2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Átadták a Nyíregyházi Állatpark India-házát
Fotók: Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.

Átadták a Nyíregyházi Állatpark India-házát

MTI, magyarepitok.hu

2021.05.26. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Ke-Víz munkájával megépült India-ház a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be, van benne például mangrove mocsár és cápamedence is.

Hirdetés

Év elején számolt be lapunk arról, hogy elkészült az India állat- és növényvilágát bemutató India-ház a Nyíregyházi Állatparkban, melyet a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. kivitelezett. Múlt héten pénteken pedig átadták a 820 millió forintból felépített létesítményt a nyírségi megyeszékhelyen. A generáltervezői feladatokat a Gav-Art Stúdió Kft. végezte el.

Az eseményen Kovács Ferenc, a város polgármestere rámutatott, hogy az állatparki fejlesztési csomag újabb beruházása fejeződött be, és egyben elindult a következő, a jégkorszak világát bemutató, 6,3 milliárd forint összértékű beruházás első ütemének kivitelezése is.

A 2015-ös megállapodásban rögzített fejlesztési csomagból eddig négy beruházás, a park látogatócentruma és új bejárata, a hópárduckifutó, az országban egyedülálló állatkerti szálloda, a Pangea Hotel, valamint a park ökológiai sétánya készült el.

Fotók: Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.

Indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhely épült

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarországon még nem volt akkora vidéki állatkerti fejlesztés, mint amilyen néhány évvel ezelőtt Nyíregyházán elkezdődött.

A parknak a szórakoztatás mellett fontos küldetése az állatkerti szakmaiság magas szinten tartása, az India-ház éppen ezt a kettősséget szolgálja - fejtette ki. Mint mondta, a látogatótérben egyrészt megpróbálják feleleveníteni India hangulatát és motívumait, másrészt az épületben kapott például helyet Európa legkorszerűbb, indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhelye.

Ebből az állatfajból alig kétezer él a világban, közülük három példány itt él Nyíregyházán - hívta fel a figyelmet az igazgató, hozzátéve, hogy az indiai orrszarvúk veszélyeztetettsége még a közismert óriáspandákénál is nagyobb.

Mangrove mocsár és tengervizes medence

A száz százalékban hazai és uniós támogatás segítségével megépült India-ház a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be, van benne például mangrove mocsár és cápamedence is. A bemutató területén a kisebbik részt a mangrove mocsár, a nagyobbat a tengervizes medence foglalja el, de a közönség számára elérhető lesz a medence alsóbb szintje, ahonnan akril betekintőkön keresztül lehet majd a vízalatti látványban gyönyörködni.

A kívülről domborművekkel díszített épületben helyet kapott egy többfunkciós oktató- és közösségi tér, illetve egy élőnövényes dekorációval, indiai motívumokkal és műsziklákkal díszített terem. A beruházás részeként a park működésének segítésére egy többfunkciós raktár is megépült. Az épület nettó területe 1065 négyzetméter + 327 négyzetméter (külső és belső tér).

Infra panelek és hüllő fények biztosítják a téli világítást és meleget

A látogatótér 60 férőhelyes, attraktív, többfunkciós oktató és közösségi térként szolgál, mely növényekkel gazdagon díszített. A csupasz felületeket indiai motívumokat tartalmazó domborművekkel borították, amelyből elérhető a tengerparti táj a mangrove parttal és a cápamedencével, illetve egy külön egység, a teknős bemutatók rendszere.

A szirtcápa - mangrove bemutatónál a látogatók lejuthatnak a medence alsóbb szintjére, ahonnan a víz alatti élmény is eléjük tárul akril panel betekintőkön keresztül. Itt a maximális vízmélység 2 méter, de döntően csupán 50-100 centiméter. A szárazföldi teknős bemutatókat a látogatótérben a központi épületrészen a látogatói közlekedő két oldalán helyezték el. A terráriumokban infra panelek, valamint hüllő fények biztosítják a téli világítást és meleget.

Az orrszarvú bemutató terem 5 méter magas, 100 négyzetméter szárazfölddel, aljzatbetonnal szerelve készült. A terem közepén végighúzódik egy 30 négyzetméteres medence. A terem hátsó feléhez, a medencéken túl, három darab, 40 négyzetméteres boksz tartozik. A bokszok műgyanta burkolatúak, amely 2 méter magasan minden függőleges betonfalra is felhordásra került.

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.NyíregyházaállatkertGav-Art Stúdió Kft.

Hírlevél

Hirdetés