2024.09.12, Csütörtök
Paks II.: a munkabiztonság mindenekelőtt

Paks II.: a munkabiztonság mindenekelőtt

magyarepitok.hu

2024.08.22. 08:01 - Hegedűs Gergely

A legfontosabb az emberi élet és egészség – ez a HSE (Health, Safety, Environment) szakterület alapelve. A Paks II. projektben ennek érvényesítésére jogszabályokon alapuló, de a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő szabályrendszert alakítottak ki. Az új atomerőmű építése során a munkabiztonság kiemelt figyelmet kap.

Hirdetés

A munkavédelem, illetve az azt magába foglaló HSE szakterület egyik mozgatórugója az emberi élet és egészség mindenek feletti védelme. A Paks II. Atomerőmű Zrt. szabályzatban rögzíti az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a munkavállalók életének, egészségének és testi épségének védelme, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása érdekében. A szabályzat nemcsak a cég munkavállalóira vonatkozik, hanem mindenkire, aki a területen, telephelyen munkát végez. Az előírásoknak megfelelően minden munkavállalót munkába álláskor előzetes, a későbbiekben pedig – a projekt tevékenységek folyamatosan változó jellege miatt – évenként időszakos munkavédelmi oktatásban kell részesíteni.

 

A HSE-szakemberek minden munkafolyamatot ellenőriznek

 

A társaság működésével összefüggő munkavédelmi feladatok ellátásáért, valamint az új atomerőművi blokkok kivitelezésével, a beruházási területtel kapcsolatos munkavédelmi feladatok ellátásáért a Program Igazgatósághoz tartozó Program HSE Osztály felel. Az osztály munkatársai folyamatosan a területen vannak, figyelemmel kísérik az ott zajló tevékenységeket, s ha kell, beavatkoznak, segítenek, sőt a munkavégzést is leállítják, amíg a biztonságos munkavégzés feltételei nem teljesülnek. A „mindenkit hazavárnak” vezérelv érvényesül – amikor a HSE szakemberek, vizsgálnak, szóvá tesznek valamit, nem a felelőskeresés a cél, hanem az, hogy megelőzzék az esetleges baleseteket. Amennyiben ilyen következményekkel jár egy folyamat, megvizsgálják, feldolgozzák, hogy egy hasonló szituáció elkerülhető legyen.

 

Minden alvállalkozóra, munkavállalóra egyaránt szigorú szabályok érvényesek

 

Nemcsak a társaság saját munkavállalóira, hanem a beruházás alvállalkozóira is ugyanazok a szigorú követelmények vonatkoznak a munkavédelem terén, ezért minden újonnan a munkába becsatlakozó cég írásban megkapja a kivitelezés biztonságára vonatkozó előírásokat, illetve részt kell vennie egy prestart meetingen, ahol tájékoztatják az alapvető munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályokról. A Paks II. Zrt. a fővállalkozóval karöltve mindent elkövet azért, hogy ezek a követelmények érvényesüljenek. Az atomerőmű-építés során mindezt megfűszerezi az, hogy ez egy nemzetközi beruházás, azaz különböző nemzetiségű, kultúrájú emberek munkáját kell összehangolni és az elvárt szintre emelni HSE szempontból is. Ennek titka – akárcsak a saját munkavállalóknál – az oktatás, felkészítés és a folyamatos tájékoztatás annak érdekében, hogy az így szerzett ismereteket a dolgozók egy váratlan szituációban alkalmazni tudják. A másik kulcs a tervezettség, ugyanis a rögtönzés potenciális veszélyforrás.

 

Magasban végzett munka az építési-szerelési bázison

 

Számos olyan helyzet van, amikor nemcsak azt tervezik meg pontosan, hogy ki mikor hol van és pontosan mi a feladat, hanem rendkívüli munkavédelmi oktatást is tartanak a tevékenység speciális, unikális mivolta miatt. Erre volt példa a közelmúltban a projekt első nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda érkezése. Már a szállítás folyamán tartottak megbeszélést a fővállalkozóval, ahol tisztázták, mikor, hogyan érkezik, hogyan fogadják, munkavédelem szempontjából kinek mi lesz a feladata. Az ütemezés alapján összesítették a feladatokat és az azokra vonatkozó munkabiztonsági előírásokat.

 

A zónaolvadákcsapda kidaruzása az atomerőmű kikötőjében

 

Minden, a helyszínen munkát végző, illetve tartózkodó személynek részt kellett vennie egy feladat- és területspecifikus munkavédelmi oktatáson, illetve mindennap tartottak munkaindító megbeszélést, ahol ez kiemelt téma volt. Az elemeire szedett, összességében több mint 730 tonna tömegű biztonsági berendezés vízi úton érkezett a Paksi Atomerőmű hidegvizes csatornájára. A területeket gondosan körülhatárolták, tekintve, hogy nagy teher emelését végezték, ráadásul mindezt építési területen.  A teherhajóról az emelési tervet követve daruzták le az egyenként is nagy tömegű elemeket és szállították a tárolási helyszínre fennakadás- és balesetmentesen, iparági együttműködésben. A Paks II. Zrt., a fővállalkozó ASE, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az MVM Ovit Zrt. és az osztrák Danube Shipping Management Service GmbH szakemberei közösen dolgoztak ezen a kiemelt feladaton.

 

A zónaolvadék-csapda legnagyobb, 135 tonnás elemének szállítása

 

Akárcsak egy nagyberendezés kidaruzása és a nagy méretű, nagy tömegű elemek mozgatása, szállítása, úgy az éjszakai munkavégzés is különös figyelmet igényel munkavédelmi szempontból is. Az új atomerőművi blokkok területén éjszaka is dolgoznak a talajszilárdító gépek és azok kezelői, kiszolgálói. Mivel normál körülmények között a munkavégzés nappal történik, az ember szervezete is ehhez alkalmazkodik, éjszaka a figyelme csökken, az éjszakai munkavégzés sokkal több kockázatot rejt, nagyobb szervezést, figyelmet igényel mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről.

 

Talajszilárdítás az 5-ös blokk területén

 

A HSE tevékenység akkor hatékony, ha a felsővezetés mögötte áll, ha elfogadják, hogy az ember az első, ha a munkavédelmisek néha lassítják, netán leállítják a folyamatokat. A Paks II. projekt menedzsmentje is osztja azt a véleményt, hogy ez sokkal kisebb gondot jelent, mint egy nem várt esemény, ami balesetet, egészségkárosodást okoz, a hírekbe kerülve pedig a vállalat és az ágazat számára reputációromlást eredményez.

A Paks II projektben a hazainál szigorúbbak az előírások
  • A munkaterületen kötelező a hosszúujjú póló jól láthatósági mellénnyel vagy jól láthatósági csíkot tartalmazó hosszúujjú, UV-szűrős póló.
  • Előírás a többször használható, elemekből összeállítható kerítés alkalmazása a munkaterületek lehatárolására szalag helyett.
  • A könnyebb beazonosítás érdekében eltérő színű sisakot kell viselnie a projektvezetőnek, a munkavégzés irányítójának, a munkavállalónak, a HSE koordinátornak és a látogatónak.
  • A leesés elleni védelem kiemelt terület, ezért elvárás a biztosítására vonatkozó terv készítése az emelőkosaras eszköz használatánál, tetőn végzett munka során, utóbbinál tanúsított zuhanásgátló rendszert kell kialakítani.

Galéria

AktuálisPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.Paks

Hírlevél

Hirdetés