2024.04.14, Vasárnap

Befejeződött a római katolikus templom felújítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 90 millió forintos beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szombaton.

    Soltész Miklós az átadás alkalmából megtartott, Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök által bemutatott hálaadó misén arról beszélt, a mai kor egyik legnagyobb kihívása az, hogy megmaradunk-e keresztényekként, vagy teljesen más kultúra jelenik meg az életünkben.
    Nem mindegy, hogy egy nemzet megtalálja-e azokat a keresztény gyökereit, amelyeket évszázadokkal ezelőtt megkapott - jelezte az államtitkár. Hozzátette: ez nem mindig sikerül, mivel a tapasztalatok szerint vannak olyan, évszázadokkal ezelőtt épített templomok Nyugat-Európában, amelyek ma jobb esetben például múzeumként, rosszabb esetben pedig kávéházként vagy mulatóhelyként működnek.
    Nagykállóban az emberek azonban mást gondolnak erről, ezt bizonyítja a templom megújítása is - hangsúlyozta Soltész Miklós. "Rajtatok múlik az, hogy a ti gyermekeitek, unokáitok és az ő leszármazottaik keresztény imádságot tudnak-e majd elmondani vagy nem" - fogalmazott az államtitkár a jelenlévő fiatalokhoz szólva.
    Juhász Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a belvárosban lévő római katolikus templom felújításával teljesen átjárható lett a környezete, könnyebben elérhető a közelében lévő iskola, óvoda és bölcsőde is. A rekonstrukció a városfejlesztési program keretében indult el, a szükséges összeget pályázatok útján, valamint az önkormányzat, az egyház és a minisztérium támogatásából finanszírozták.
    A munkálatok során elvégezték a templom teljes külső és belső felújítását, tetőszerkezetének cseréjét, és rendezték környezetét.

mti