2024.04.19, Péntek

Idén is nagy fejlesztéseket indítanak el a XIII. kerületben, folytatódik az ötéves Lendületben a XIII. kerület program. A kerület polgármestere, Tóth József (MSZP) a sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei az értékőrzés és a megújulás költségvetése, stabil, biztonságos, hatékony és hitelfelvétel nélküli büdzsét terveznek. A költségvetés főösszege évente 30 milliárd forint, ez öt év alatt 150 milliárd forintot jelent, ennek 20 százalékát akarják fejlesztésekre fordítani. „Vagyis nem illúzió kijelenteni, hogy a 2015-2019-es időszak alatt 30 milliárd forintot szánunk fejlesztésekre” – fogalmazott.

A polgármester az idei évi tervek között említett közterületi fejlesztéseket, lakóházépítést és az intézményhálózat fejlesztését. Egyebek mellett közölte: a tervek szerint felújítják a Rákos-patak menti közparki területet, a Kassák Lajos utcában pihenőparkot alakítanak ki Papp László szobrával. A Kartács utcában 23 lakásos bérházat építenek, megkezdik a Láng Művelődési Központ felújítását, teljesen felújítják a Nővér utcai gyermekrendelőt és folytatják a Lehel Csarnok korszerűsítését.    

A polgármester kijelentette: a tervezett fejlesztésekhez rendelkezésekre állnak a források. Emlékeztetett: miután az Országgyűlés 2015 nyarán fogadta el az idei költségvetést, az önkormányzat is mérlegelte, hogy érdemes-e nekik is a szokásosnál előbb elfogadni a büdzsét. Múlt héten ezt meg is tették, így előbb láthatnak hozzá a feladatok végrehajtásához, például előbb indíthatják el a közbeszerzéseket. „Ez a lépés összességében a kiszámíthatóságot, valamint a biztonságot segíti” - mutatott rá.

Tóth József hangsúlyozta, az állam úgy kezeli az önkormányzatokat, mintha azok kiszolgáló szervezetei lennének, pedig az önkormányzatok az állampolgárokért vannak és nem az államért. Úgy látja, az új önkormányzati törvény azt a veszélyt hordozza, hogy az önkormányzati vagyon bármikor minden indoklás nélkül elvehető. A "csodaszernek" vélt feladat alapú finanszírozás pedig nem valósult meg szerinte, az önkormányzatok jelentős része jelentkezik plusz pénzért, mert nincs elég forrásuk a feladataik ellátásához. Arról is beszélt, hogy a kerület ma az esetek alig harmadában nyer pénzt pályázatokon, és "pofapénzre" sem számíthat, azaz például támogatásra azokból az önkormányzatoknak szánt forrásokból, amelyekről tavaly év végén döntött a kormány.    

Ugyanakkor a polgármester úgy vélte, a XIII. kerületnek erős a tőkevonzó képessége, versenyképessége, és fenntartható fejlődést jelent, hogy a magántőke jön a kerületbe. „Ma is 700 lakás épül a kerületben, a növekvő gazdasági potenciál pedig növekvő foglalkoztatottságot is jelent.”

(mti)

Mi épül?XIII. kerület