2024.03.19, Kedd
A jégkorszakba repít vissza a Ke-Víz új munkája
Fotó: Kohut Árpád, sostozoo.hu Egy korábbi fejlesztés fotója a Látogatócentrum építéséről és Hópárduc kifutó kialakításáról

A jégkorszakba repít vissza a Ke-Víz új munkája

magyarepitok.hu

2021.01.11. 07:50 - Kalácska-Nagy Nóra

Az egyedi attrakciók révén Sóstó és Nyíregyháza turizmusa is hosszú távon profitálhat.

Hirdetés

A Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. kivitelezésével valósul meg a Nyíregyházi Állatpark új fejlesztése. A projekt során elkészül a jégkorszak interaktív állatbemutató I. üteme – derült ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházás a Modern Városok Program keretében nyújtott támogatásból valósul meg mintegy 6,3 milliárd forintból.

A Nyíregyházi Állatparkba tervezett új komplexum minden elemében megvalósítja a program szerinti jégvilág széles körű, interaktív bemutatását. Illeszkedik a már kialakult állatkerti épített és természeti környezetbe, és folytatja a kialakult tematikus állatbemutatási elvrendszert. Emellett olyan élménydús, teljesen egyedi attrakciót nyújthat, amely tovább generálhatja az ide irányuló turizmust, így Sóstó és Nyíregyháza városa is hosszú távon profitálhat a fejlesztésből.

 

A jegesmedvék új medencét kapnak

A beruházás egy több mint 236 ezer négyzetméternyi területen helyezkedik el, az új építésekkel megvalósul a jégkorszak épület, melynek nettó alapterülete összesen csaknem 5300 négyzetméter lesz, ezenkívül felépítenek egy takarmánykonyhát több mint 230 négyzetméteren, a külső kifutók pedig több mint 1800 négyzetmétert foglalnak el.

A főépület pince részében a meglévő jegesmedve és pingvin medence mellett egy új jegesmedve medence épül betekintő üvegablakkal.

A főépület földszintjén éttermet alakítanak ki látványkonyhával és fagylaltozóval, valamint itt helyezkedik el két látogatói tér és négy iroda szociális helyiségekkel.

 

Sirály és lúd, nyérc, valamint sarki róka is új helyre talál

A pingvinek kapnak egy belső kifutót, egy telelőt és négy elkülönítő helyiséget, valamint egy külső kifutót medencével. A jegesmedvék szintén gazdagodnak egy belső kifutóval, amely medencével ellátott, két külső kifutóval, továbbá egy elkülönítővel és öt box-szal. A már meglévő jegesmedve kifutót átalakítják.

Ezen a szinten helyet kap továbbá sirály és lúd, nyérc, valamint sarki róka kifutó, mindezekhez medencét is kapcsolnak.

Gondoskodnak még hat darab akváriumról és egy akvárium-panoptikumról biztonsági üveggel. Végezetül itt helyeznek el egy sarkvidéki klímakamrát, illetve mozgólépcső támogatja majd a látogatók közlekedését.

A takarmánykonyha épület pincéjébe két sókeverő medencét raknak, míg a földszinten alakítják ki magát a takarmánykonyhát. A főépület emeletén tíz gépészeti tér létesül öt darab, egyenként 100 kiloWatt teljesítményű gázkazánnal és 11 légkezelő szellőztető rendszerrel.

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés