2024.04.16, Kedd

Balatonfenyvesen megtörtént a Fenyves Yacht Klub és a hozzá tartozó hajókikötő szakmai átadása. A beruházó Előny Kft. a 2,5 milliárd forintos beruházáshoz mintegy 800 millió forintos európai uniós támogatást nyert el. A kikötő mellett egy 18 szobás, háromcsillagos szálloda, illetve kerékpáros központ, két játszótér és külső vendéglátóegység is épült. A beruházás jóvoltából 30 munkahelyet teremtettek.

Deák Gábor, az Előny Kft. és egyben a kikötő többségi tulajdonosa az átadón közölte, a négyhektáros területen 300-350 férőhelyes hajókikötőt hoztak létre. Az építkezés során közel 80 ezer köbméter homokot emeltek ki, és 35 ezer köbméter sziklát használtak fel töltésként.

Molnár Attila, a kikötő elektromobilitási programjának szakmai vezetője elmondta, a vízi közlekedésben szeretnének a közbringákhoz hasonló programot megvalósítani. Engedély nélkül vezethető, elektromos motorral hajtott hajókat kívánnak forgalomba állítani, és ehhez társulva működne a már most kialakított kerékpáros központ is.    

Hofmann Henrik, a Balatoni TDM Szövetség elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a vitorlásturizmus és a kerékpáros szolgáltatások fejlesztése nem a szezon meghosszabbítását, hanem új szezonok megteremtését teszi lehetővé. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere úgy fogalmazott, ehhez a vitorláskikötőhöz hasonló fejlesztés évtizedek óta nem történt a Balatonnál. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kifejtette, a szövetség feladatának tekinti, hogy "kivigyék" a vitorlázókat a partra, a turistákat pedig "behozzák" a vízre.

(mti)

Mi épül?kikötőszállodaberuházásBalatonBalatonfenyves