2024.05.23, Csütörtök

Befejeződött a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág (RSD) vízminőségét javító, négy elemből álló nagyberuházás első eleme: a parti sáv szennyező anyagainak kivezetése.

Erről a pénteki ünnepélyes projektátadást követően az RSD Parti Sáv Önkormányzati Társulásának elnöke, Taksony polgármestere tájékoztatta az MTI-t.

A polgármester a most befejeződött munkálatokról elmondta, a Duna-ág 58 kilométeres parti sávjában 200 méter mélységben végezték el a rég várt csatornázást. Az ezen a területen található 8476 üdülőingatlant, közel 40 ezer embert, s 14 önkormányzatot érintő projekt nettó 7,2 milliárd forintba került. A parti sáv csatornázása közvetve annak a 36 településnek a lakóit is érinti, ahonnan gyakran járnak ide pihenni.

A polgármester tájékoztatása szerint a telkeken belüli csatornázás is megkezdődött, amit az ingatlantulajdonosok 140-200 ezer forintos befizetéseiből finanszíroznak (az érintettek 96 százaléka már eleget is tett fizetési kötelezettségének). A jövő év nyarára a csatornázási munkák körülbelül 80 százalékával készülnek el.

Kreisz László (Fidesz-KDNP) elmondta, a Duna vizének komplex javítását célzó környezetvédelmi beruházás várhatóan 2020-ra valósul meg. A szakemberek becslése szerint összesen közel 40 milliárd forintba kerül majd. Négy eleme közül mostanra az első, az 58 kilométer hosszú parti sáv csatornázása zárult le. A további három elem, a Dél-pesti szennyvíztisztító telep tisztított vizének a nagy Dunába vezetése, a Kvassay és a Tassi zsilip rekonstrukciója, valamint az érintett folyószakasz mellék- és holtágainak kotrása. Ez utóbbi munka során becslések szerint a mintegy 10 millió köbméternyi iszapból 2 millió köbmétert emelnek majd ki.

A komplex beruházást az Európai Unió és a magyar állam teljes egészében finanszírozza.

(mti)

Vízgazdálkodáscsatornaépítés