2024.06.17, Hétfő
Elkészült a Kis-Balaton szomszédságában a turizmus új fellegvára
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elkészült a Kis-Balaton szomszédságában a turizmus új fellegvára

magyarepitok.hu

2020.09.22. 13:20 - Almási Krisztina

A mintegy 1300 négyzetméteres látogatóközpont a térség és a Kis-balaton környéki tájegység értékeit mutatja be kiállítások és különféle programok formájában.

Hirdetés

A mai napon ünnepélyes keretek között adták át a Kis-Balatonnál, Keszthely-Fenékpuszta térségében épült új látogatóközpontot, amely a a Szabadics-cégcsoporthoz tartozó Szabau Invest Kft. és a PossiBuild Kft. kivitelezésében készült el mintegy 1,2 milliárd forint értékű európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében. A Balaton-felvidéki Nemzeti Igazgatóság beruházásban ezen kívül a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely is megújult. A turisztikai központ alapkövét 2018 végén tették le.

A projekt keretében egy 1300 négyzetméteres látogatóközpont született, amely a Kis-Balaton kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett értékeit hivatott bemutatni.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A tájba illeszkedő, a mai kor igényeit szem előtt tartó, több funkciós épület a kiindulópontja lehet a Kis-Balaton élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráknak.

A központban helyet kap többek közt egy kiállítás, egy moziterem és különféle interaktív programok, melyek a tájegység élővilágához szorosan kapcsolódnak.

Ezen kívül a kiszolgáló funkciók – a tanösvény, a játszótér, az étterem, a bolt – is hozzájárulnak a látogatók kellemes időtöltéséhez.

A telken korábban csak az elismert ornitológusról, Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház állt, amely a kutatóknak és a nemzeti park igazgatóságának dolgozói részére biztosította a szükséges hátteret. A jelentős látogatói érdeklődésre épült a telek fennmaradó részére a most átadott látogatóközpont, amely a környék nevezetésségei és látnivalói iránt érdeklődőknek méltó infrastruktúrát, valamint információs és tájékozódási lehetőséget biztosít.

Az épület közepén egy tágas tér lett kialakítva, ahonnan valamennyi további helyiség - kiállítótér, mozi, büfé - elérhető.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az átadóünnepségen kifejtette: a látogatóközpont turistákat vonz, akik éttermekben, szálláshelyeken költenek, vagyis az ökoturizmusnak is van gazdasági jelentősége. "Amikor pedig külföldről hívunk ide turistákat, nemcsak a főváros látnivalóival vagy a termálfürdőkkel, hanem a természeti örökségünkkel is ide lehet vonzani őket" - tette hozzá.

 

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes beszédet mond a nyitóünnepségen
(Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)


Méltó emlékhelyet kapott a Tüskevár írója

A látogatóközpont mellett megújult a Fekete István Emlékhely is a Diás-szigeten, melyet az új látogatóközponttól indulva egy korszerű, elektromos meghajtású kisbusszal, háromszemélyes kenuval vagy négyszemélyes kajakkal is megközelíthetnek az érdeklődők.

Ugyancsak a Diás-szigeten rendezik meg nyaranta az évek óta sikeresen működő Holnapocska építőtábort a Szabadics Zrt. vezetője, Szabadics Zoltán ötlete alapján. A Szabadics amúgy is erősen kötődik a térséghez, miután a vállalat kivitelezésében válik teljessé húsz év után a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Szükség van a nemzeti parkok folyamatos fejlesztésére

Nagy István agrárminiszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben az Agrárminisztérium több mint 60 milliárd forintot fordított a természeti értékeink megóvását és bemutatását célzó közvetlen beruházásokra.

A már megvalósult és még folyamatban lévő csaknem 200 fejlesztési programnak köszönhetően több mint 300 ezer hektáron javul természeti területeink állapota és a természeti ismeretátadást szolgáló létesítményeink felszereltsége.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A nemzeti park igazgatóságok területén összesen 186, együttesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat mellett 64 bemutatóhelyet, 33 látogatóközpontot, 4 arborétumot és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlangot is működtetnek. Mindezeken felül 15 erdei iskolában ismerhetik meg a fiatalok gazdag természeti örökséget.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak (BFNPI) 38 ökoturisztikai létesítménye van, köztük a tihanyi Belső-tó partján álló Levendulaház, a tapolcai tavasbarlang és a bakonybéli Pannon Csillagda.

A Kis-Balaton térségében több mint 300-féle madár fészkel, köztük a hazai természetvédelem címerállata, a nagykócsag is. Az igazgatóság eddig 14 bemutatóhelyet és három látogatóközpontot tartott fent, ahol évente mintegy 450 ezer látogatót fogad - a most átadott látogatóközpont lett a tizenötödik.

A nemzeti parkok látogatószáma mára már meghaladja évente az 1,6 milliót, a hatalmas érdeklődés miatt szükség van a kínálat folyamatos fejlesztésére, megújulására is.

 

A látogatóközpont egyik belső tere (MTI/Varga György)

 

Galéria

Mi épül?KeszthelyKis-BalatonSzabadics Zrt.Szabau Invest Kft.Possibuild Kft.turizmusépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés