2024.03.19, Kedd
Átadták az ország legkülönlegesebb strandkomplexumát Debrecenben
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Átadták az ország legkülönlegesebb strandkomplexumát Debrecenben

MTI

2020.06.20. 07:44 - Almási Krisztina

A strand 8,5 hektáros területén 15 medencét építettek, 8 csúszdát helyeztek el és 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki.

Hirdetés

Felavatták az új debreceni nagyerdei strandot, amely 9,5 milliárd forintból készült el a Hunép Zrt. kivitelezésében – derült ki az átadás alkalmából rendezett ünnepségen. A Modern Városok Program keretében elkészült beruházást a kormány 7,1 milliárd forinttal támogatta, az Aquaticum strandkomplexumot ma reggel nyitották meg a látogatók előtt.

A 8,5 hektáron elterülő strandon 5500 négyzetméternyi vízfelülettel 15 medencét építettek, nyolc csúszdát helyeztek el, 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki és külön gyerekvilágot hoztak létre.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

A strand oldalánál lévő korzón éttermek, kávézók várják majd a vendégeket, a mostani és a korábbi fejlesztésekkel Európa egyik legszebb városi parkerdeje lett a debreceni Nagyerdő. A komplexumbal kialakítottak továbbá:

  • egy gyógymedencét,
  • egy enyhe sodrású „lassú folyót”,
  • egy 40 centiméter mélységű, extrákkal felszerelt gyerekpancsolót,
  • egy ugrómedencét 200 négyzetméternyi vízfelülettel,
  • egy üvegaljú relaxációs medencét a főépület tetején,
  • valamint egy 50 és egy 30 méteres úszópályát és tanmedencét.

Az Aquaticum alapkövét 2018 nyarán rakták le, és két év alatt elkészült az ország legmodernebb strandfürdője.

Gulyás Gergely miniszter az átadón elmondta, hogy a helyi fejlesztéseket tekintve most először jó esély van arra, hogy Debrecen a határokon átnyúló régió gazdasági, oktatási és szórakoztató központja legyen – ennek fontos része a nagyerdei strandfürdő, amely bárhol a világon, Nyugat-Európában is megállná a helyét.

 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséges vezető miniszter és Papp László, Debrecen polgármestere az átadáson (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Papp László, Debrecen polgármestere "nem átlagos beruházásnak" nevezte a strandfejlesztést, mert nagy kihívást jelentett, hogy Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói strand mellett kellett megjelenésében, élménynyújtásban egyedit létrehozni.

Az átadón elhangzott az is, hogy a nagyerdei strand nem konkurenciája a környék fürdőinek, ellenkezőleg: a Kelet-Magyarországra érkező turisták 120 kilométeres körzetben találhatnak egyedi attrakciókat Debrecen mellett Hajdúszoboszlón, Nyíregyháza-Sóstón és Miskolc-Tapolcán.

 

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Mi épül?DebrecenHunép Zrt.építőipari cégekfürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés