2024.05.19, Vasárnap

Újgenerációs fénycsatornákkal lépett a piacra a tetőtéri ablakgyártó Velux Magyarország Kft. A cég honlapján azt írja a termékeiről, a Velux fénycsatornák jelentős átalakításon estek át, így a beépítésük gyorsabb és egyszerűbb lett, a fénytovábbító cső beszerelési ideje a felére csökkent.

A fénycsatorna első ránézésre hasonlít egy tetőtéri ablakhoz, de valójában egy nagy fényvisszaverő képességű csövön keresztül vezeti be a természetes fényt a lakóház belső, ablaktalan helyiségeibe (pl. fürdőszoba, mosdó, előszoba, gardrób, háztartási helyiség, közlekedő) ezáltal lecserélve a mesterséges fényt. Ugyanakkor cégek és intézmények is alkalmazzák irodák, raktárak, gyártócsarnokok és egyéb épületek sötét helyiségeibe.

A termék lelke a tetőre szerelt kupola, mely összegyűjti és továbbítja a napfényt a fénycsatornán át a megvilágítani kívánt helyiségbe. A fénycsatorna egy speciális fényszóróban végződik, ami az egyenletes fényelosztást biztosítja. A cső akár 6 méterig is elnyúlhat, így a tetővel közvetlenül nem határos helységek is megvilágíthatóak. A fénycsatornák között magas- és lapostetőhöz egyaránt lehet megoldást találni. A fénycsatornák a napfénynek akár a 99%-át is képesek eljuttatni a ház belsejébe, egy 60 W-os izzóhoz képest ideális esetben 14-szer több fényt továbbítanak a sötét helyiségek felé.

Bizonyított tény, hogy a korlátozott (vagy a szobába egyáltalán be nem jutó) napfény csökkenti a hatékonyságot és a teljesítményt akár az otthoni akár a munkahelyi munkavégzésnél, és a kedélyállapotra sincs jó hatással. Emellett a fénycsatornák alkalmazásánál az is alapvető szempont, hogy a mesterséges fényt természetessel kiváltva csökken a rezsiköltség.

A Velux fénycsatorna további előnye az egyedülálló Edge Glow megoldással kialakított belső bura. Ez a szórótest éle mentén futó, átlátszó üveggyűrűnek köszönhetően jobban szórja a fényt, és a villanykörtéknél természetesebb, dinamikusan változó fényhatást nyújt. A Velux fénycsatornák beépítése gyors, a fénytovábbító cső pedig bárhol alkalmazható, ahol a plafon és a tetősík közötti távolság nem haladja meg a 6 métert. Akkor sem kell lemondani az előnyeiről, ha a padlás nehezen megközelíthető, ugyanis a cső akár kívülről is szerelhető. 

(velux.hu)

Galéria