2024.06.22, Szombat

Néhány nappal a balatonfenyvesi kikötő átadása után átadták Alsóőrs vitorláskikötőjét. A Balatoni Hajózási Zrt. önerős, 352 millió forintos beruházásának első ütemében 51 kikötői férőhely készült el. A második ütemben, legkésőbb jövő tavaszra pedig 150-re bővül a férőhelyek száma.

Kollár József, a hajózási társaság vezérigazgatója elmondta, az 51 helyből már 41-et sikerült értékesíteni, beruházás a számításaik szerint mintegy tíz év alatt térül meg.

A balatoni kikötők együttesen mintegy 6 ezer vitorlásférőhellyel rendelkeznek, a piac több mint harmada a 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő hajózási társaság kezében van. Kollár József, kitért rá, a nyugat-európai vizek forgalmát tekintve a Balatonon a jelenleginél három-négyszer több vitorlás is elférne. A cég a tervek szerint a 2015-ös 2,3 milliárd forintos bevételét idén 2,5 milliárd forintra növeli a társaság.    

Kontrát Károly, parlamenti államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, a cél az, hogy 2020-ra a Balaton az európai unió legbiztonságosabb üdülőrégiója legyen. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, a háború óta nem készült annyi vitorláskikötő a Balatonon, mint az idén. Hozzátette, tudomása van több hasonló beruházás tervéről is, amire szerinte szükség van, hiszen a tó kihasználtsága ebből a szempontból még mindig alacsony.

(mti)

Mi épül?kikötőAlsóörs