2024.05.25, Szombat
A zsennyei Bezerédj-kastély minden része megszépül

A zsennyei Bezerédj-kastély minden része megszépül

kozbeszerzes.hu, alkotomuveszet.hu

2016.06.27. 16:34 - Antal Zsófia

2014-ben már felújították az alkotóházként működő középkori kastélyt, de most a kiegészítő épületek is sorra kerülnek, és a kastélyon is további munkákat végeznek el.

Hirdetés

A 120 lakosú Vas megyei Zsennye legnevezetesebb látnivalója a középkori eredetű Bezerédj-kastély, amely 16 hektár holdas őspark közepén áll. Az utolsó lényeges bővítést a tulajdonos Bezerédj Antal végeztette 1867-ben, ekkor romantikus felfogásban alakították át. A II. világháború nem kímélte a kastélyt: elpusztult tízezer kötetes könyvtára és bútorzata. Sokáig kifosztott, lerobbant állapotban volt. 1949-ben államosították, s kezdetben raktárnak használták, majd később szombathelyi művészek művésztelepévé vált. A Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége 1953-ban kapta meg, ezután lett alkotóház. Az 1980-as években végzett restaurálás során homlokzatát visszaépítették.

A kastély, vagy más néven Zsennyei Alkotóház most a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) tulajdonában áll. Utoljára 2014-ben újították fel 380 millió forintból. Ekkor teljesen új tetőt és díszkivilágítást kapott, restaurálták a bútorokat, a következő 30-40 évre biztosították az épület állagát.

A jelenlegi beruházás keretében további szükséges munkákat végeznek a kastélyon, és teljes felújításra kerül a garázs, a gondnoki épület, az istálló, a műhelyház és egy melléképület, valamint a falazott kerítés is. A műhelyházban vendég apartmanok is kialakításra kerülnek. A munkát 100 millió forintból a BITU-BAU Építőipari Vállalkozó Kft. végzi.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekZsennye

Hírlevél

Hirdetés