2024.06.24, Hétfő

árpát-medencei templomok felújítására és közösségi programok támogatására írt ki több mint kétmilliárd forint keretösszegű pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága - közölte Soltész Miklós államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az államtitkár arról beszélt, az évente kiírt pályázattal a magyarországi és a határon túli magyar ifjúságot, az egyházak mindennapjait és jövőjét kívánják segíteni. Jelezte, a most kiírt támogatás 50 millió forinttal több, mint amennyi az előző évi volt.
    Közlése szerint az épített egyházi örökség támogatására 1,4 milliárd forint, míg a közösségi programokra 650 millió forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben. Előbbire 35 millió, utóbbira 5 millió forintig lehet pályázni, önerő nem szükséges.
    A felhívásra október 29-éig jelentkezhetnek egyházi jogi személyek és határon túli magyar egyházi szervezetek, a felhívás pedig már elérhető a minisztérium honlapján, a kormany.hu oldalon.
    Jelezte, a templomfelújítási pályázatok elbírálásakor kikérik majd az adott egyházkerület vagy egyházmegye véleményét is.
    A tavaly kiírt, idén megvalósult, illetve megvalósuló pályázatokról elmondta, Erdélyben, a Délvidéken, a Felvidéken, Kárpátalján összesen 194 programot támogattak, ezek között templomok, közösségi célú helyiségek felújítását, csaknem 330 millió forintból.
    A határon belüli programok közül 512 beadványt támogattak több mint másfél milliárd forintból: 181 felújítási és 331 közösségi célú pályázatot. 
    Az államtitkár arról is szólt, hogy várhatóan kiírnak még egy 40-50 millió forintos pályázatot is, amellyel a jövő nyári krakkói ifjúsági világtalálkozóra való kiutazást kívánják támogatni.
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani pályázaton kívül más kormányzati forrásokból is támogatják az egyházak komoly építési beruházásait.

Pályázatoktemplomfelújítás