2024.04.18, Csütörtök
Évtizedek óta tilos felhasználni, de még okozhat súlyos gondot az azbeszt

Évtizedek óta tilos felhasználni, de még okozhat súlyos gondot az azbeszt

tervlap.hu, szelektiv.hu, creaton.hu

2016.07.28. 15:41 - Antal Zsófia

Későn ismerték fel tüdőt roncsoló hatását, ott rejtőzik a palatetőkben. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, ha azbesztet tartalmazó épületet újítunk fel.

Hirdetés

Az azbesztet tartalmazó építőanyagok veszélyes hulladéknak számítanak, és az azbeszt felhasználását már betiltották az iparilag fejlett országokban, köztük hazánkban is. Ennek oka, hogy az időjárás okozta természetes kopás hatására leváló, szabad szemmel nem látható apró azbeszt szálak a levegőben szállva bekerülnek a tüdőbe, és gyakran évtizedekig lappangó halálos azbesztózist (a tüdő visszafordíthatatlan hegesedése) vagy tüdőrákot okoznak. Az 1970-es évekig viszont igen jelentős volt az azbeszt ipari felhasználása, a becslések szerint Magyarországon több mint 100 millió négyzetméternyi tetőt fedtek azbesztpalával. Emellett az építőiparban tűz-, hő- és zajvédelemre, valamint szigetelés céljából is használtak azbesztet.

 

Hogyan történik az ártalmatlanítás?

A vakolatok eltávolítására általában nedves eljárást, vízsugarat alkalmaznak. Az eltávolított anyagot leggyakrabban betonba, habarcsba vagy agyagzagyba ágyazzák be a hulladéktárolókban. A legveszélyesebb a szórt azbesztszigetelés, mivel a laza állagú anyagból az azbesztrostok sokkal könnyebben szabadulnak fel, mint az azbesztcement termékekből, amelyekben az azbesztrostok kötött állapotban vannak. Utóbbiakból – például a sík- és hullámpalából – a veszélyt jelentő szálak csak az anyag szétmorzsolásakor kerülnek ki a levegőbe. Pala szerkezetű épület vagy tető bontása esetén a palatáblákat épen (vágás, fúrás nélkül) kell duplafalú polietilén zsákokba, vagy zárt konténerekbe elhelyezni, majd veszélyeshulladék-lerakóba szállítani. Világszerte programok indultak el az épületek azbesztmentesítésére, illetve számos cég szakosodott erre a területre.

 

Bízzuk szakemberre, különben magas bírságot kaphatunk!

A szelektiv.hu információi szerint azbesztmentesítéssel foglalkozik például az Ignis Kft., a Netta Pannonia Kft. és a Dunamenti Tűzvédelmi Zrt. Korábban a Lindab, most pedig a Zala megyei CREATON tetőcserép gyártó aktuális Zöld Programja is éppen a veszélyes azbesztpalával burkolt tetők cseréjét támogatja. Az elszállítás és ártalmatlanítás náluk a Design Kft.-vel együttműködve történik. A 2015 tavaszán indult program egy év alatt több mint 200 tető felújításához nyújtott segítséget.

A szükséges csere elvégzését könnyíti a Terrán által kialakított a Terrán Palacsere Program is, kedvező feltételeket nyújtva a beruházáshoz.

Ezeket a feladatokat mindenképp érdemes szakemberre bízni, az azbeszttel végzett munkákat ellenőrzi az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, illetve az Országos Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Intézet.

Jelentős bírság szabható ki a veszélyes hulladék nem megfelelő kezeléséért: a büntetés mértéke tonnánként több mint félmillió forint, egy átlagos palatető súlya pedig 2,3 tonna. A nehezebb műemlék palatető esetén a bírság összege akár kétmillió forint fölött is lehet. Megfizetésére a megbízástól függően akár a kivitelező is kötelezhető, aki nem járt el kellő gondossággal a vállalt munka során.

Technológiaépítőipari alapanyagoktetőfelújítás

Hírlevél

Hirdetés