2024.04.15, Hétfő

Világszerte több mint egymillió ember szorul olyan életmentő gyógyszerek segítségére, amelyek vérplazmából készülnek. Itthon mintegy négyezer krónikus beteget kezelnek valamilyen plazma eredetű készítménnyel. Számukra is jó hír, hogy új plazmaferezis-centrumot adtak át kedden Nyíregyházán. A június első hetétől működő létesítményben évente több ezer plazmadonációt végezhetnek el.

A CSL első plazmadonor központja Miskolcon nyílt, a nyíregyházi központtal együtt már húsz egészségügyi szakembert foglalkoztatnak Magyarországon. Az eddigi kettőn kívül még három-négy központ kialakítása van tervben, mellyel további 80-100 szakembernek adnának munkát.

A CSL Plasma Kft. a 100 éve alapított, melbourne-i központú CSL csoporthoz tartozik, akik elsősorban plazmagyűjtéssel és a belőle készülő gyógyszerek előállításával foglalkoznak. Ezek vérzékeny, immunhiányos betegek gyógyítására, valamint baleseti vagy nőgyógyászati műtétek esetén vérzéscsillapítására alkalmasak. A vállalat új donorokat szeretne bevonni az életmentő láncolatba, ezért építi ki plazmaközpont-hálózatát Magyarországon is - mondta Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. cégvezetője.

A CSL Csoportot Emil von Behring német orvostudós alapította, a CSL Plasma plazmagyűjtő vállalatból, a CSL Behring gyógyszeripari részlegből és a vakcinagyártó Seqirusból áll. A cégcsoportnak harminc országban, köztük Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban is vannak nagyobb központjai, világszerte 16 ezer embert foglalkoztatnak. A cég első gyára a fertőző betegségek elleni szérum és oltóanyag gyártásával kezdte működését, majd vált Európában az első olyan vállalattá, amely ipari méretekben állít elő frakcionált plazmát.

(MTI)

(kép: plazmadonor.hu)

Mi épül?Nyíregyházaüzemépítésgyógyszeripar