2024.04.18, Csütörtök
Hazánkban egyedülálló mászóterem épült az elhagyatott kőbányai magtárakból
Fotó: Pintér Márta

Hazánkban egyedülálló mászóterem épült az elhagyatott kőbányai magtárakból

magyarepitok.hu

2021.05.12. 13:34 - Kolinek Nóra

Közel 20 éve használaton kívüli épületek hasznosítását támogatta az ingatlant tulajdonló Indotek Group a fővárosban.

Hirdetés

Megnyitotta kapuit az Indotek Group kőbányai, korábban sör- illetve konzervgyárként is funkcionáló telephelyén, a Maglódi út 47. szám alatt a MAG47 mászóközpont – olvasható a beruházó, a MAG47 közleményében. A termet két korábbi ipari magtár épületéből alakították ki, így földrajzi és ipartörténeti okból is adta magát a MAG47 elnevezés.

Az Indotek Group elkötelezett az értékmentés, valamint a leromlott állapotú ingatlanok felújítása mellett, így üdvözölte a mászóközpont fejlesztését – írták.

A barnamezős beruházás eredményeként közel 20 éven át használaton kívül lévő épületeket hasznosítottak.

Az 500 millió forint értékű magánberuházás tervét, illetve megvalósítását az Indotek Group mellett a Kőbányai Önkormányzat és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda is üdvözölte. Utóbbi szervezet a finanszírozást tekintve is segítséget nyújtott: Révész Máriusz kormánybiztos 50 millió forint támogatást ítélt a projekt számára. Az építkezési munkálatok 2020 februárjában kezdődtek, a próbaüzem 2021 márciusában indult.

Fotók: Indotek Group

 

A komplexumban multifunkcionális rendezvénytermet is kialakítanak

A két épületből álló MAG47 mászóközpont Magyarország egyetlen olyan sportmászó komplexuma, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászás világszínvonalon űzhető.

A munkálatok során az összesen 2300 négyzetméter hasznos alapterületű épületek teljes − többek között új tetőszerkezetet, illetve napelemek felhelyezését is magába foglaló − felújításon estek át. Emellett a központ egésze légkondicionált, a két mászóterem pedig padlófűtéssel is felszerelt.

Az alacsonyabb épület háromszintes:

• a szuterénszinten a boulder terem megnyitása a második ütemben történik (magassága 5 méter, alapterülete közel 450 négyzetméter);

• a fogadószinten található a recepció, az öltözők, a kávézó, valamint két kisebb helyiség masszázs, illetve oktatási célokra;

• az emeleten irodák, az alpintechnikai oktatóterem és multifunkcionális, két részre osztható rendezvényterem található, amely több mint 70 fő befogadására alkalmas.

A magasabb épület a sportmászó és ipari alpintechnikai oktató terem. A galérián a mászók 9 és 11 méter magasságú utak közül választhatnak. A galérián és a fölötte található acélszerkezeteken épült meg az ipari alpinisták egyik gyakorló helye. A terem padlószintjétől számítva a nagyfalak 17 méter magasak, az áthajlásoknál több mint 20 méter is mászható.

 

A központ az ipari alpintechnika oktatásban piacvezető pozíciót kíván betölteni

Az épület külső falain sportmászó utakat, valamint via ferrata gyakorló és oktató utakat alakítanak majd ki.

A két épület között egy 26 méter magas torony található, amelynek belső lépcsőháza és külső oldala kiváló helyszín ipari alpintechnikai gyakorlásra és rendezvények megtartására.

A beruházás eredményeként Magyarország első olyan mászóközpontja jött létre, amely az IFSC (Sportmászás Nemzetközi Szövetsége) előírásainak megfelelő, két párhuzamos úttal, megfelelő dőlésszöggel, speciális falkialakítással rendelkező gyorsmászó úttal is várja a látogatókat.

A központ emellett az ipari alpintechnikai oktatás területén is piacvezető pozíciót kíván betölteni, mind az oktatás minőségét, mind a résztvevők számát tekintve.

Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy 

ez a projekt a sport iránti szeretetről, kitartásról, egy lehetetlennek tűnő álom megvalósításáról szól, és például szolgálhat más vállalkozások számára is.

Mi épül?Indotek GroupsportberuházásokmászóteremmászófalBudapestKőbánya

Hírlevél

Hirdetés