2024.04.19, Péntek

paksi atomerőmű

Nagyok vagyunk az atomenergiában

2024.03.13

Energetika

„Gyakorlatilag mindent a magyarok találtak ki” – fogalmazta meg Alvin Martin Weinberg, az atomenergetika kiemelkedő tudósa, aki az atomerőművek születéséről nyilatkozva nem sokat túlzott ezzel a kijelentéssel. Az amerikai tudós társszerzője volt a reaktorok alapművének számító „Neutronok láncreakciójának fizikai elmélete” című könyvnek – a másik szerzőt Wigner Jenőnek hívták.

Az új paksi blokkok manőverezőképessége

2024.02.20

Aktuális

A villamosenergia-rendszerben minden egyes pillanatban annyi villamos teljesítménynek kell rendelkezésre állnia, amennyit a fogyasztók igényelnek. Az időjárásfüggő megújuló energia térnyerése miatt a rendszer teljesítményegyensúlyának megtartása egyre nagyobb kihívás. Ennek okán az újonnan épülő atomerőművel szemben is elvárás, hogy a teljesítménye bizonyos határokon belül változtatható, „manőverezhető” legyen.

Így halad majd idén a paksi bővítés

2024.02.06

Mi épül?

Vízválasztó munkafolyamatokra kerül sor 2024-ben.

Paks II. – aktív és passzív rendszerek szolgálják a biztonságot

2024.01.16

Iparági hírek

Minimum hatvan, de akár száz éven keresztül is szolgálják majd a fogyasztókat az újonnan épülő atomerőművi blokkok Pakson. Nemcsak a tervezett üzemidő hosszában múlja felül elődeit az új típus, hanem számos műszaki és biztonsági paramétert tekintve is.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

2023.12.14

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Florida mocsaraitól a Kaukázusig szerezte tapasztalatait a Paks II. kivitelezését ellenőrző szakember

2023.11.29

Iparági hírek

Szulovszky András két különleges – és látszólag egymástól távol álló területen is otthon érzi magát. A Paks II. Zrt. vezető létesítési szakértője a mélyépítés területén dolgozik. Napi munkája végeztével azonban a magasba tör: az amatőr csillagászat és az asztrofotózás köti le az érdeklődését.

Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson

2023.11.21

Aktuális

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén annak érdekében, hogy megkezdődhessen a két új blokk alapozása. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatoknak három szakasza van: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. Mindhárom tevékenység folyamatosan zajlik, a résfalazás a befejezéséhez közelít.

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe

2023.10.06

Mi épül?

A Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatója a beruházásban való részvételre ösztönzi magyar építőipari cégeket, melyek előtt így megnyílnak a lehetőségek a nemzetközi atomerőmű-építési piacon is.

Paks II: gyorsítják a beruházást, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen - galéria

2023.09.23

Mi épül?

Már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem; jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Nagyszabású munka kezdődött el a Paks2-es beruházás második új blokkjánál is

2023.09.05

Mi épül?

Miután a leendő ötös blokk alatt már kivitelezték ezt a feladatot, most a hatos blokk alatt zajlik a talajkitermelés.

A Paksi Atomerőműben sikerrel alkalmazták a Layher innovatív AGS állványrendszerét

2023.05.31

Mi épül?

A Layher AGS rendszert az üzembiztonságot fokozó beruházás keretében használták először az atomerőműben a gyakorlatban.

Konkrét építkezési fázisba léphet ősszel a paksi bővítés

2022.07.01

Mi épül?

Ez szükséges ahhoz, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk, ami által az erőmű kapacitása 2000 megawattról 4400 megawattra emelkedik.

A paksi projekt beszállítója lehet a Bayer cégcsoport új betonelemgyára

2021.04.20

Iparági hírek

Többek közt tetőpanelt, oszlopokat, hídelemeket is fog gyártani a biharkeresztesi Viastein Kft., mely a paksi bővítés partnerévé válhat.

Kalocsai Duna-híd: átadták a munkaterületet, indul a kivitelezés

2021.02.05

Útépítés

Nem csupán híd épül Közép-Európa meghatározó folyója felett, hanem mintegy 25 kilométernyi úthálózat is – a munkát a Duna Aszfalt végzi el.

Újabb projekt fejleszti a Paksi Atomerőmű gyorsforgalmi elérhetőségét

2020.08.06

Útépítés

A 6-os főút négysávosítása és az autópálya-bekötő építése mellett két bekötőútját is négysávosítják az atomerőműnek.

Már látszik a paksi bővítés kritikus pontjának számító első betonozás időpontja

2024.03.12

Aktuális

Ugyanilyen kritikus pont a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is.

Pásztor Imre: Elementáris érdek a tudásmegosztás

2024.02.13

Iparági hírek

Részese volt az atomerőmű üzembehelyezésének, dolgozott az üzemeltetésén, gyarapította ismereteit a magánszektorban, majd visszatért hivatásához, hogy részt vegyen az új atomerőmű építésében. Pásztor Imre, a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának főmérnöke klasszikus értelemben vett hivatásként tekint az atomenergiára. Vallja, hogy ebben a szakmában nincs felemelőbb érzés, mint az, amikor „meghallod felpörögni a turbinát, életre kel a mű”.

Fenyvesi Csaba: Erőműépítésben részt venni ajándék az élettől

2024.01.25

Iparági hírek

A mérnöki hivatást egy Verne-regény hatására választotta Fenyvesi Csaba. Repülni, repülőgépet tervezni vágyott, de a sors más pálya felé sodorta, amit cseppet sem bánt meg. Egy hasonlóan unikális terület, az atomenergia mellett köteleződött el egy életre. Immár üzemfelkészítési főmérnökként a Paks II. projekt szakembergárdáját erősíti több évtizedes tapasztalatával.

Magyarországon megalapozott, Skandináviában gyarapított tudással érkezett Bánáti József a Paks II. projektbe

2023.12.27

Iparági hírek

A Paks II. projektben különleges szerepet tölt be a nukleáris biztonság, olyannyira, hogy több specializált szakterületen is foglalkoznak vele: ezek közül a DSA (Deterministic Safety Assessment) a pontos előrejelzések és a negatív események elkerülésének tudománya. Nemzetközileg is elismert szakértője, Bánáti József, a Paks II. projekt DSA szakterület vezetője diplomáját a BME-n szerezte, első kutatásait a KFKI Atomenergetikai Kutatóintézetében (AEKI) végezte, majd ezt követően karrierje vett egy kanyart: Finnországban abszolválta a PhD-jét és ott, illetve Norvégiában és Svédországban dolgozott kutatóként és oktatóként a nukleáris biztonsági elemzések és szimulációk területén. Ezt a szaktudását hozta haza Magyarországra 2017-ben.

Építési szakaszban a Paks II. projekt

2023.12.11

Mi épül?

Nemzetközi együttműködésben, a legmodernebb technológiával épül a Paks II. Atomerőmű. A beruházás hazánk ellátásbiztonságát és szuverenitását szolgálja. A projektben, amely Magyarország legnagyobb zöld beruházása, jelentős lépések történtek 2023-ban, a terület-előkészítési munkák jól haladnak.

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz

2023.11.21

Iparági hírek

A vezető fogja koordinálni a blokkok építését, az építkezéshez szükséges anyagbeszerzéseket, valamint a dokumentációval kapcsolatos feladatokat is.

A Paks II műszaki főmérnöke úgy ismeri a hazai elektromos hálózatot, mint a tenyerét

2023.10.30

Aktuális

Tari Gábor a Mátravidéki Erőmű lakótelepén nőtt fel, amely valamikor Európa egyik legkorszerűbb erőműve volt. Egyenes vonalban felívelő pályáján azóta a magyar villamosenergetikai rendszer egyik legelismertebb szakemberévé vált. Műszaki egyetemi tanulmányai után egyszerű hálózattervező mérnökként kezdte a munkáját, majd eljutott a MAVIR vezérigazgatói székéig is. Jelenlegi munkahelye, a Paks II. beruházás Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére, ahol az 1969 és 1987 között felépült magyar atomerőmű négy 500 MW-os blokkja közvetlen szomszédságában további két 1200 MW-os blokk épül meg a közeli jövőben.

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek

2023.09.25

Aktuális

Részletes adatok érkeztek a résfalazásról, a földmunkákról és arról is, hogy mikor rajtol el a talajszilárdítás.

Óriási kapacitás szűk helyen – bravúros munkaszervezéssel halad a paksi bővítés

2023.09.21

Aktuális

Rendkívül összehangolt kivitelezésre és logisztikára van szükség a Paks II. beruházás most zajló építési projektjében, ahol a Duna Aszfalt mellett több társaság is jelentős gépparkkal dolgozik.

Aláírták a szerződésmódosítást, új ütemébe lép a paksi bővítés

2023.08.18

Aktuális

Az előkészítési szakasz lezárult.

A létesítési engedély után a nagytömegű földmunkák is elindultak a Paks II projektjében

2022.08.29

Mi épül?

A Duna Aszfalt Zrt. által kivitelezett munkálatok volumenét jól jelzi, hogy a hazai útépítésben piacvezető társaság 230 fős állománnyal kivitelezi a projekt ezen részét.

Paks II: öt komplexumban 18 építmény létesítése halad folyamatosan

2021.11.18

Mi épül?

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Meghatározó gyógyfürdő-fejlesztés rajtol el Tolna megyében

2021.02.11

Mi épül?

A Paks közelében fekvő Tamási városának gyógy- és élményfürdője 2011 után újabb jelentős beruházásba kezdhet, a Kisfaludy-program támogatásával.

Duplázódik a paksi atomerőmű bekötőútjainak a kapacitása

2021.01.03

Útépítés

A beruházásban az atomerőmű északi bekötőútját, valamint a K5 jelű útját bővítik négysávosra.

Egy lépéssel közelebb került a paksi autópálya-lejárat megvalósítása

2020.03.02

Útépítés

A fejlesztés részeként egy új nyomvonalú utat is megépítenek az M6-os és a 6-os főút között.