2024.03.19, Kedd

Mi épül?

ZÁÉV Építőipari Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.Mi épül?stadionépítéssportberuházásokSzombathelyinterjú

Alpinisták és lángvágók is segítették a Haladás-stadion születését

magyarepitok.hu

2018.01.01. 10:00 - Szabó Ákos

Háromdimenziós geodéziai felmérésre és nagyon komoly mérnöki tudásra volt szükség az új szombathelyi stadion különleges tetőfedőjéhez.

Hirdetés

Mintegy másfél év alatt készült el a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. konzorciuma a szombathelyi Haladás Sportkomplexummal, a nyugat-magyarországi régió egyik legjelentősebb sportberuházásával. A több mint 15 milliárd forintos óriásprojekt részleteiről Strobl Ákost, a ZÁÉV főmérnökét kérdeztük.

Nem csupán egy új stadion és szabadidőközpont kialakítása volt a ZÁÉV és a Swietelsky feladata Szombathelyen, a kivitelezők először a régi Rohonci úti futballstadion lebontásával kezdték a munkát. Rögtön itt, a fejlesztés első szakaszában innovatív megoldásokra volt szükség, hogy minél gyorsabban elkészülhessenek a bontással, és elkezdhessék az alapozási munkákat – derült ki Strobl Ákos szavaiból.

 

 

Lángvágóval gyorsították a bontást

Sikerült két hónap alatt elvégezniük az eredetileg három hónaposnak becsült feladatot. „Munkánk gyorsítása érdekében a bontási technológiát úgy választottuk meg, hogy a folyamat a lehető legnagyobb mértékben gépesítve legyen – fejtette ki Strobl Ákos. Négy darab, 58 méter magas világítási oszlopot szinte úgy bontottunk el, mintha fákat vágtunk volna ki, azzal a különbséggel, hogy fűrész helyett lángvágót használtunk” – írta le a folyamatot a szakember, megjegyezve, hogy mindez a statikus tervező technológiai utasításainak szigorú figyelembevételével történt.

 

 

27 ezer köbméter betont építettek be

A bontási feladatok végével megkezdődhetett a 22,3 ezer négyzetméteres nettó alapterületű Haladás Sportkomplexum felépítése. A 9 ezer fő befogadására képes UEFA IV-es besorolású stadion mellett egy 3600 négyzetméteres, kétszintes multifunkciós sportcsarnokot és egy 300 négyzetméteres kiállítóteret is kialakítottak. A sportcsarnok földszintjén súlyemelésre, birkózásra, ökölvívásra is van lehetőség, az emeleten pedig röplabdára, kosárlabdára, kézilabdára és futsalra alakítottak ki helyszíneket.

„A létesítménybe mintegy 27 ezer köbméternyi betont, 1800 tonna betonacélt építettünk be, 185 ezer téglát használtunk fel a kivitelezés során” – mutatott rá a fejlesztés léptékére a ZÁÉV vezető mérnöke. „Volt, hogy 650-en dolgoztak egyszerre az építkezésen, összesen 3500 szakember vett részt a kivitelezésben.”

 

 

Alpinisták szerelték fel a stadion fedőrétegét

Strobl külön kiemelte a stadion fedésére használt egyedi ponyvát, amelyet a győri Graboplan Kft. szállított az építkezéshez, és 21,6 ezer négyzetméteren szerelték fel az acélszerkezetre. A több mint 35 éves élettartamú fedőanyag PTFE (más néven teflon) polimerből készült, a pontos szabásminta elkészítéséhez pedig a teljes acélszerkezet háromdimenziós geodéziai felmérését el kellett végezni – fejtette ki a szakember. „Nagyon komoly mérnöki tudást igényelt, hogy háromdimenziós felületre a ponyvát gyűrődésmentesen ki lehessen feszíteni. Figyelembe kellett venni mind a ponyva anyagának rugalmasságát, mind az acélszerkezet mozgását, illetve a különböző meteorológiai terhek hatásait is – írta le Strobl Ákos.

„Emberfeletti teljesítmény volt a nyári hőségben alpinista technikával 15-20 méter magasan felhelyezni ezeket a membránokat.”

 

 

Közel párhuzamosan zajlott a tervezés és a kivitelezés

A beruházás szakmailag abban is kiemelkedő volt, hogy a tervezési és kivitelezési munkát igyekeztek közel párhuzamosan elvégezni. Nemcsak a bontási munkálatokat kellett végrehajtani a teljes körű szakmai felkészültséget igénylő fejlesztésben, hanem a kivitelezési tervet is el kellett készíteni.

„Az első évben jellemző volt, hogy az elkészült terveket a jóváhagyás után már másnap kivitelezték, ez különösen igaz volt a szerkezetépítésre – mutatta be az építkezés hétköznapjait a szakember. Ez a feszített munkatempó mind a tervezőkre, mind a helyszíni irányító kollégákra a szokásosnál is nagyobb terhet rótt” – emelte ki Strobl.

 

 

A konzorcium 2016. január 20-án vette át a munkaterületet, a műszaki átadás után a használatbavételi engedélyt 2017. október 13-án adta át a kormányhivatal a kész létesítmény ellenőrzése után. Az ünnepélyes megnyitót november 8-án szerdán rendezték meg, ahol Strobl Ákos a ZÁÉV képviseletében, Madácsi Zoltán projektigazgató pedig a Swietelsky nevében közösen adta át a komplexum kulcsát Puskás Tivadar szombathelyi polgármesternek.

Szabó Ákos

Galéria

ZÁÉV Építőipari Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.Mi épül?stadionépítéssportberuházásokSzombathelyinterjú

Hírlevél