2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Óriási acéltojással jön létre Kecskemét új campusa
uni-neumann.hu

Óriási acéltojással jön létre Kecskemét új campusa

gongradio.hu, magyarepitok.hu

2018.11.28. 17:28 - Almási Krisztina

A ZÁÉV már a beltéri munkákat végzi az oktatási épületen, mely intelligens árnyékolórendszerrel, környezetbarát fűtéssel és napelemekkel épül meg.

Hirdetés

Helyszínbejárást tartottak a kecskeméti egyetem épülő campusán – derült ki a helyi Gong Rádió tudósításából. A Neumann János Egyetem új központja öt épülettel jön létre, a projekt első ütemében a ZÁÉV Építőipari Zrt. az oktatási épületet kivitelezi.

uni-neumann.hu


Tőzsdei helyzeteket imitál a legérdekesebb rész

A riportból számos részlet derült ki a 242 helyiséggel létrejövő oktatási épületről, mely a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (Kedo) beruházásában születik meg. A tanszéki részében több mint 70 iroda található majd, emellett lesz egy oktatási része, ahol tantermek, szemináriumi helyiségek és előadók kapnak majd helyet.

Az objektum érdekessége a 13 méter magas, tőzsdetojás elnevezésű oktatóterem lesz, amelyet a nagy aulatérbe fognak felfüggeszteni. A tojás alakú acélszerkezet mindennel együtt 88 tonnát fog nyomni. Három méterrel az aulaszint felett lesz az alja, tehát el lehet majd sétálni alatta. A tojásban két oktatótermet alakítanak ki. Lesz egy úgynevezett tőzsdeterem, ahol 24 hallgató tud majd egyidejűleg tőzsdei folyamatokat imitálva tanulni, az alsó szinten pedig egy kisebb tabletterem lesz.


Három elem is biztosítja a zöld működést

Ahogy azt korábban is jeleztük, az épület már szerkezetkész, ősszel és télen többek közt az alábbi munkák zajlanak az építkezésen:

  • az erős- és gyengeáramú munkák,
  • burkolások,
  • a tűzjelző rendszer kiépítése,
  • a falak és mennyezetek lezárása,
  • belsőépítészeti munkák,
  • az oktatási technika és audiovizuális technológia kiépítése,
  • homlokzati lamellás árnyékolórendszer felhelyezése.

Az intelligens árnyékolórendszer a napsugárzástól, az időjárási körülményektől és a bent tartózkodók létszámától függően nyitja és zárja majd a lamellákat, segítve ezzel az épület hűtését és az energiaigény csökkentését. Fűtésként megújuló energiát használnak majd napelemek és napkollektorok formájában. Az oktatási épületre napelemek kerülnek fel.


Felveszik a versenyt a fővárossal

A riportban a beruházó Kedo Zrt. projektmenedzsere, Tarnóy Anna az alábbi adatokkal érzékeltette az építkezés méreteit:

  • A 15 ezer négyzetméteres területen összesen 14,5 ezer tonna betont építettek be eddig, amely több mint 10 ezer személygépkocsi súlyának felel meg.
  • Az épület körül mintegy 8 kosárlabdapálya méretű üvegfelület található.
  • Gyengeáramú kábelből 20 kilométernyit, erősáramú kábelből több mint 37 kilométernyit fektettek le, ami annyi, mintha távolságban Kecskeméttől Cegléd utánig tartana.

A tervezett átadási határidő jövő év június 15-e. "Az új komplexummal az építtető célja, hogy a régióban továbbtanulni szándékozóknak olyan színvonalú helyet biztosítson, ami felveszi a versenyt akár a fővárosi intézményekkel is" - derült ki a projektmenedzser szavaiból.

ZÁÉV Építőipari Zrt.Iparági hírekKecskemétoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés