2019.06.16, Vasárnap

45 százalékkal csökkenti energiafelhasználását az Alföldi Tej

2016.06.29. 14:40

Napelemeket és indukciós világítótesteket szereltek fel az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzemében, a beruházás pár éven belül megtérül.

Az energetikai fejlesztés során összesen 1344 darab indukciós elven működő, százezer üzemóra kapacitású lámpatestet építettek be, valamint a készáruraktárban eseményvezérelt világítási rendszert építettek ki. Utóbbi csak akkor kapcsolja fel a lámpákat, amikor a targoncák odaérnek. Az üzem tetejére 400 darabból álló napelem parkot telepítettek.

Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója közölte, hogy a 200 milliós beruházás teljes költségéből 84,7 millió forintot a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld Ipari Innováció programja biztosított. Mélykuti szerint az első mérések 43-45 százalékos megtakarítást mutatnak, ami a költségérzékeny tejágazatban rendkívül fontos.

K. Szabó Imre, a kivitelezést végző Rosettum Kft. ügyvezető igazgatója a magyar élelmiszeriparban egyedülállónak nevezte a fejlesztést, mert a 3-5 éves megtérülési időn túl legalább tíz évig - alacsony karbantartási költségek mellett - "pénzt termel" a korszerűsítés.

Az Alföldi Tej Kft. tavalyi értékesítésének nettó árbevétele 42,9 milliárd forint volt, a cég átlagos állományi létszáma 625 fő.

(MTI)

(kép: fejervar.hu)

Energetikaépítőipari cégekSzékesfehérvárnapenergiaenergetikai beruházásüzemfejlesztés