2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Ünnepi pillanatok az épülő MTK Sportparkban

Ünnepi pillanatok az épülő MTK Sportparkban

magyarepitok.hu

2024.04.19. 16:36 - Sándor Csilla

Elérte szerkezetkész állapotát a nagymúltú kék-fehér klub új, Kerepesi úti edző- és versenyközpontja.  

Hirdetés

Alig tíz hónappal az első kapavágások után elérte szerkezetkész állapotát a Kerepesi úton épülő MTK Sportpark legnagyobb épülete. A 4900 fő befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnokon kívül szabadtéri pályák is épülnek a 9 és fél hektáros területen. A beruházás kivitelezője a Bayer Construct Zrt.

A mérföldkőnek számító esemény alkalmából 2024. április 19-én bokrétaünnepet tartottak a sportfejlesztés helyszínén.
Az eseményen jelen volt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki köszöntőjében az MTK hagyománytisztelő és jövőbe tekintő szemléletét méltatta.
 

 

Új sportszentély létesül

Deutsch Tamás, az MTK elnöke idézetek helyett a projekt számadatait ismertette. Kiemelte, hogy több mint 9 és fél hektáron zajlanak a fejlesztések, amelynek része a multifunkcionális sportcsarnok. Sportfelületén a magyar és a külföldi sportolók mérhetik össze tudásukat. Épül egy 3835 négyzetméteres edzőcsarnok is. Az elnök hozzáfűzte, az egykori rozsdaövezet helyén csaknem 34 ezer négyzetméter zöld felületet is kialakítanak 300 fa és több tízezer évelő és cserje elültetésével.
Deutsch Tamás külön kitért a sportpark korát megelőző innovatív energetikai ellátási rendszerére. Úgy vélekedett, hogy a 15 ezer köbméter beton és 1600 tonna acél felhasználásával egy új sportszentély létesül.
 

Deutsch Tamás, az MTK elnöke


Egy évtized alatt a 21. századba lépett a klub sportberuházásaival

A klub elnöke felidézte, hogy 2014-ben fogtak hozzá a nagy munkához, amelynek célja volt, hogy az MTK közössége 21. századi sportlétesítményeket használhasson. A labdarúgó stadion és az akadémia után, a legnagyobb beruházást a sor végére hagyták. Az épülő Sportpark szolgálja majd a legtöbb MTK-s sportoló felkészülését és lehetőséget biztosít a környéken élők számára is a szabadidős sporttevékenységekre.
Deutsch Tamás zárszóként köszönetet mondott a kormánynak, amely támogatja az ország sportinfrastruktúrájának fejlesztését, a beruházást irányító csapatnak és a kivitelezésen dolgozó cég munkatársainak.

 

Hozzátette: a Sportpark legkevesebb fél évszázadra biztosítja az MTK jelenlegi és leendő sportolói számára a világszínvonalú edzés- és versenyhelyszínt.

 


Több mint két hektárnyi területet építenek be

A kivitelezést 2023 első felében kezdte el a Bayer Construct Zrt. A beruházás során összesen 25 ezer négyzetméternyi épület létesül. A Sportpark legfontosabb eleme az a nemzetközi sportesemények lebonyolítására alkalmas multifunkciós csarnok, amelynek alapterülete a fedett és nyitott részekkel együtt eléri a 17,5 négyzetmétert. Itt kapnak helyet a nagymúltú, 1888-ban alapított klub a kézi-, röp- és kosárlabda, ritmikus gimnasztika, kardozó, sakk- és bridzsszakosztályai.
Ezenkívül a projekt része egy felszíni fedett garázs, szabadtéri sportpályák és két napelem park kivitelezése is.

 


 


A csarnoképület kettéosztható lesz 

A létesítmény alapkövét 2023 júniusában helyezték el. A projekt előrehaladásáról portálunk többször beszámolt. Alig fél év alatt elkészült az épületek vasbetonszerkezete, az elmúlt ősz folyamán pedig már a tetőszerkezet kialakítását végezte a kivitelező cég.
A kettéosztható csarnoképület mintegy 14800 négyzetméter alapterületű, amelyet előregyártott pillérek, gerendák felhasználása mellett, hagyományos monolit szerkezetépítéssel építenek meg.


A beruházás legnagyobb és legbonyolultabb eleméhez, a csarnok tetőszerkezetéhez hazai és világviszonylatban is ritkaságnak számító, 50 méter fesztávolságú, 15 tonnás acél rácsostartókat emeltek be. Hamarosan elkezdődnek a csarnok burkolási és felületképzési munkálatai is – tudtuk meg a kivitelező cégtől.

 


Sportpályák a csarnokon belül és kívül

A csarnok nagy síkpontosságú és teherbírású ipari padlót kap, lévén, hogy számos sportág pályája lesz. Ennek kivitelezése is folyamatban van, ezzel párhuzamosan szerelik az álmennyezetet, a homlokzati nyílászárókat és függönyfalakat. A gépészeti és elektromos alapszerelések készültségi foka elérte a 90 százalékot.

A sportközpontban megépül a közel 2900 négyzetméteres „G” plató épület is, amely, emelt szintű városi tér lesz, pihenőterületekkel, zöldfelületekkel, parkolókkal. A szabadtéri pályák és a park karbantartóeszközei egy külön épületben kapnak helyet.


Geotermikus és napenergiát is felhasználnak

Az épületek fűtését a zuglói Zenit by Bayer projekthez hasonlóan, itt is geotermikus rendszerrel oldják meg. Ehhez 1300 méter mély termelő- illetve visszasajtoló kutakat létesítettek a kivitelező cég munkatársai, akik a vártnál nagyobb vízhozamú és hőmérsékletű termálvizet találtak. A kutak hatósági engedélyeztetési eljárásának soron következő lépései már folyamatban vannak.

A sportközpont költséghatékonyabb működtetését két napelem-park is elősegíti.

A területen jelentős infrastruktúrafejlesztést is történt, melyekkel 95 százalékban már elkészültek, feladataik közül már csak a bekötő út alatti közművek kivitelezése zajlik. Az MTK Sportparkja a tervek szerint 2024 decemberében készülhet el.

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.MTK (Magyar Testgyakorlók Köre)MTK Sportparkbokrétaünnepsportberuházások

Hírlevél

Hirdetés