2024.03.29, Péntek
A szerkezetépítés magasiskolája: elérte a 120 méteres magasságot a MOL Campus
Fotók: Market Építő Zrt.

A szerkezetépítés magasiskolája: elérte a 120 méteres magasságot a MOL Campus

magyarepitok.hu

2021.06.02. 16:30 - Gyöngyösi Klaudia

A Market Építő Zrt. és leányvállalata a Moratus Szerkezetépítő Kft. egyedi megoldásokkal, képzett, felkészült és jól szervezett szakmai csapattal, több ezer mérnöki munkaóra befektetésével az előirányzott terveknek megfelelően halad a MOL Campus építésével.

Hirdetés

A MOL Campus toronyépülete 2021 április végén a zárófödém betonozásával elérte a 120 méteres magasságot. Az alaplemez alsó síkjától a zárófödém tetejéig mérve 136 méter magas, összesen 33 emeletes létesítmény tartószerkezete 18 hónap alatt készült el. Ahogy azt már korábban megírtuk: a BudaParton épülő székház generálkivitelezője a Market Építő Zrt., a szerkezetépítési munkákért leányvállalata, a Moratus Szerkezetépítő Kft. felel. A tartószerkezet építése 2019 novemberében-decemberében a toronyépület alapozásával vette kezdetét, ennek a munkafázisnak a keretében egy 220-320 cm vastag alaplemez épült.

Fotók: Market Építő Zrt.

A kivitelezés során az első jelentős műszaki mérföldkövet az alaplemez betonozása jelentette. A betonozási feladat során a 4.500 m3 volumenű alaplemez egy ütemben, négy betonpumpával, 45 órás folyamatos betonozással, 626 mixerforduló segítségével épült meg, négy műszakban összesen 50 fő műszaki irányító vezetésével.

A feladat teljesítése során kiemelt figyelmet kapott a minőségbiztosítás.

Az építési helyszínre telepített betonlaborban minden egyes mixernél külön-külön vizsgálták a betonkeverékre vonatkozó paraméterek teljesülését, továbbá a tömegbetonokra vonatkozó szakirodalmi ajánlások alapján 27 ponton „just in time” mérték az alaplemez belső hőmérsékletének fejlődését. A betonkeverék terítése hat rétegben történt az egyes rétegek különböző mértékű, előre tervezett és szakirodalmi adatok alapján modellezett kötéskésleltetésével. A beton beszállítását a Betonpartner Kft. és a Frissbeton Kft. konzorciuma végezte.

 

2020 januárjában már megkezdődött a szerkezetek építése

Az alaplemez betonozását követően 2020 januárjában kezdődött az alépítményi szerkezetek, majd 2020 áprilisától a felszerkezet kivitelezése. A négy pinceszint, továbbá a földszint és az első két emelet hagyományos zsaluzási technológiával épült meg. Az első hét emelet megvalósításával párhuzamosan – magyar mérnökök koprodukciójával – zajlott az európai viszonylatban is kiemelkedő méretű kúszózsaluzat tervezése, gyártása és előszerelése, mely 6 hónapot vett igénybe.

Az egyenként 200 tonna súlyú, Doka SKE50 és SKE100 típusú, 24-24 hidraulikával mozgatott automata kúszórendszerek előszerelését, telepítését és működtetését a Moratus Kft. saját műszaki és fizikai állományával végezte a Doka magyar és osztrák szerelésvezetői segítségével.

A kúszózsaluzatok a hagyományos zsaluzatokkal szemben egy komplex acélszerkezethez hasonlítanak, melyek függőleges acéloszlopokból, vízszintes acélgerendákból és ferde acél merevítőrudakból, továbbá függesztett falzsalu elemekből és acél-fa platformokból állnak. A telepített zsalurendszerek több ezer darab különböző típusú elemből állnak össze, melyeket 25 000 darab nyomatékra húzott csavar tart össze.

A toronyházak építésének elengedhetetlen technológiai megoldása – a kúszózsaluzatokhoz hasonlóan – a szélpajzsok alkalmazása, melyek lehetővé teszik nagy magasságban is a leesésgátolt, széltől védett, biztonságos és folyamatos munkavégzést. A MOL Campuson 2020 októberében a 11-12. emeletek építésével párhuzamosan került sor a homlokzatra függesztett, 3,5 szintmagasságot átfogó, 14,40 méter magas pajzselemek telepítésére is.

 

Világszinten is egyedülálló megoldást alkalmaztak

A szélpajzs tervezése és telepítése során a legnagyobb kihívást a toronyépület keleti homlokzatán megjelenő 9 méter szélességű födémkontúr váltások okozták. A tárgyi födémszakaszok kontúrjának folyamatos be- és kiugrásai nem tették lehetővé a pajzselemek felakasztását és megvezetését a födémszéleken, így az érintett szakaszt védő, összességében 120 m2-es felületű pajzselemek a világon egyedülálló módon 12 méter hosszú, egyedi tervezésű, nagyszilárdságú homlokzati acél kiváltógerendákon kúsztak felfelé.

A toronyépület kivitelezését két toronydaru szolgálja, melyek végleges horogmagassága 155, illetve 165 méter, így ezek a Magyarországon jelenleg telepített legmagasabb toronydaruk. A daruk pozíciójának meghatározása, alapozási módjának kiválasztása, valamint a daruk kúszásának és épülethez történő kikötésének technológiai tervei mind-mind szakkivitelezői hatáskörbe tartoznak és részletekbe menő szakmai ismereteket követelnek.

A tartószerkezet építéséhez kacsolódóan állandó kihívást jelentő feladat a szakemberek számára a ferde síkú homlokzatot lekövető 1 és 3 fokos dőlésű pillérek kivitelezése, a 143 méter magas homlokzati vasbeton falak 2,5 cm-es síkpontosságágának biztosítása, valamint a geodéziai munkák megszervezése, beleértve a mérési hibák folyamatos javításának módszertanát.

A Market Építő Zrt. és leányvállalata a Moratus Szerkezetépítő Kft. egyedi megoldásokkal, képzett, felkészült és jól szervezett szakmai csapattal, több ezer mérnöki munkaóra befektetésével az előirányzott terveknek megfelelően halad a MOL Campus építésével.

Galéria

Best PracticesMarket Építő Zrt.Moratus Kft.innovációBest PracticesMOL CampusBudapest

Hírlevél

Hirdetés