kap újabb és újabb kihívást jelentő feladatokat 2016-os érkezése óta a Paks II. projektben Plásztán Bence. Év eleje óta ő a Paks II. Atomerőmű Zrt. első junior főmérnöke. Mint ilyen, a több szakterületet érintő, interdiszciplináris kérdésekkel foglalkozik. Szemmel láthatóan inspirálja az, hogy újabb és újabb kihívásokkal szembesül.

Kósa Olga: „A jó tolmács láthatatlan”

2024.05.27

Iparági hírek

Járt a világ számos atomerőművében, látta hogyan készül a nukleáris üzemanyag, dolgozott üzemelő atomerőműben, most pedig az Európai Unió egyetlen létesítés alatt álló atomerőművi projektjének csapatát erősíti tolmácsként Kósa Olga.

Bánki Attila: Ebben a projektben minden izgalmas

2024.04.29

Aktuális

Szenvedélyesen szereti a munkáját, az atomerőművi nagyberendezésekért szinte rajong Bánki Attila. Hatalmas élmény volt számára a Paks II. Atomerőmű első nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda gyári átvétele. Most egyebek mellett ennek Paksra szállítását készítik elő. A Paks II. Zrt. programelem-felelősét már gyerekkorában magával ragadta az atomenergia világa.

Elkészült a paksi 5. blokk első nagyberendezése

2024.04.24

Aktuális

Rövidesen vízi útjára indul Paks II. történetének első elkészült nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. A 730 tonnás berendezés a Pakson épülő blokktípus egyik, úgynevezett passzív biztonsági berendezése, ami arra szolgál, hogy ha a szinte lehetetlen is bekövetkezne, meggátolja annak káros környezeti következményeit.

Nyugat-Afrikától Új-Zélandig – világlátott hidrogeológus a Paks II. projektben

2024.03.25

Iparági hírek

Vajon mi köti össze Új-Zélandot, Indonéziát, Burkina Fasót és Angliát Pakssal? Egy, ma a Paks II. projekt csapatát erősítő szakember: Sidló Tibor Gábor személye. A Műszaki Igazgatóság Építészeti Osztályának geotechnika szakterület-vezetője a felsoroltak mellett még legalább féltucatnyi országban dolgozott azt megelőzően, hogy a Paks II. Zrt. munkatársa lett.

Már látszik a paksi bővítés kritikus pontjának számító első betonozás időpontja

2024.03.12

Aktuális

Ugyanilyen kritikus pont a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is.

Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás

2024.02.13

Iparági hírek

Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”.

Fenyvesi Csaba: Erőműépítésben részt venni ajándék az élettől

2024.01.25

Iparági hírek

A mérnöki hivatást egy Verne-regény hatására választotta Fenyvesi Csaba. Repülni, repülőgépet tervezni vágyott, de a sors más pálya felé sodorta, amit cseppet sem bánt meg. Egy hasonlóan unikális terület, az atomenergia mellett köteleződött el egy életre. Immár üzemfelkészítési főmérnökként a Paks II. projekt szakembergárdáját erősíti több évtizedes tapasztalatával.

Magyarországon megalapozott, Skandináviában gyarapított tudással érkezett Bánáti József a Paks II. projektbe

2023.12.27

Iparági hírek

A Paks II. projektben különleges szerepet tölt be a nukleáris biztonság, olyannyira, hogy több specializált szakterületen is foglalkoznak vele: ezek közül a DSA (Deterministic Safety Assessment) a pontos előrejelzések és a negatív események elkerülésének tudománya. Nemzetközileg is elismert szakértője, Bánáti József, a Paks II. projekt DSA szakterület vezetője diplomáját a BME-n szerezte, első kutatásait a KFKI Atomenergetikai Kutatóintézetében (AEKI) végezte, majd ezt követően karrierje vett egy kanyart: Finnországban abszolválta a PhD-jét és ott, illetve Norvégiában és Svédországban dolgozott kutatóként és oktatóként a nukleáris biztonsági elemzések és szimulációk területén. Ezt a szaktudását hozta haza Magyarországra 2017-ben.

Építési szakaszban a Paks II. projekt

2023.12.11

Mi épül?

Nemzetközi együttműködésben, a legmodernebb technológiával épül a Paks II. Atomerőmű. A beruházás hazánk ellátásbiztonságát és szuverenitását szolgálja. A projektben, amely Magyarország legnagyobb zöld beruházása, jelentős lépések történtek 2023-ban, a terület-előkészítési munkák jól haladnak.

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz

2023.11.21

Iparági hírek

A vezető fogja koordinálni a blokkok építését, az építkezéshez szükséges anyagbeszerzéseket, valamint a dokumentációval kapcsolatos feladatokat is.

Jócskán a határidő előtt készült el a paksi bővítés egyik kulcselemével a Duna Aszfalt

2023.11.14

Aktuális

A 1,5 millió köbméter földanyag kitermelése közel 27 kilométernyi átlagos szerkezetű autópálya földmunkájának felel meg.

A Paks II műszaki főmérnöke úgy ismeri a hazai elektromos hálózatot, mint a tenyerét

2023.10.30

Aktuális

Tari Gábor a Mátravidéki Erőmű lakótelepén nőtt fel, amely valamikor Európa egyik legkorszerűbb erőműve volt. Egyenes vonalban felívelő pályáján azóta a magyar villamosenergetikai rendszer egyik legelismertebb szakemberévé vált. Műszaki egyetemi tanulmányai után egyszerű hálózattervező mérnökként kezdte a munkáját, majd eljutott a MAVIR vezérigazgatói székéig is. Jelenlegi munkahelye, a Paks II. beruházás Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére, ahol az 1969 és 1987 között felépült magyar atomerőmű négy 500 MW-os blokkja közvetlen szomszédságában további két 1200 MW-os blokk épül meg a közeli jövőben.

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe

2023.10.06

Mi épül?

A Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatója a beruházásban való részvételre ösztönzi magyar építőipari cégeket, melyek előtt így megnyílnak a lehetőségek a nemzetközi atomerőmű-építési piacon is.

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek

2023.09.25

Aktuális

Részletes adatok érkeztek a résfalazásról, a földmunkákról és arról is, hogy mikor rajtol el a talajszilárdítás.