2024.06.19, Szerda

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres Regnum Húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse.

A bicskei húsüzemben tartott sajtótájékoztatón Erwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly Berlinben mindössze 8 hentes szakember végzett, de Magyarországon is jelentős szakemberhiány alakult ki. Az oktatóközponttal ezen szeretnének javítani.

A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a három osztrák család tulajdonában lévő cégcsoportnak nyolc húsüzeme működik. Ezek közül a legfiatalabb, egyben a legmodernebb és a legnagyobb kapacitású a bicskei, amely 11 évnyi sikeres működést követően bővült.

Tőzsér János a Szent István Egyetem rektora a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2004 óta működnek együtt a Sparral, s ezalatt olyan innovációkat hoztak létre közösen, mint a húsok hőmérsékletének nyomon követése vagy a marhahús jelölési rendszerek létrehozása. Jelezte, hogy év elején duális képzési szerződést kötöttek, így hat hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az évben a vállalatnál.    

A sajtótájékoztatón Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára is részt vett. A politikus hangsúlyozta, a kereskedelmi láncok közül egyedül a Spar vesz részt közvetlenül az élelmiszerek előállításában. Megjegyezte, hogy a minisztérium támogatja a képzőhelyek és a termelők közötti együttműködést, a tárca fenntartása alá tartozó intézmények keretszámainak szükség szerinti megemelésével pedig biztosítani igyekszik a szakember-utánpótlást.    

A cég Regnum tálcás húsai esetében nemrégiben engedélyt kapott a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára. Ezzel kapcsolatban Németh Antal a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, nem szokványos védjegyről van szó, mert nem minták alapján formálnak véleményt az adott termékekről, hanem laboratóriumi vizsgálatok, ellenőrzések alapján, amelyek során az állatot végigkísérik a vágóhídtól a húspultig.

A Spar negyedszázados működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon. A Regnum Húsüzem és Oktatóközpontra fordított beruházás értéke a 2015-ös beruházással együtt a kezdetektől meghaladja a 10 milliárd forintot. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. forgalma tavaly 3 százalékkal 488,2 milliárd forintra nőtt, az idei tervekben az 500 milliárd forintos forgalom elérése szerepel. A cégcsoport a múlt év végén 456 üzlettel rendelkezett Magyarországon, ezek közül 75-öt franchise rendszerben kiskereskedő működtetett. A vállalat több mint 13 ezer munkavállalójával az ország egyik legnagyobb munkaadója.

(mti)

Mi épül?üzemépítés