2024.07.16, Kedd
Modern webes technológiák az e-közmű adatszolgáltatásában
Lechner Tudásközpont – közműtérkép részlet

Modern webes technológiák az e-közmű adatszolgáltatásában

Forrás: Turi Attila és Erhardt Gábor (Országépítő folyóirat)

2021.03.22. 16:48

Az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartás hatalmas adatmennyiségének naprakészen tartása nagy kihívás, ám ez a feladat nem egyetlen szervezetre hárul: az adatok azoknak a közműcégeknek a kezelésében maradnak, ahol keletkeztek, és valós idejű webes téradat-szolgáltatásokon keresztül érhetők el az e-közmű rendszer számára.

Az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartásban (e-közmű) rejlő potenciál maximális kihasználásához nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljanak a közművezeték-hálózatok vektoros adatai. Országos szinten körülbelül 500 000 km hosszúságú nyomvonalról és hatalmas mennyiségű információról van szó, melynek naprakészen tartása igen komoly kihívás. A megoldást az jelenti, hogy ez a feladat nem egyetlen rendszerre vagy szervezetre hárul, hanem kihasználva a modern webes technológiák adta lehetőségeket, az adatok tárolása és frissítése azoknál a közműcégeknél történik, ahol ezek az adatok folyamatosan keletkeznek.

Ennek a gyakorlati megvalósítása úgy lehetséges, hogy minden olyan közműcégnek, amely hálózatot üzemeltet, rendelkeznie kell egy saját, naprakészen tartott elektronikus nyilvántartással, amelyben legalább azok az attribútum adatok szerepelnek a saját hálózati elemeire vonatkozóan, amelyeket az e-közmű rendszerről szóló kormányrendeletben rögzített egységes séma és formátum meghatároz. Erre a nyilvántartásra alapozva pedig olyan webes szolgáltatásokat kell létrehozniuk, amelyeken keresztül biztosítható a valós idejű kommunikáció az e-közmű rendszerrel.

Ezek a szolgáltatások WMS (Web Map Service) vagy WFS (Web Feature Service) típusúak lehetnek. A WMS szolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy georeferált – esetünkben Egységes Országos Vetületi Rendszer szerinti – képi információkat nyújtson. Ennek a szolgáltatásnak a segítségével válik lehetővé, hogy az e-közmű rendszer a térképes tájékoztató felületén megjelenítse a közművezeték-üzemeltetők vezetékhálózatait.

A WFS szolgáltatás ennél jóval összetettebb, hiszen nem képi információkat biztosít, hanem a vektoros adatokhoz való hozzáférést, és az ennek megfelelő vizsgálatok elvégzését teszi lehetővé. Az e-közmű rendszer ezeknek a szolgáltatásoknak a segítségével tudja megállapítani a háttérben, hogy a közműegyeztetéssel érintett területen egy adott közműcég hálózata jelen van-e, így érdemes-e megkeresni egyeztetés céljából. A WFS szolgáltatások nyújtanak segítséget továbbá abban is, hogy a kamarai jogosultsággal rendelkező közműtervezők egy csomagban, SHP és DXF formátumban letölthessék egy adott területre vonatkozóan az összes rendelkezésre álló vektoros közműhálózati adatot. Az így letöltött állományokat aztán különböző tervezőszoftverekben is használni lehet.

Az e-közmű rendszerben jelenleg több mint 1200 közművezeték-üzemeltető cég rendelkezik regisztrációval, a legnagyobb részük pedig webes téradat-szolgáltatást is kiépített már. Mivel a hálózati adatok minősége, pontossága rendkívül fontos, így a jövőben olyan funkciók kialakítása is várható, amelyek segítik ebben a kevésbé korszerű cégeket.

Az e-közmű – amely ma már egy kiforrott, webes térinformatikai alkalmazás – jelenlegi legfontosabb feladata, hogy az elektronikus közműegyeztetés online platformjaként biztosítsa az egyablakos ügyintézés lehetőségét az építtetők, tervezők és a közművezeték-üzemeltető cégek számára egyaránt. A rendszeren keresztül évente több mint 100 000 online kérelmet nyújtanak be, amely 600–700 ezer, korábban jellemzően személyes kapcsolatfelvétellel történt közműegyeztetést vált ki, felhasználóinak száma pedig meghaladja a 80 ezer főt.

A megújult e-közmű rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

 

Iparági hírekinnovációLechner Tudásközpontközművek