2024.05.23, Csütörtök

Tolnán és Sümegen folytatódott a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program: mindkét városban letették a város új tanuszodájának alapkövét.

A tolnai tanuszoda 337 millió forint hazai forrásból épül a város központjában. A 2017-ben átadásra kerülő, Makovecz-stílusban megálmodott épület nyitható oldalának köszönhetően a nyári időszakban strandként is működik majd.

Az építkezés helyszíne korábban huszárlaktanya volt, tiszti- és legénységi kaszárnyaépületekkel, istállókkal. Az épületeket a város az elmúlt évtizedekben felújította és új funkciókkal látta el. A korábbi tiszti szállás így már a városi gimnáziumnak ad helyet, a patinás volt istállóépületek egyéb közösségi funkciókkal gazdagodva egy kulturális negyed kialakulását célozzák. A lovarda helyén ma a kor igényeinek mindenben megfelelő sportcsarnok áll. Ebbe a méltó környezetbe kerül a Sztárai gimnázium mögötti területre a tanuszoda. A program keretében Tolna megyében még Bogyiszlón épül tornaterem.

A Veszprém megyei Sümeg uszodájának kivitelezését a Bau Actor Kft. nyerte el. 300 nap áll rendelkezésükre, hogy a Cseh László utca–Sport utca találkozásánál felépüljön az új létesítmény. A városnak nem kell önerőt biztosítani a beruházáshoz, s az uszoda fenntartására sem kell forrást elkülönítenie, mert az állam vállalta a mindenkori üzemeltetést, ahoyg az országos program többi beruházásánál is.

A projekt szervesen kapcsolódik Sümeg fejlesztési terveihez. A projekt helyszínén, a régi strand környékén a település egy zöld város kialakítását tervezi uniós források bevonásával. Az elképzelések szerint ez az új városnegyed a további sportlétesítmények mellett egy rekreációs parkot foglal majd magába, csónakázó tóval és az egykori malom épületéből kialakítandó turista- illetve sportszállóval.

Az alapkőletételen beszédet mondott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Végh László, Sümeg város polgármestere.

(MTI, orientpress.hu)

Mi épül?sportberuházásokTolna megyeSümeg