2024.04.21, Vasárnap

Nem változott az építőiparban év eleje óta tapasztalt trend, a termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 90,1 milliárd forintos havi értékkel. A KSH jelentése szerint a visszaesést ezúttal is az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, valamint a magas bázis okozta. Az előző hónaphoz hasonlítva viszont 1,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján.

A vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén továbbra is 40,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére kötött új szerződések volumene viszont 19,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly februárinál, az összes rendelésállomány pedig 41,2 százalékkal nőtt. Az egyéb építményeknél viszont a teljes állomány 61,7 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly februári.

Az ingatlan.com MTI-hez csütörtökön megküldött kommentárjában Balogh László vezető gazdasági szakértő kiemelte: az összesített adat azt mutatja, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg. Az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken.    

A szakértő szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává a lakástámogatással megnövelt kereslet által. Az új lakások piacának élénkülésére utal az is, hogy az ingatlan.com-on az idei év első három hónapjában országszerte 131 településen hirdettek épülőfélben lévő lakóingatlant, míg egy évvel korábban csak 58 településen kínáltak ilyen ingatlanokat - írta a szakértő.

Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek kiemelte, várható volt, hogy februárban is csökkenni fog az építőipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A feszültséget többnyire az jelenti, hogy az építőipari teljesítmény-csökkenés kétszámjegyűvé vált, és szerinte ez így is marad az első fél évben.    

Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, bizakodásra az adhat okot, hogy az előző hónaphoz képest a rendelésállomány nőni kezdett, de összességében még mindig 40 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Reményeik szerint az év közepétől jelentősen nő majd a rendelésállomány, és arra számítanak, hogy az év utolsó hónapjaiban már pozitív lehet az építőipar termelése.    

Koji László úgy fogalmazott: "sok pozitív dolognak kell történnie a hátralévő időszakban ahhoz, hogy az építőipar idei termelési értéke ne sokkal maradjon el a múlt évitől".    

A szakmai szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy május-júniustól várhatóan megnyílnak az uniós források, és ezzel a kormány számára lehetővé válik a két éve elhalasztott nagy építési beruházási célú közbeszerzések indítása.    

Koji László elmondta, jelenleg legnagyobb mértékben a közösségi megrendelések hiányoznak az építőipar rendelésállományából. A lakásépítés segít, de ennek kedvező hatása az év végi, jövő év eleji termelési értékben fog megjelenni.

(mti)

Iparági híreképítőipar