2024.07.17, Szerda
Új épülettel, korszerű eszközparkkal fejlesztik a Debreceni Egyetem mérnökképzését

Új épülettel, korszerű eszközparkkal fejlesztik a Debreceni Egyetem mérnökképzését

magyarepítok.hu

2023.11.28. 08:00 - Móré Levente

Pureco olajfogó termékek kerültek a Debreceni Egyetem épülő járműlabor parkjába.

Hirdetés

Számos fejlesztés érintette a Debreceni Egyetemet az utóbbi években. A Műszaki Kar épületeinek felújítása és bővítése után most újabb meghatározó, a műszaki oktatást és kutatás-fejlesztést elősegítő beruházás indul: a járműtechnikai képzéshez kapcsolódó új, többfunkciós – oktató, kutató és fejlesztő – laboratóriumának kialakítása. A projekt kivitelezését a HUNÉP Zrt. nyerte, a beruházáshoz pedig a Pureco Kft. csapadékvíz-tisztításához alkalmazható, olajleválasztó berendezéseit választották. 

 

 

A jövő autóiparára koncentrálnak

Központi szerepet tölt majd be a labor a térség járműipari beruházásaihoz kapcsolódó képzésekben és szorosan illeszkedik a Debreceni Egyetem műszaki-, természettudományi és technológiai területeket célzó stratégiai fejlesztési programjába. A Járműlabor a több mint 74 hektáros Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban épülő komfortos és jól felszerelt létesítmény lesz, amely képes kiszolgálni a mérnöki képzések elméleti és gyakorlati oktatásának eltérő jellegű igényeit is.

A mintegy 2700 négyzetméternyi alapterületű épületben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott oktatótermek, gépjármű szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek is helyet kapnak. 

 

 

Kiemelt szempont a környezetvédelem

Az épület keleti részén létesítendő „aknás szerelőműhely” helyiségben olajszármazékokkal szennyezett csurgalékvíz előkezeléséhez a Pureco biztosított saját fejlesztésű acél és vasbeton olajfogókat. Az olajleválasztó előtti aknát kis mélységű iszaptérrel kellett kialakítani, így a befolyó csővégre visszatorlódás-gátló volt szerelhető. A Pureco által szállított, iszapfogóval ellátott olajleválasztó saját fejlesztésű vasbeton tartályos berendezés, amelynek teljesítménye 6 l/s, tisztítási határértéke pedig 2 mg/l SZOE.

Hagyományos technológiák ötvözésével nyújt jó hatásfokú teljesítményt a berendezés, amelynek működéséhez nem szükséges hozzáadott energia vagy vegyszer. A beépített biztonsági szerelvény pedig az üzemeltetőt védi a véletlen környezetszennyezés következményeitől, megakadályozza a vízgyűjtőn történt havária továbbjutását. 

 

 

Figyelnek a részletekre

A főépület déli részén épül a labor parkolója, amelynek burkolatán – természetesen – előfordulhat olajszármazékokkal szennyezett csapadékvíz. Ennek tisztítását egy, a Pureco által szállított, 65l/s hidraulikai teljesítményű, 2 mg/l SZOE tisztítási határértékű acél olajfogó műtárgy biztosítja.

A műanyag- és betontartályok főbb előnyeit ötvöző, acélból készült, kisméretű berendezés súlya a betonból készült berendezések mindössze 5-6 %-a; ennek eredményeként könnyen szállítható és egyszerűen telepíthető.

Az épület tiszta (tetőfelületi) csapadékvizeit külön csapadékelvezetőkön gyűjtik össze és vezetik a szikkasztóbox-mezőbe, amihez szintén a Pureco szállított terméket. E megoldások együttesen a lehető legjobb megoldást nyújtják az új oktatási épület környezetterhelésének minimalizálására.

Galéria

Mi épül?Pureco Kft.DebrecenDebreceni EgyetemHunép Zrt.csapadékelvezetésszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés