2024.03.28, Csütörtök
Ingyenes sportpályák épülnek Buda szívében

Ingyenes sportpályák épülnek Buda szívében

mti, magyarepitok.hu

2016.10.08. 10:59 - Hegedűs Gergely

Többek közt játszótér, szabadtéri pályák, futókör is épül a Déli pályaudvar nem használt területére, amit gyalogos átkelőkkel, mélygarázsokkal és zajvédő falakkal is fejlesztenek a nyilvánosságra hozott tervek szerint.

Hirdetés

A Testnevelési Egyetem (TE) fejlesztéséért is felelős miniszteri biztos ismertette a Déli pályaudvar területén tervezett, korábban már bejelentett sportberuházások részleteit az MTI-nek. Gyetvai Árpád, elmondta a pályaudvar nem használt, Avar, Győző és Mészáros utca által határolt területén négy sínpár biztosítja majd a vasúti forgalmat az Avar utca mellett.

Így néz ki most az érintett terület - fotók: magyarepitok.hu


A többi területen az egyetem fejlesztései valósulnak meg. Mivel az alagútban jelenleg csak két sínpár látja el a déli pályaudvar kapcsolatát, ezzel a megoldással tartalék vágányok is rendelkezésre állnak.

 

Nemcsak jégpálya és teniszpálya épül

A fejlesztés egyik részeként a TE által üzemeltetett sportlétesítmények épülnek meg az Avar utcához közelebbi részen, a sínek mentén. Itt egyebek mellett jégcsarnok és fedett teniszpálya jön létre. Ezekről Mocsai Lajos korábbi nyilatkozatát megerősítve elmondta, hogy a közönség számára is hozzáférhetőek lesznek.

A beruházás másik része a Mészáros utca felőli oldalt érinti, ahol többek között extrémsportpályát, játszóteret, futókört és további szabadtéri pályákat alakítanak ki. Ezeket a lakosság ingyenesen igénybe veheti majd.

 

Zajvédő fal és fontos átkelők a sínek fölött

Gyetvai Árpád tájékoztatása szerint a megmaradó négy sínpár fölött gyalogos hidakat, rámpákat, lépcsőket építenek, ezzel javítva a XII. és az I. kerület naphegyi városrészeinek gyalogos összeköttetését. Ez azért lenne jelentős, mert jelenleg csak a Hegyalja úton vagy a Győző utcai hídon lehet átkelni a sínek fölött, az I. és a XII. kerület között ezen a környéken.

A fejlesztés részeként mélygarázsok is épülnének, valamint kialakíthatnak buszparkoló mélygarázst is. A megmaradó sínek mellé zajvédő falat húznak fel, a területet mentesítik többi között az olajszennyeződéstől.    

 

Két év múlva kezdődhet a kivitelezés

A kormánybiztos közölte, készül a végleges terv és a megvalósíthatósági tanulmánya, amely figyelembe veszi az érintett kerületek és a vasúttársaság észrevételeit. A végleges terveket nyílt uniós közbeszerzési eljárásban, a kormány döntésének megfelelően, valamint a szükséges lakossági és szakmai egyeztetések után várhatóan 2018 első felében alakítják ki. A beruházást a tervek szerint 2018 és 2022 között valósítják meg.

Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter szeptemberben jelentette be, hogy sportpályák épülhetnek a Déli pályaudvar területén. Ahogy azt korábban is megírtuk, az érintett területen jelenleg használaton kívüli kocsijavító és tervezőintézet van, továbbá szintén használaton kívüli raktárak és mosóvágányok.

Galéria

Mi épül?sportberuházások

Hírlevél

Hirdetés