2022.01.26, Szerda

Hirdetés

Tervpályázatot írtak ki a magyar építészet múzeumára
Fotó: blog.hu

Tervpályázatot írtak ki a magyar építészet múzeumára

MTI

2021.09.05. 10:00 - Kolinek Nóra

A tervpályázatot teljes egészében az erre fejlesztett E-Tervpálya rendszeren belül bonyolítják le.

Hirdetés

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére.

"A kiemelt beruházássá nyilvánított projekt, az Építészet Ligete egyedülálló lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát" − olvasható az MMA pénteki közleményében.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9-11., az egykori BM Kórház területe, ahol jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll.

Ezeket integrálni szükséges a leendő főépületbe, amellyel együtt 2 400 négyzetméter kiállító-, műhely- és rendezvényterem, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek szolgálják majd ki az intézmény és a közönség igényeit.

 

A zöldfelületek hasznosításának tervezése is a pályázat része

Mint a közleményben olvasható, a tervezett épület jóval kisebb lesz az elbontott egészségügyi létesítményeknél, így a területen méretes zöldfelület marad. Ennek kezelése, valamint a meglévő növényállomány megóvása szintén a pályázat kiemelt feladata.

Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program.

A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere.

A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.

A tervpályázatot szeptember 6-án hirdetik meg, a pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8.; az eredmény közzétételének időpontja december 6. A tervpályázatot a Lechner Tudásközpont bonyolítja le, teljes egészében az erre fejlesztett E-Tervpálya rendszeren belül.

 

Mi épül?építészetMagyar Építészeti MúzeumBudapest

Hírlevél