2024.03.19, Kedd
Látványos szakaszhoz érkezett a Nemzeti Atlétikai Stadion építése - videó
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Látványos szakaszhoz érkezett a Nemzeti Atlétikai Stadion építése - videó

magyarepitok.hu

2021.08.03. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A ZÁÉV-Magyar Építő konzorciumával épülő Nemzeti Atlétikai Stadion lassan elnyeri formáját, beemelték az első acél tetőszerkezeti elemet.

Hirdetés

Lapunk folyamatosan beszámol a Nemzeti Atlétikai Stadionnál folyó munkálatokról, legutóbbi cikkeinkben a szerkezetépítés folyamatáról, illetve a gyalogoshíd legérdekesebb előkészítő munkáiról informáltuk olvasóinkat.

A 2023-as Atlétikai Világbajnokságra készülő létesítmény munkálatai most komoly mérföldkőhöz érkeztek:

Beemelték az első, előszerelt acélszerkezeti elemet 2021.07.12-én.

A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. A projekt lebonyolító – műszaki ellenőre a Főber Zrt. – Óbuda-Újlak Zrt. konzorcium. A szerkezetépítés feladatait három cég látja el, az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.-n kívül jelen van még a Bayer Construct Zrt. és a Gedi Építő Kft. is, mint szerkezetépítők. A generál tervezési munkálatokat a NAPUR Architect Kft. végezte. 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Lánctalpas daruval emelik be a közel 100 tonnás szerkezeteket

A nemzetközi szinten is kiemelkedő technológiai megoldásokkal megtervezett, újdonságnak számító tetőszerkezeti elem helyére emelésével látványos folyamatok indulhatnak meg a kivitelezésen. A képzett szakemberek által beemelt gyémánt alakú acél elemből az év végéig további 47 darab kerül a helyére, mely által a létesítmény elnyeri majd végleges formáját.

A szerelési technológiának köszönhetően zavartalanul és gördülékenyen tud haladni a tetőszerkezet kivitelezése, a többi munkafázissal párhuzamosan. Minden elemet a helyszíni összeszerelést követően egy erre a feladatra használt, kifejezetten nagyméretű áruk szállítására alkalmas SPMT járművel juttatnak el egy speciális lánctalpas daruhoz, amely segítségével kerülnek végleges helyükre a közel 100 tonnás tetőszerkezetek.

Az acél és a kábeltető szerkezet megvalósításáért a KÉSZ Csoport felel.

A KÉSZ Csoport tagvállalatai, ezen belül a KÉSZ Metaltech Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. felel az acél és a kábeltető szerkezet megvalósításáért egészen a gyártmánytervezéstől a technológiai tervezésen át, a gyártásig és a kivitelezésig a cégcsoport stratégiai partnerével, a bim.GROUP-pal. Az együttműködésnek köszönhetően például az acél tetőszerkezet egy nemzetközi szinten is kiemelkedő megoldásként valósul meg.

A projekt gyártmánytervezése december óta aktívan zajlik. Az acélszerkezetek speciális technológiával készülnek, és a gyártásuk másfél hónappal ezelőtt kezdődtek meg a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kecskeméti gyárában.

A projekt előkészítési csapatában jelenleg több, mint 30 fő vesz részt, kiegészítve angol, német, olasz, svájci és cseh szakértőkkel. A helyszínen 34 fővel dolgozik a KÉSZ Csoport, ami a csúcsidőszakban a 80-90 főt is el fogja érni.

Stadion kivitelezési munkái

Az építkezés területén a monolit vasbeton szerkezetépítési munkák 75%-ban teljesültek, az előregyártott gerendák, pillérek, lelátó elemek elhelyezése 60%-ban szintén elkészült. Az üzemi szinten megkezdődtek az elektromos és gépészeti alapszerelési munkák az ehhez szükséges rétegrend kialakításokkal és vízszigetelésekkel együtt. Ezenkívül a stadion Duna felőli oldalán a mélyszivárgó, nagytömegű föld visszatöltések kompletten elkészültek.

 

Az árvízvédelmi vonal kivitelezési munkái

A támfalak vasbeton építési munkái, vízszigetelése, majd réteges föld visszatöltések elkészültek, a partvédelemhez szükséges kőszórási munkák pedig szakaszosan megkezdődtek.

Stadion főkapu kivitelezési munkái

A 40 méteres stadion főkapunál található a HÉV vasúti híd szerkezeti rendszere, amely egy ágyazat-átvezetéses, egynyílású, kéttámaszú, befogott, bordás vasbeton gerendahíd. Ennek felszerkezete és hídfői is a vasúti töltés 1:1.5 hajlásával közel párhuzamos geometriával lettek kialakítva, és kapuzatot formálnak az Atlétikai Stadion gyalogos főbejáratának.

A kéttámaszú, 40 méter fesztávú monolit vasbeton hídfelszerkezet betonozási munkái július hónapban, ütemterv szerint elkészültek. A pályalemez nehéz állvány zsaluzatába 570 tonna betonacél került beépítésre és C 55/67 -XC4 – XF ( H ) – XV1 ( H ) – 8 – SF2 CI0, 20 – 100 év minőségű betonnal készült a kibetonozása.

 

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Nemzeti Atlétikai StadionKÉSZ CsoportÓbuda GroupÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Bayer Construct Zrt.Gedi Építő Kft.NAPUR Architect Kft.

Hírlevél

Hirdetés